19 Ocak 2011 Çarşamba

Yeni Anayasayı Halk Yapsın

9 Şubat 2010 Tarihinde Demokrat Yargı Derneğine yazdığım mail:
--------------
Sn. Başkan Doç. Dr. Osman Can ve Sn. Demokrat Yargı Mensupları,

Bildiğiniz gibi mevcut iktidar yeni bir Anayasa yapmaktan aciz durumda. Belki milletvekillerine güvenmiyorlar, belki de Yüksek Yargıya... Belki korkuyorlar, belki de istemiyorlar... Bilemiyorum.

Ama yeni bir Anayasayı hükümet yapamıyor diye ilanihaye 1982 Anayasasına mahkum kalmayı da içime sindiremiyorum.

O yüzden bir önerim var. Aklınıza yatarsa değerlendirin ve fikir öncülüğünü de siz yapın isterim.

Şöyle ki:

YENİ ANAYASAYI HALK YAPSIN...

Önce sağlam bir taslak hazırlansın. (Taslak ABD Anayasası gibi çok kısa olsun. 10-15 Madde belki... Birey odaklı olsun ve temel hak ve özgürlükleri teminat altına alsın yeter... Ana esasların dışında kalan her çeşit detay zaten yasalarla düzenlenmesi gereken şeyler olacağı için Anayasada yazılmasının çok bir mantığı yok bence...) Bu taslak çalışmasında Prof.Dr. Özbudun ve ekibinin hazırladığı mevcut taslak da kullanılabilir.

Sonrasında "yenianayasa.gov.tr" tarzı bir internet adresi açılsın ve sayfa içeriği olarak da Taslak Anayasanın tüm maddelerinin ayrı ayrı tartışılabileceği güzel bir forum yapısı oluşturulsun. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese, din-dil-ırk-yaş-cinsiyet-eğitim vs. ayrımı yapmadan bu maddeler üzerinde yorum yapma, tartışma ve oylama yapma hakkı verilsin. Bu yorumları küfür-hakaret, konuyla alakası olmama gibi uygunsuzluk durumlarına göre objektif şekilde değerlendirecek ve yayınlama onayı verecek tarafsız bir ekip kurulsun... (Tabi bu web sitesinin yönetimi ve güvenliği için IT sektöründen uzman personel görevlendirilmesi de ihmal edilmesin... Forumda tek kişinin tek kullanıcı açabilmesini sağlayacak bir kayıt sistemi getirilsin ve DoS tarzı yüzlerce farklı isimle yüzlerce yorum yazılarak forumun sabote edilmesi tarzı engellemelere karşı da önlem alınsın.)

Taslak Maddelerin her biri kendi başlığı altında tek tek tartışılsın ve her madde için en tepede bir oylama menüsü olsun. Maddelere yapılan yorumlara da + - şeklinde "Bu yoruma katılıyorum" tarzı destek verebilme eklensin.

Sonra 3 ay süreyle bu Taslak üzerinde tartışılsın. Türkiye'de ne kadar hukukçu, entellektüel, yazar, hoca, mimar, mühendis, doktor, eczacı, işçi, memur vs. vs. varsa gelsin ve yorum yapsın. Zihni Sinir tipler ve Şeytan Avukatlığı yapabilecek olanlar buyursun gelsin ve bu taslaktaki yasaların hangi tür yorumlara açık olduğunu ve nasıl atlatılabileceğini düşünsün ve ona göre bu yollar kapatılsın. 

3 ay sonra bu yorum ve oylamalara göre 2. bir taslak oluşturulsun ve bu taslak tekrardan tartışılmak üzere aynı şekilde foruma konulsun.

2. Taslak da bir 3 ay boyunca tartışıldıktan sonra yasaya son hali verilsin ve sonrasında Meclis kanalıyla referanduma gidilsin.

Eğer bu yol izlenirse, toplumun şekil verdiği, toplumun ihtiyaçlarına dayanan ve toplumun zaten onayladığı bir Anayasaya kimsenin de itiraz hakkı olamaz diye düşünüyorum.

Bilgi çağının bu derece ilerlediği günümüzde bu tarz bir uygulamanın teknik açıdan son derece kolay yapılabileceğini de eklemek isterim.

Politik olarak da böyle bir teklife hiçbir aklı başında siyasetçinin itiraz edemeyeceğini, itiraz etmeye kalkanların da toplumda çok büyük itibar kaybına uğrayacağını da düşünüyorum. Sonuçta dağdaki çoban veya 5 yaşındaki çocuk değil, belli bir kültür seviyesine sahip olduklarını interneti kullanabilmeleriyle ispatlamış olan bireylerin hazırlayacağı bu tarz bir taslağa da "göbeğini kaşıyan adamların yaptığı anayasa" yakıştırması da yapılamaz kanaatindeyim.

Bence üzerinde bir düşünün... Mantıklı gelirse de alın ve aynen kendi fikriniz gibi ortaya sürüp savunun... Biz de elimizden gelen her türlü desteği verelim.

Yoksa bu işi siyasilere bırakırsak, bu ülkenin Laik, Demokratik, Sosyal bir Hukuk Devleti olma özelliği, tek ayaklı topal bir fil gibi kalmaya devam edecek...

Saygılarımla,

Hiç yorum yok: