24 Ekim 2016 Pazartesi

BYLOCK Kullanımı Üzerine Teknik İzahat

Uzun zamandır BYLOCK diye bir furya almış başını gidiyor. 15 Temmuz'a kadar FETÖ üyeleri hariç kimsenin adını bile bilmediği bu program, bugünlerde bir insanın FETÖ üyesi olduğunun en sağlam delili olarak gösteriliyor. Peki bu varsayım ne kadar doğru? Örneğin FETÖ ile hiç alakası olmayan birisi, BYLOCK iddiası ile tutuklanmış olabilir mi? Yoksa şahıs üzerinde BYLOCK kullanımı gözüküyorsa, o kişi %100 FETÖ'cü müdür?

Yakın zamanda tanıdığım kişilerden Bylock iddiası ile gözaltına alınan, tutuklananlar oldu. Bu kişilerin hayatlarının her detayına hakim olmadığım için, kullanıp kullanmadıklarını da bilemediğim için, işlerine karışmayıp bir kenarda oturdum. Ama ne zaman ki kendi kızkardeşimi gözaltına almaya geldiler ve kızkardeşim gözyaşları içerisinde yemin üzerine yemin ederek bu programı kullanmadığını anlattı. O gün bugündür Bylock hayatımın önemli bir parçası oldu. Çünkü kızkardeşimle ilgili tek bir itham vardı, o da Bylock kullandığı iddiası. O da ev interneti üzerinden kullanılmış görünüyordu ve internet hattı da kızkardeşimin üzerindeydi. Dolayısıyla kardeşimi savunmak amacıyla bu işin teknik açıklamasını içeren uzun bir savunma yazmak zorunda kaldım. Sonrasında sağdan soldan da benzeri vakalar duymaya başlayınca (örn. akıllı telefonu bile olmayan biri Bylock'tan gözaltına alınınca), belki benzer durumda olanlara bir hayrı olur diye, bu savunmayı genişleterek bir köşe yazısı yapmaya karar verdim. Zira ne emniyette ne de yargıda bu işin teknik detaylarını bilen çok fazla insan yok. Gri bir bölgede balık avlanıyor ve gerçekten hiçbir alakası olmayan insanlar da araya kaynıyor.

(FETÖ'cü olup olmadığımı izaha gerek duymuyorum. Yıllardır fikri planda ne mücadeleler verdiğimi bilen zaten biliyor, bilmeyen de bilmesin, önemi yok, Allah biliyor ya o yeter.)

Gelelim detaylara:
------------------------------------------------------------------------
1. BYLOCK Kullanımı Örgüt Üyeliği için Delil Olabilir mi?
Bylock kullanıldığı iddiası, eğer uzun süreli ve sık bir kullanım söz konusu ise (diğer ek delillerle de desteklenmesi kaydıyla) örgüt üyeliği için bir delil olarak kullanılabilir. Fakat kullanımı o şahsın yaptığından emin olmak kaydıyla. Tek başına ise bir delil niteliği taşımaz. Ancak şahsın örgüt üyesi olduğuna dair kuvvetli bir emare olabilir.

2. BYLOCK'un Telefona Kurulumu Nasıl Yapılır?
Programı FETÖ mensubu birisinin yazdığı ve ilk başta (iphonelar için) Apple Store ve (Android telefonlar için) Google Play Store'a koyduğu yönünde bir iddia var. Bu dönemde programın kurulumu doğrudan bu yerlerden yapılmıştır. Devamında programın Apple Store ve Google Play'den kaldırılıp, abiler vasıtası ile doğrudan kurulduğu söylentisi var. Apple Store'dan kaldırıldıktan sonra bu programın telefona yüklenmesi, iPhonelar için çok zor bir işlem. Telefonu kırmaları (jailbreak yapmaları) gerekiyor. Bu da (özellikle son 3-4 seneden beri) yüksek seviyede teknik bilgi gerektiriyor. Ancak binde bir kişi bu işlemi yapabilir. Dolayısı ile iPhone üzerinden bir kullanım görünüyorsa, %99 Apple Store'dan indirilip kurulmuştur. Bu da alakasız kişilerin de merak/deneme amacıyla kurmuş/kullanmış olabilecekleri anlamına gelir.
Android telefonlarda ise, Google Play Store'dan kaldırıldıktan sonra da kolaylıkla kurulum yapılmıştır. Bu da muhtemelen şöyle gerçekleşmiştir: Önce telefon ayarlarından "Bilinmeyen Kaynaklar: Google Play Store dışındaki kaynaklardan uygulama yüklemeye izin ver" seçeneğini açmışlardır. Ondan sonra ya Bluetooth, ya USB, ya da SD Card vasıtası ile .apk uzantılı bir dosyayı doğrudan telefona transfer ederek, çalıştırıp yüklemişlerdir. Ya da sms/whatsapp/mail gibi bir mesajlaşma vasıtasıyla bir indirme adresi (download link) göndermişlerdir. Şahıs da o linke tıklayarak programı kurmuştur. Bu kurulum, şahsın bilgisi haricinde de yapılabilir. O yüzden delil niteliği taşıması için Bylock'un sadece telefona kurulmuş olması değil, ayrıca kullanılmış olması da gerekiyor.

3. BYLOCK Kullanmak İçin Referans Gerekiyor mudur?
Medyada “Bylock sistemine girmek için 8 kişiden referans alınması gerekiyor" gibi bir iddia var. Ben bunun gerçek olduğuna inanmıyorum. Zira örgüt, halka açık yapısı haricinde çoğu yerde hücre yapılanması şeklinde kurgulanmış. Buralardaki örgüt mensuplarının tanıdığı 8 farklı örgüt üyesi yok ki onlardan referans alsın da programa girsin. Ayrıca bugüne kadar uyguladıkları gizlenme taktiklerine de ters bu. Örneğin FETÖ üyesi bir Yargıtay Hakimi, gizli haberleşme için Bylock kullanacak olsun. 8 tane referans bulup da bu sisteme girecek olsa, bu adam zaten deşifre olur. O zaman gizliliğin ne anlamı var?

Ama hesap aktifleştirmesi için bir kişiden referans almaları gerekiyor olabilir. Bu makul ve uygulanabilir bir güvenlik tedbiri olarak yapılmış olabilir, ama 8 kişiden referans bulmanın akılla izah edilir bir tarafı yok.

4. BYLOCK'u Nasıl Kırmışlardır?
"Bylock'u kırmak" yanlış bir tabir. Bylock'un kendisi şifreli bir program değil ki Bylock'u kırmış (crack) olsunlar. Ya Bylock sunucusunu hacklemişlerdir, ya da Bylock kullanan hesapların şifrelerini kırmışlardır. Şifreler 16-24 karakter olduğu söyleniyor. Eğer öyleyse, (çok basit şifreler haricinde – ki şifre politikası uygulamışlardır, dolayısıyla zor bir ihtimal) deneme yanılmayla (brute force) çözülmelerine kainatın ömrü yetmez. Bu durumda olsa olsa sunucuyu hacklemişlerdir.
Bylock sunucusunu hacklemiş olsalar da, haberleşme içerikleri açık metin olarak sunucuda saklanıyor muydu? Medyada "karşı taraf okuyunca, ya da 24 saat içinde otomatikman silindiği" haberleri var. Muhtemelen öyleydi. Muhtemelen mesajların sunucuda bir kopyası tutulmuyordu. Sunucuda kopyaları tutuluyorduysa bile, şifreli olarak tutuluyor olmalı. Aksi bir ihtimal çok anlamsız bir güvenlik açığı demek, dolayısıyla çok düşük ihtimal.
Dolayısıyla ortada iki ihtimal var. Ya Bylock sunucusunu hacklediler (veya sunucu sahibinden verileri satın aldılar). Ya da Türkiye’nin internet çıkışlarından, Bylock sunucusuna giden bağlantıların listesini aldılar. Sunucuyu hacklemişlerse, sunucuda karşılıklı bağlantı kayıtları (logları) tutuluyor idiyse, onları almışlardır. Ama bunların (belki 1 haftalık kısa loglar haricinde) tutuluyor olma ihtimali de çok düşük, zira o da büyük bir güvenlik açığı demek. Dolayısıyla en makul olanı, Türkiye’den Bylock sunucusuna yapılan bağlantıları tespit etmiş olmaları. Bu geçmişe dönük de yapılabilecek bir işlem. FETÖ’nün takip edildiklerini farkedip VPN kullanımına geçmiş olması da bunun bir göstergesi. Zira VPN, böyle bir durumda ancak IP Adresini gizlemek için kullanılır.

5. BYLOCK'la Yapılan Haberleşme İçerikleri Elde Edilmiş midir?
Buna pek ihtimal vermiyorum. Zira anladığım kadarıyla aradaki sunucu, sadece haberleşmek isteyen iki tarafı buluşturmak için bir aracı rolunde. İki taraf da hatta ise (online iseler), muhtemelen mesajlar doğrudan birbirlerine gönderiliyor ve sunucuda tutulmuyor. İki taraftan biri hatta değilse (offline ise), mesajların 24 saat sunucuda tutulduğu bilgisi var. Ama gene de bu mesajlar şifreli (Encrypted) olarak tutuluyorlardır. Ve eğer programcı çok kazma değilse en az 256, muhtemelen de 512 veya 1024 bit şifreleme kullanmışlardır. Böyle bir şifrelemeyi normal yöntemlerle kıramazsınız (Dünyadaki tüm bilgisayarlar aynı anda çalışsa ve saniyede 1 milyar şifre deneseler, böyle bir şifreyi çözmeye kainatın ömrü yetmez).
Bir diğer ihtimal, telefonlar ve sunucu arasındaki bağlantının güvenli bağlantı olmaması (https/ssh yerine düz http / telnet gibi) ihtimali. Bu durumda mesajlar arada yakalanır, ama bunu yapmak için de çok acemi olmaları lazım. Dolayısıyla buna da ihtimal vermiyorum.
Onun yerine dolaşan bir söylenti var. O da MİT'in bir Bylock kopyası (clone) yazdığı ve bunu Google Play'e koyduğu. Eğer böyle bir durum varsa, o programı indirip yazışma yapan herkesin tüm yazışma içerikleri MİT'te vardır. Zira program kendi üzerinden geçireceği mesajları açık metin olarak kaydedip, oradan Bylock sunucusuna gönderip aradan çıkıyordur. Fakat böyle bir şey varsa, ne zaman başlamış ve ne kadar sürmüştür; Google Play Store'dan kaç kişi MİT'in programını indirmiştir, meçhul. Gerçekleştiyse de, muhtemelen hızla farketmişlerdir ve önlem almışlardır (Örneğin Bylock'un orjinal yazarının Google'a telif hakları itirazı yapıp programı kaldırtmışlardır, ya da örgüt içinde duyurup yasaklamışlardır vs).
Dolayısıyla Bylock'la yapılan haberleşmelerin olsa olsa az bir kısmının içeriği mevcuttur. Büyük oranda sadece bağlantı bilgisi mevcuttur.
Bir diğer ihtimal de, Bylock'un tüm haberleşmeleri açık metin olarak sunucu üzerinde tuttuğudur. Ama bu da Bylock'un FETÖ'ye karşı bir tuzak, sağlam bir operasyon olduğunu gösterir. Bunu FETÖ'ye yedirmişler de haberleşme içeriklerini tamamen elde etmişlerse, MİT'teki arkadaşların elini öpmek gerek. Ama dediğim gibi, bu yönde herhangi bir işaret yok. 
Tam tersi, şahit olduğum tüm olaylarda, sadece "Neden kullandın" sorusu soruldu. Ne şahsen, ne de medyada, Bylock'la ilgili haberleşme içeriklerine dair hiçbir şey görmedim. Dolayısıyla haberleşme içeriklerinden ancak çok azının elde edildiğini, onlarda da muhtemelen çok birşey çıkmadığını farz ediyorum. (Haber değeri taşıyacak bir içerik ellerinde olsaydı, bugüne kadar 10 tekrar haber yaparlardı herhalde).

6. Bir Şahsın BYLOCK Kullandığı Nasıl Tespit Edilmiştir?
Ortada kullanım tespiti ile alakalı tek mantıklı izah, Bylock sunucusu üzerinden IP Adresi alınması gibi gözüküyor. Her sunucunun olması gerektiği gibi, Bylock sunucusunun kendisine ait özel bir IP Adresi vardır. Bu adrese Türkiye'den yapılan bağlantılar, Türkiye'deki ISS/GSM Şirketleri tarafından tespit edilmiş olabilir. Ya da sunucu satın alınarak/hacklenerek, sunucuya bağlanan tüm IP Adreslerinin listesi alınmış olabilir (tabi eğer bu kayıtlar sunucu tarafından tutulduysa).

Fakat iki durumda da devletin elinde muhtemelen şu tarz bir bilgi vardır:
"Bağlantı Tarihi: 12 Ağustos 2014, Saat 14:41
 Bağlantıyı yapan IP Adresi: 24.133.220.21"

(EK Bilgi: IP Adresi, internet üzerindeki cihazlara ait bir adres bilgisidir. Google'a "what is my ip" yazarsanız, size bu numarayı verir. Bu sizi internette tanımlayan, size ait plaka gibi bir şeydir ve normalde tektir (yani aynı numara iki farklı kişide olamaz). Bu IP Adresleri, İnternet Servis Sağlayıcı (İSS) şirketler arasında paylaştırılmıştır. Her şirketin kendine ait bir IP Havuzu vardır ve müşterilerine o havuz içerisinden numara verir. Fakat olabilecek IP Adresleri sayısı yaklaşık 4 milyar olduğu için, NAT diye bir sistem kullanılarak, aynı IP ile birden fazla bilgisayar internete çıkabilmektedir (Bir dairede yaşayan 5 kişinin hepsinin aynı ev adresine sahip olması gibi). Dolayısıyla bir evde tek bir internet hattı varsa, o evin IP Adresi tektir ve o evden internete bağlanan herkes, internet üzerinde aynı IP Adresi ile (aynı plakayla) gezer.

Bu IP Adresini size İSS'ler (Türk Telekom, Superonline gibi İnternet Servis Sağlayıcıları) veya -gene bir tür İSS olan- GSM Şirketleri (Turkcell, Avea, Vodafone gibi) tahsis ederler. Bu tahsis de, sizin internete bağlı olduğunuz süre için geçerlidir. Aynı bir restoranda arabanızı park edecek olan Vale'nin size bir numara vermesi gibi. Girerken aldığınız numarayı çıkarken iade edersiniz ve sizden bir sonra gelene aynı numarayı verirler. Dolayısıyla bu IP Adresi, sabit bir adres değildir ve internete bağlı olunan saatlere göre değişir. Hatta modeminizi kapatıp bir 5-10dk beklerseniz, IP Adresinizin değiştiğini görürsünüz. (Ne kadar bekledikten sonra adresin bir sonraki gelen vatandaşa verileceğini İSS'ler belirler. Geçici bağlantı kopmalarına karşı tedbir olsun diye derhal vermeyebilirler, ama sizin internet bağlantınız kesildikten sonra çok kısa bir zaman içerisinde IP Adresiniz boşa çıkar ve bir başkasına tahsis edilir).

Bunun istisnası olarak Statik IP'ler vardır, ama sıradan vatandaşların %99'u Statik IP sahibi değildir. (Gene bir restoranın müdavimi olan bir müşterinin, sadece kendine ait bir araç numarası olması gibi. Vale bu müşteriyi tanır ve o müşteri geldiği zaman kendisine ait numarayı verir. Ama bu ücretli bir hizmettir ve İnternet Şirketleri veya özel ihtiyacı olanlar haricinde çok kimsenin bir işine yaramaz. Dolayısı ile nadir karşılaşılan bir durumdur).

Bu bilgiyi aldıktan sonra devlet önce TİB'e şu soruyu sorar: "24.133.220.21 adresi, hangi şirkete aittir"? TİB de cevap verir: "24.133.220.21 adresi, AVEA Şirketine ait IP havuzu içindedir" diye. Devlet o zaman Avea'ya sorar: "Bu IP adresinden, 14:41'de bağlantı kuran kimdir?" diye. Avea da cevap verir: "12.08.2014 tarihinde saat 14:41'de 24.133.220.21 adresi, Falan Filanoğlu'na tahsis edilmiş durumdadır" diye.

İşte savcılıklara gönderilmiş olan "Falan Filanoğlu, Bylock kullanmıştır" bilgisi, %99 ihtimalle bu şekilde elde edilmiş bir bilgidir ve gerçekte şahsi kullanım bilgisi değil, bir internet bağlantısı bilgisidir. Zira devlet, (neredeyse kesinlikle diyebiliriz ki) Falan Filanoğlu'nu elinde telefon, Bylock'a bağlanırken tespit etmiş ve suçüstü yapmış değildir. Zira (iddia edilen rakam olan) 165bin tane adamı böyle tek tek takip etmek ve bağlantılarını fiziksel olarak görüp de tespit etmek teknik olarak imkansızdır.

(Bylock haberleşme içerikleri varsa, bu içeriklere dayanarak Bylock kullanımı çok daha net tespit edilebilir -örneğin Bylocktan toplantı kararlaştırırmışlardır, şahıs da HTS kayıtlarına göre de o saatte oraya gitmiştir-. Ama bugüne kadar ne kızkardeşimin sorgularında, ne başkasında, ne de haberlerde Bylock içeriği ile alakalı birşey duymadım. Tek anlayabildiğim, IP üzerinden bir kullanım tespitinin yapıldığı.)

7. Kesinlikle BYLOCK Kullanmamış Birisi, Kullanmış Gibi Gözükebilir mi?
Evet bu mümkün. Hem de çok çeşitli şekillerde mümkün. Zira dediğim gibi, eldeki bilgi, "Falan şahıs Bylock kullandı" bilgisi değildir ve olamaz. Olsa olsa "Falan şahsa ait internet/cep telefonu hattı üzerinden Bylock sunucusuna bağlanılmış" bilgisidir. İşte bu bağlantıyı resmi hat sahibinin yapıp yapmadığı meselesinin ayrıca tespit edilmesi gerekmektedir. Fakat bildiğim kadarıyla henüz hiçbir olayda bu konu ayrıca araştırılmamıştır. 

Gelelim hiç alakanız bile olmasa, nasıl Bylock kullanmış gibi gözükebileceğinize:

a) Eğer kullanım Yerel İnternet Hattı üzerinden tespit edilmiş ise:
1.       Eğer Kablosuz İnterneti şifresiz kullanıyorsanız, civarda bulunan üçüncü bir şahıs, sizin internetinize bağlanarak, sizin hattınız üzerinden Bylock sunucusuna bağlanırsa, karşı tarafta sizin IP Adresiniz gözükeceği için, hattın resmi sahibi olarak siz zan altında kalırsınız.
2.       Kablosuz Internetin şifreli olması durumunda, eski şifreleme teknolojileri olan ve artık çok zayıf kaldıkları için terkedilen WEP veya WPA tipi şifreleme kullanan (veyahut WPA2 şifreleme bile olsa 12345678 gibi basit şifreler kullanan) kablosuz ağların şifrelerini basit hazır programlar yardımıyla kolayca kırarak, bu hatların üzerinden Bylock kullanan birileri, hat sahibini zan altında bırakabilir. (Google'a "Wireless Password Cracker" yazarsanız, karşınıza bu konu ile alakalı milyon tane sayfa gelir.)
3.       Evin herhangi bir ferdinin yaptığı bir haberleşme, hattın resmi sahibini zan altında bırakabilir.
4.       Apartmanda ortaklaşa kullanılan kablosuz internet ağlarında, herhangi bir kullanıcının yaptığı haberleşme yüzünden resmi hat sahibi zan altında kalabilir.
5.       Eve gelen misafirlerin şifresini isteyip ev internetini kullanarak haberleşme yapması ve Bylock kullanması sonucunda resmi hat sahibi zan altında kalır.
6.       Kötü niyetli üçüncü şahısların, "spoofing” denilen bir yöntemle kendi IP Adresini başkasının internet adresi gibi göstererek Bylock sunucusuna bağlanmaları sonucunda, IP Adresinin o an resmi olarak tahsis edildiği kişi zan altında kalır (sahte plakayla radara girmek gibi).
7.       Üçüncü şahısların "saplama” denilen yöntemle, başkasının internet hattının geçtiği kabloya fiziki müdahale ile ayrı bir hat çekip, hat sahibinin interneti üzerinden BYLOCK’a bağlanmaları durumunda, resmi hat sahibi zan altında kalır.
b) Eğer kullanım GSM numarası üzerinden tespit edilmiş ise:
(Burada kastedilen, cep telefonundan kullandığınız internet üzerinden yapılan bir bağlantı bilgisidir. Yoksa telefonla bir numara arıyor gibi Bylock sunucusuna bağlanılamaz.)
8.       Dershanelerde, hastanelerde, sigorta şirketlerinde ve sair kimlik fotokopisi bırakılan yerlerde, örgüt üyelerinin bırakılan kimlik fotokopisi ile GSM hattı alarak, o hat üzerinden haberleşip hat sahibini zanlı durumuna düşürmeleri mümkündür.
9.       Kendi cep telefonunun interneti olmayan veya kotası biten bazı örgüt üyelerinin, arkadaşlarına veya ortamdaki diğer şahıslara rica ederek, onların cep telefonlarını wireless-hot-spot yaptırtarak, onların interneti üzerinden Bylock kullanmaları mümkündür.
10.   Benzer şekilde, açık kalmış wireless-hot-spotların şifrelerini hazır programlar yardımıyla kırarak, hiç tanımadıkları insanların cep telefonlarının interneti üzerinden Bylock kullanarak onları zan altında bırakmaları mümkündür;
11.   Örgüt üyeliğini eşlerinden bile saklayan bazı kripto FETÖ’cülerin, “kadınlara dokunmazlar, dokunsalar da bilgisi olmadığı için bir şey çıkaramazlar” zannı ile eşlerine ait telefonlara bu programı gizlice kurarak, onlar yatarken/meşgulken kullanmaları ve onları zan altında bırakmaları mümkündür.
12.   “Trojan (Truva Atı)” / “Backdoor (Arka kapı)” gibi yöntemlerle birisinin cep telefonunu uzaktan hack’leyerek gizlice Bylock yükleyip, o telefon üzerinden -telefon üzerinde gözükmeyecek şekilde- arka planda (background process olarak) haberleşme yapmaları ve telefon sahibini zan altında bırakmaları mümkündür.
13.   Benzer şekilde “IMSI-catcher” denilen bir cihazla, (sahte) gezici baz istasyonu kullanarak, şahsın cep telefonu ile GSM şirketinin baz istasyonunun arasına girip (Man in the Middle), sonra da Bylock’a bağlanıp, asıl hat sahibini zan altında bırakmak mümkündür.
14.   Yoğun saatlerde GSM şirketinin elindeki IP Adresleri tükenmişse, aynı IP Adresini birden fazla kişiye tahsis ederek, kendi içi ağı üzerinde NAT yoluyla trafik yönlendirmesi yapıyor olabilirler. Bu bağlantıların da bilgilerini tutmaları kanuni bir zorunluluk olsa da, aynı IP Adresini tahsis ettikleri şahısları da birbirine karıştırmış olabilirler.
c) Eğer kullanım telefonun IMEI numarası veya MAC Adresi üzerinden tespit edilmiş ise:
15.   Örgüt üyelerinin yılda bir iki defa telefon değiştirerek, eski telefonlarını ikinci el olarak satmaları ve bu telefonların IMEI numaralarından tespit edilen haberleşmelerde, telefonu sonradan alanların zanlı durumuna düşmeleri mümkündür.
16.   Aynı şekilde telefonun MAC Adresi üzerinden yapılan tespitlerde, telefonun sonraki sahibinin zan altında kalması mümkündür.
17.   Telefonun IMEI veya MAC Adresini sanal olarak değiştiren programlar kullanıp (halk dilinde “telefona IMEI atma”), bir başkasına ait olan IMEI’yi kendi telefonlarına sanal olarak yükletip, o IMEI üzerinden Bylock kullanarak, IMEI’nin gerçekte ait olduğu telefonun sahibini zan altında bırakmak mümkündür (arabaya sahte plaka takmak gibi).
d) Tüm İSS'ler/GSM Operatörleri için geçerli olmak üzere:
18.   MİT’ten tespit edilen bağlantı bilgileri gönderilirken rakam hatası yapılmış olabilir (24.233.220.21 yazarken bir klavye hatasıyla 24.233.220.12 olarak yazılmış olabilir. Ya da tarih ve saat yazarken 12.08 yerine 12.07 yazılır). Bu durumda, TİB’den hiç alakası olmayan birisinin bilgisi istenmiş olur.
19.   TİB veya GSM Operatörü, kendisinden istenen sorguya cevap verirken hata yapabilir. Sonuçta cevabı veri tabanından otomatik vermek yerine, masa başına oturttukları bir operatöre yaptırdılarsa, o operatörün bu adres ve saatleri karşılaştırarak, buna denk gelen hat bilgisini çıkarması gerekmektedir. Bir rakamı yanlış okusa veya yanlış yazsa, farklı bir kişinin ismine ulaşır.
20.   Bu bağlantı bilgisinin istendiği saatlerin saat dilimleri ile ilgili karışıklık olabilir. Örneğin Bylock sunucusu GMT+8 üzerinden çalışıyor olsun. Türkiye GMT+3 saat dilimindedir. Böyle bir durumda Bylock sunucusunda saat 15:00 olarak gözüken vakit, Türkiye için 10:00 olabilir. Siz Türkiye’de operatöre yazıp, bağlantının yapıldığı IP adresinin saat 15:00’de kime tahsis edildiği bilgisini istersiniz. Oysa 5 saat içinde önceki kullanıcı mobil veriyi kapatmıştır ve o IP artık başkasına tahsis edilmiştir. Yanlış kapıyı çalar, yanlış adamı tutarsınız.
21.   Yaz saati ile ilgili gene benzeri bir karışıklık olabilir. Bağlantı tespit edildiği dönemde Türkiye yaz saatindedir. Bilgisayarda 20:00 gibi gözüken bağlantı bilgisi, gerçekte 19:00’dır. O bir saat içinde IP Adresi serbest kalmış ve başkasına tahsis edilmişse, gene yanlış kapıya gidersiniz.
22.   Ay/Gün ile ilgili benzeri karışıklıklar olabilir. Avrupa’da “12.08” yazdığınız zaman, “8 Aralık” demektir. Türkiye’de ise “12 Ağustos”. Türkiye içinde de bölge ayarları (regional settings) yapılmamış veya Avrupa/Amerika olarak kaydedilmiş bilgisayarlarda da aynı karışıklık yaşanabilir. Hele Excel gibi bir veri tabanı üzerinden formül yolu ile otomatik karşılaştırma yapılıyorsa, bu tarz tutarsızlıklar ve hatalar da çok rahat gözden kaçabilir.
23.   Kötü niyetli MİT veya TİB veya GSM Operatörü görevlisi, kasten rakamları karıştırıp farklı isimler gönderebilir. Bu kurumlarda muhtemelen hala kripto örgüt üyeleri mevcuttur. Bunların -daha önce kumpas davalarında da örneği görüldüğü üzere- alakasız insanları kasten bu örgütle irtibatlı gösterecek şekilde şaibeli raporlar veya dijital deliller düzenleyerek, toplumda “yaş kuru birbirine karıştı” algısı oluşturarak toplumdaki genel adalet hissini zedeleyip davayı sulandırmak istemeleri de imkan dahilindedir.
24.   Benzer şekilde, bu tespit işleminin herhangi bir kademesinde FETÖ mensuplarının araya girerek, başka grup, camia, cemaat veya tarikatların mensuplarını da kasten işe karıştırmaları, o gruplara da “Bu iş bizim masum mensuplarımıza bile dokundu, demek ki adaletsizlik var” dedirterek yanlarına çekip cepheyi genişletme gibi toplum mühendisliği taktikleri uygulamaları da bu örgütün geçmişte uyguladığı yöntemlerdendir ve dikkate alınması gerekir.
e) Bağlantı Proxy (VPN) üzerinden yapılmışsa:
25.   Örgütün bir süre sonra uyanıp, VPN kullanmaya başladığı iddiası var. Bu şu demek: Doğrudan Bylock sunucusuna bağlanmak yerine, önce arada bir başka bilgisayara (Proxy-VPN) bağlanıyorlar. Bylock sunucusuna o adres üzerinden bağlanıyorlar. Dolayısıyla Bylock sunucusunda IP Adresi olarak o VPN’in adresi gözüküyordur. Bu durumda devletimiz bu VPN’lerden erişebildiği kadarına erişerek, onlardan ilk IP Adresinin bilgilerini almıştır (eğer birden fazla zıplama yapmadılarsa ve eğer VPN firması bu bilgileri vermeyi kabul etmişse). Fakat burada da şöyle bir problem olabilir: VPN firmasından bu adresler, mahkeme kararı ile değil de, rica ile veya para karşılığında istenmiş olabilir. Bu durumda siz yabancı bir şirketin size vereceği gayr-i resmi bir bilgiyle, ülkenizdeki bir vatandaşı tutuklamış olursunuz. İşte o VPN şirketi, FETÖ’nün bu iş için kurduğu paravan şirketlerden biriyse, veya FETÖ sizin soruşturmanızın detaylarından haberdar olup, o VPN şirket(ler)ine ulaşıp onları yönlendirdiyse, yanlış bilgiler verdirterek çok alakasız kişileri araya karıştırmış olabilirler. (Tabi tam tersi devletimiz örgütün VPN’e yöneldiğini fark edip, kendisi parasız VPN hizmeti veren şirketler kurup da sazan avladıysa, bu işi yapanları da ayrıca tebrik etmek gerekir).
f) Eğer kullanım bilgisi, kullanıcı adı veya mail adresi üzerinden tespit edilmişse:
26.   Bir haberde, Bylock sunucusuna bağlanan şahısların isim ve şifrelerinin açık olarak göründüğü bir veri tabanı fotoğrafı mevcut. Eğer Bylock yazılımını örgüt yapmış ise, isim ve şifreleri hash'lenmemiş (şifrelenip karışık metin haline getirilmemiş) halde açık metin (clear text) tutuyor olması akıl karı değil. Böyle açık metin olarak tutuluyor olmaları çok büyük bir güvenlik açığıdır. Dolayısıyla burada görülen, muhtemelen MİT tarafından yazılan bir Bylock kopyasının Google Play Store'a yüklenmesi ve bu oltaya gelen sazanların kullanıcı bilgileri ve şifrelerinin elde edilmesidir. Ya da Bylock'u gerçekten örgüt yazmamıştır. Bylock sunucusu da bilgileri açık metin olarak tutuyordur. Sunucu satın alınarak veya hacklenerek bu bilgilere erişilmiştir. İşte bu durumda, kullanıcı adları veya varsa mail adresi bilgileri üzerinden de bir Bylock kullanım bilgisi çıkarılmış olabilir.
       Böyle bir durumda da yanlış kişi zan altında kalabilir. Zira örgüt üyelerinin müstear isim kullanmaları, veya kasten başkalarının isim ve soyadları ile mail adresleri, kullanıcı adları almaları, facebook/twitter adresleri almaları, hatta kullanıcının fotoğrafları ile de süslemeleri çok kolaydır ve yaygındır. Bylock kullanım bilgisi, Bylock sunucularına bağlanmakta kullanılan kullanıcı adı veya mail adresleri üzerinden tespit edilmişse, bağlantının yapıldığı hat bilgileri ile kıyaslayarak durumu ayrıca teyid etmek gerekir.


Bunların da ötesinde bir ihtimal daha var ki, düşük de olsa ihtimal olarak yazacağım. Özellikle Avea hatlarına dair Bylock kullanım bilgilerinde hata olduğuna dair bir söylenti dolanıyor. Böyle birşey varsa, bu ya oradaki beceriksiz/dikkatsiz bir operatörün işidir. Ya da birileri kasten istemedikleri adamları da Bylock kategorisine sokup da tasfiye etmek için kullanıyorlardır. Ya da FETÖ bu işi sulandırmak için kullanıyordur. Bilemiyorum, ama ayrıca araştırılması gerektiğini düşünüyorum.

Başkasıymış gibi gözükerek işlem yapmanın, maskeleme ve perdelemenin yukarıda sayılanlar haricinde daha gelişmiş yöntemleri de vardır. Fakat bunlar maliyetli olduğu ve ancak üst düzey vakalarda söz konusu olabileceği için konuyu uzatmayacağım. (Yukarıda saydıklarımdan 1,2,3,4,5,9,10,11,15 numaralı durumlar, herkes için karşılaşılabilecek, yaygın durumlardır. Diğerleri daha nadir rastlanabilecek ve/veya kumpas durumlarında olabilecek şeylerdir. Fakat gene de ihtimal dahilindedir. Hakkında FETÖ'cü olduğuna dair başka hiçbir delil olmayan üst düzey vakalarda bu ihtimallerin de dikkate alınması gerekir. Örneğin Bylock kullandığı iddia edilen eski YARSAV Başkanı, belki de FETÖ'nün böyle bir intikam operasyonuna kurban gitmiştir. Veya Bylock kullandığı iddia edilen AKP vekillerinden bir kısmı, kumpas sonucu öyle gözüküyordur. Bunların ciddi araştırılması gerekir.)

İşin özeti şudur. “Falan şahıs Bylock kullanmış” diye gelen bir bilgi, sadece bir emare veya ek delil olarak ele alınabilir. Örgüt üyeliğine dair başka verilerle desteklenmesi gerekir. Ek soruşturması yapılmadan, dikkatsizce kullanılırsa, bu işle hiç alakası olmayan insanlar da mağdur edilebilir. Duymakta olduğunuz bu tarz mağduriyet hikayelerinin bir kısmı FETÖ’cülerin rol kesip ayak yapması olsa da, bir kısmı gerçek mağduriyetlerdir. Dikkatli olunması gerekir.

8. BYLOCK Kullandığı Tespit Edilen Birinin FETÖ'cü Olduğundan Nasıl Emin Olunur?
En kesin bilgi, haberleşme içeriğine ulaşarak veya şahsın itiraf etmesi sonucunda elde edilir. Bunun haricinde şunlara dikkat edilmesi gerekir:
Ev internetinden Bylock kullanıldığı tespiti yapılmışsa, evdeki bilgisayar, tablet ve telefonların incelenmesi gerekir. Kuvvetle muhtemel bu cihazlar formatlanmış olacaktır. Fakat gene de profesyonel değillerse, programın izi kalır. Bu izler tespit edilebilir. (Soruşturulmakta olan şahıs üst düzey bir görevli ise, bilgisayarları laboratuarlara gönderilerek incelettirilebilir. Maliyeti yüksektir ama bu yöntemle 32 tekrara kadar üst üste silinmiş dosyaları geri getirebilirler).
Evden Bylock kullanıldığı iddia edilen saatlerde evde kimlerin olduğu HTS kayıtlarından tespit edilebilir. Örneğin hat sahibi evde değilken ev internetinden Bylock kullanılmışsa, bu durum hat sahibi için bir beraat karinesi olur. (Ancak karine olur, delil olmaz. Çünkü o anlık kullanımı kendisinin yapmadığı sabit olur ama belki diğer zamanlardaki bağlantılardan bir kısmını kendisi yapmış olabilir).
Bağlantıların ne kadar sürdüğü, hangi sıklıkla yapıldığı göz önüne alınmalıdır. Zira çok kısa süreli bir bağlantı bilgisi (örneğin 3 gün süren) veya uzun aralıklı bir bağlantı bilgisi (örneğin 2 haftada 1), muhtemelen misafir tarzı bir başka şahsın Bylock kullandığını gösterir.
Bağlantıların yapıldığı tarih/saatler için de ayrıca HTS kayıtları çıkarılmalı ve bunlar karşılaştırılmalıdır. Temel olarak bir şahıs cep telefonundan Bylock kullanmış da, bu kullanımı çok çeşitli yerlerde, uzun süre ve sıklıkla yapmış ise, bu şahsın örgüt üyesi olduğu %99'dur. Fakat bunun dışındaki durumların ayrı değerlendirilmesi gerekir. Örneğin bir şahsın HTS kayıtlarında sadece belli bir mekanda Bylock kullandığı gözüküyorsa, o mekanla ilişkili herhangi birisi onun üzerinden Bylock kullanıyor olabilir.
Ayrıca bu örgütün Bylock kullanmaya başladığı tarih yaklaşık olarak bellidir. Bu tarihten önce kendi aralarında sıkça mesajlaşan, ama bu tarihten itibaren mesajlaşmaları kesilen örgüt üyelerinin, Bylock kullanmaya başladıkları düşünülebilir. Bu da ayrı bir emare olur ve sorgulanmalıdır.
Devamında örgütün "Deşifre olduk, VPN kullanmaya başlayın" dediği tarih de bellidir. O zamana kadar VPN kullanmamış şahısların bir anda ilham gelmiş gibi toplu olarak VPN kullanmaya başlamaları da bir emaredir. Delil olmaz, çünkü youtube/twitter gibi sitelere sıklıkla yasak getirilen bir ülkede, artık sokaktaki adamlar bile VPN kullanmayı öğrendiler. Fakat gene de böyle ortak bir görüntü vermeleri bir emaredir ve sorgulanmalıdır.
Bunun devamında, Bylock kullanımının kesildiği tarih de bellidir. Zira örgüt, o piramit tarzı hiyerarşik yapısı ile aldığı herhangi bir kararı en geç bir hafta içerisinde en alt mensubuna kadar iletir ve uygulatır. Dolayısı ile, Bylock kullanımının, %95 oranında bir bıçak gibi kesildiği tarih yaklaşık olarak bellidir. Bylock kullanım bilgileri yaklaşık olarak bu tarihte kesilenlerin, mutad Bylock kullanıcısı oldukları da kuvvetli bir emare olur. (Diğer komplikasyonlar gözardı edilmemek kaydıyla, misafir vb. kısa süreli dış kullanım ihtimalleri devre dışı kalır). Bu tarihten çok önce kesilmiş bir kullanım, ya VPN'e geçildiğine dair bir emaredir (o zaman şahsın Bylock kullanımı kesildiği andan itibaren VPN kullanıp kullanmamaya başladığı tespit edilmelidir). Ya da şahıs kısa süreli olarak kullanmış ve bırakmıştır. Ya da bir başkası, ortak mekanlarda bulundukları süre içerisinde o şahsın hattı üzerinden Bylock kullanmıştır.
Özellikle örgüt çapında Bylock kullanımı kesildikten sonra herhangi bir zanlının Bylock kullanımı devam etmişse, o şahsın örgütten bağımsız olarak başka amaçlarla Bylock kullandığına bir emaredir.
Şahsın telefon hattı üzerinden Bylock kullanılmışsa, öncelikle GSM Operatörüne, şahsın Bylock kullandığı iddia edilen tarihte, hangi IMEI numarası ile internete bağlandığı sorulmalı ve elindeki telefonun öncelikle bu telefon olduğu teyid edilmelidir. Sonra da bu telefon detaylı olarak incelenmelidir. Üzerinde kurulu programlar, zamanında kurulmuş ve kaldırılmış programlar, hangi tarihte fabrika ayarlarına dönüldüğü, vb. bilgiler incelenmelidir.
Bunun haricinde emare denilebilecek ek bilgiler var. Örneğin Bylock kullandığı iddia edilen tarihlerde, hatta takılı telefon iPhone olarak gözüküyorsa, programı Apple Store’dan indirmiş hiç alakasız bir vatandaş da olabilir.
Veya uzun süredir aynı telefon ve aynı numarayı kullanan birisi muhtemelen örgütte üst düzey bir vazifede değildir. Zira bu şahıslar teknik takipten kurtulmak için devamlı telefonlarını ve hatlarını değiştiriyorlardır.
Bir diğer garantili yöntem de, Bylock kullandığı iddia edilen vatandaşların HTS bilgileri kullanılarak olur. Şöyle ki: Bir kurumda Bylock kullandığı iddia edilen 20 kişi varsa, bu 20 kişinin geçmişe dönük haftalık HTS kayıtları kıyaslanarak, ev ve işyerleri haricinde ortak bulundukları noktalar tespit edilir. Örgüt kurumsal yapılandığı için, kurumlar ya ortak istişare yaparlar. Ya da kurumlardaki şahıslar ortak mekanları, ayrı zamanlarda bireysel olarak kullanırlar. Bu durumda 20 kişiden 18 tanesi her hafta aynı gün ve saatlerde belli bir bölgede bulunuyorsa (örneğin Çarşamba akşamları saat 20:00’de hepsi aynı anda belli bir binada bulunuyorlarsa) örgüt toplantısı yapıyorlar demektir. (Tek seferlik bir ortak toplantı bulgusu, kurumsal düğün-hasta/bebek ziyareti vb. gerekçelerle olabilir, fakat tekerrür eden bir toplanma varsa, %99 örgüt toplantısıdır).
Veya bir kurumda çalışan ve Bylock kullandığı iddia edilen 10 kişiden 8 tanesi, (hepsi farklı saatlerde olmak üzere) haftasonları belli bir bina civarında bulunuyor olsunlar. Örneğin A şahsı, Cumartesi günleri saat 14:00-16:00 arasında, B şahsı 17:00-19:00 arasında, C şahsı 20:00-22:00 arasında aynı bina civarına geliyor olsun. Bu da bir örgüt evinin ortaklaşa, sırayla kullanıldığını, ama şahısların birbirini görmelerinin istenmediğini gösterir. MİT/TSK vb. hassas kurumlarda çalışanlar için kuvvetle muhtemel bu tarz yöntemler uygulamışlardır.
Özellikle Bank Asya’ya 2014 yılı içerisinde yüklü miktarda para yatırılıp çekilmesi; kesin olarak olmasa da, kuvvetli bir emare olarak örgüt üyeliğini gösterir. Bu tarz bir bilgi, Bylock kullanımı ile birleştirildiğinde, yanına örgüt toplantılarına katılmak vb. başka emareler de gelirse, şahsın örgüt üyeliğine dair kuvvetli delil haline gelir. (Gazete-dergi abonesi olma, öğrencilere burs verme, yurtdışına kurban verme, okuluna/dersanesine gitmek gibi şeylerin örgüt üyeliği bağlamında ele alınması çok yanlış. Buradan yola çıkılırsa, ülkede örgüt üyesi ilan edilmedik insan kalmaz. O zaman dava da sulanır, halkın gözünde meşruiyetini kaybeder. Halk desteği olmadan da bu operasyonlar yürütülmez. Bu tarz şeyler sadece zayıf emare olarak ele alınmalıdır. Ancak somut delillere destek olarak kullanılmalıdır.)

Yukarıda saydığım ihtimallerin bir kısmı çok genel karşılaşılabilecek (kablosuz internet bağlantıları gibi), bir kısmı ise nadir görülebilecek (spoofing veya saplama gibi) ihtimallerdir. Sıradan vatandaşlar için üst düzey tekniklerin kullanılmış olma ihtimali düşüktür. Ama örgütün deşifre olduklarını farkettikleri an, başkalarını da (özellikle de üst düzey bürokrat veya siyasileri) aynı zan altında bırakmak için, bu yöntemlerin herhangi biri ile onları da Bylock kullanmış gibi göstermek isteyebileceği dikkate alınmalıdır. Özellikle Bylock kullanımının terkedildiği tarihlere veya sonrasına rastlayan bu tarz kullanım bilgileri çok dikkatli değerlendirilmelidir. Herkesin Bylock kullanmayı bıraktığı bir tarihte birisi yeni kullanmaya başlamış gözüküyorsa, muhtemelen örgüt üyesi değil, kumpas kurulmuş bir kurbandır.

Fakat en başta da dediğim gibi, son tahlilde tek başına Bylock üzerinden insanların terörist olarak itham edilmeleri doğru değil. Zira bu bilgi muğlak bir bilgidir; değiştirilebilir veya çarpıtılabilir bir bilgidir. Büyük oranda doğru olsa bile, yanlış olma ihtimali de vardır.

9. BYLOCK Kullanan Bir Şahıs, Bunu Ne İçin Kullanmıştır?

Şahsın Bylock kullandığı sabit olduktan sonra da birkaç farklı senaryo var.

A)    Şahıs, o tarihlerde (örgütün Bylock kullandığı ileri sürülen 2014-2015 yıllarında) henüz bir terör eyleminde bulunmadıkları için, sadece dini bir cemaat olarak gördüğü bu yapıya sempati duyuyor ve sohbetlerine gidip geliyor olabilir. O arada "abileri" kendisine: "Telefonuna bu programı kuralım, buradan haberleşiriz, hem ücretsiz, hem güvenilir" diyerek bu programı şahsın telefonuna yüklemiş olabilir. Burada şahıs hiyerarşik yapının hiçbir yerinde yoktur ve sadece sempatizandır, ama Bylock kullanmıştır. Bunların farklı bir kategoride değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bildiklerini anlattıkları takdirde en azından tutuksuz yargılanmaları taraftarıyım. Fakat bildiklerini anlatmaları için cesaretlendirilmeli ve şahıslar yerine önce mekanlar sorularak, vicdanları rahatlatılmalı ve korkutulmadan sorgulanmalıdırlar. Adama "Bir terör örgütü üyesisi olarak, pişmanlıktan yararlanmak ister misiniz?" diye sorup da bilgi istediğiniz zaman, adam bunu kabul edip de bilgi vermeye kalktığında zaten terörist olduğunu kabul etmiş olması gerekiyor. Başta bunu kabul etmiyor ki pişmanlıktan faydalansın.
B)     Şahıs o tarihlerde örgüt üyesidir. Ama gün geçtikçe gözü açılmış ve kendine gelerek bu yapıdan ayrılmıştır. Bunların da ötekileştirilmeden, mağdur edilmeden, korkutulmadan ve rencide edilmeden sorgulanması ve bildiklerini anlatması sağlanmalıdır. Bu şahısların en ufak bir bağlantısı görünen başkalarının tutuklandığını görmeleri, korku ile herşeyi inkar etmelerine yol açabilir. Bu tarz hatalar yapılmamalıdır. Örgütün çözülmesine yardım edecek bilgileri elde etmek, artık örgütle alakası kalmamış insanları hapiste tutmaktan daha faydalıdır.
C)     Şahıs örgüt üyesidir, ama örgütün legal görünen tarafına mensuptur. Örgütün "mahrem" icraatlarından da haberi yoktur. Örneğin kendi halinde bir dersane öğretmenidir. Sohbetlere, istişarelere gidip geliyordur. Örgüte maddi manevi yardım yapıyordur, ama örgütün pisliğinden haberdar değildir. Bunların da farklı değerlendirilmesi gerekiyor. Zira bu insanlar vatan haini değil, tam tersine bu vakıanın en büyük mağdurlarındandır. Yıllarca hoca zannettikleri bir meczubun peşinden gidip, hayatlarını bir batıl dava uğruna harcamışlar. Bunların da imha edilmeleri yerine, rehabilite edilmeleri ve tekrardan topluma kazandırılmaları gerektiğini düşünüyorum. Bir süre gözaltı ve belki kısa süreli bir tutukluluk olabilir, ama uzun süreli bir mağduriyet, gerçekte topluma kazanılabilecek bu insanları, devlete düşman edebilir. Güneydoğuda uzun yıllar yapılan yanlışların burada tekrar edilmemesi gerekiyor.
D)    Şahıs bu yapının pis işlerine bulaşmıştır. Bu durumda da işlediği veya işlenmesine yardım ettiği her suçun ayrı ayrı değerlendirilip, ona göre yargılanması ve ceza alması gerekir. Örneğin şahıs muhasebecidir. Örgüt adına para aklıyordur ve suç işliyordur, ama darbe planlamasından haberi yoktur. Bence bu tarz bir şahıs mali suçlardan sorgulanmalı ve ceza almalı, ama darbeci olarak değerlendirilmemelidir.
E)     Darbe planlamasında doğrudan yer alanlara müebbet verilmeli ve özellikle eli kana bulaşmış olanlar (gerekirse hukuk kuralları bile geriye işletilerek -yemişim "Batı ne der" kaygısını-) idam edilmelidir.
------------------------------------------------------------------------

Elhasıl bu mesele çok fazla uzamadan ve derinleşip kangren olmadan, toplumdaki adalet duygusu zedelenmeden ve konu sulandırılmadan çözülmelidir. Yoksa 100 senedir uğraştığımız Ermeni Diasporası belası gibi, yeni bir FETÖ Diasporası belası ile uzun yıllar uğraşmak zorunda kalırız. Bunun da bizim enerjimizi tüketmek haricinde kimseye bir hayrı olmaz. Öncelikli amaç bu örgütü dağıtmak ve çözmek olmalı, imha etmek değil. Yoksa aynı PKK örneğinde olduğu gibi, her mağduriyet size yeni düşmanlar yaratır ve örgüt küçüleceği yerde şartlara adapte olarak tamamen yeraltına iner ve büyümeye devam eder. Zaten önümüz kış, duvarlarda yeni delikler açmanın bir alemi yok.

EK: Son günlerde Kakao Talk ve Line üzerinden de inceleme yapıldığına dair haberlere denk geldim. FETÖ'cüler bu programları kullanmış olabilirler. Fakat Google Play Store'da bulunan ve toplamda 500 milyondan fazla kullanıcısı bulunan programlar üzerinden de insanlar itham edilecekse, bu işin çivisi çıkmış demektir. Oldu olacak "Darbeciler Whatsapp kullanıyordu" diyerek tüm Whatsapp kullanıcılarını gözaltına alsınlar da bu işin iyice suyu çıksın.

Davayı iyice sulandırmak isteyen FETÖ'cüler mi yapıyor bunları her ne haltsa, bir zahmet haber yapanlar da daha dikkatli olsunlar. Haber yazmadan önce bir açıp baksınlar "ya bu Line da neymiş" diye. Öteki türlü her duyduğunu yazmak, olsa olsa mahalle dedikoduculuğu olur, habercilik değil.

Not: Daha fazla detay merak eden savcılarımız olursa, rica ediyorum, çağırsınlar, kendim kalkar gelirim, bildiklerimi anlatırım. Bir de boşuna TEM'deki arkadaşları yormasınlar, gerek yok.

Not 2: "Ne yazdın be arkadaş" diyenler için, sizin de küçük kızkardeşiniz haksız yere bu ithama maruz kalsa, çoluk çocuğundan koparılıp nezarete atılsa, gidip onu parmaklıklar arkasında ağlar görseniz, siz de yazabileceğiniz ne varsa yazardınız.

Not 3: Buradaki bilgilerin çoğunluğu Bilişim Güvenliği alanında uzman bilirkişilere sorularak teyid edilebilir. Fakat daha Internet'in ARPANET'ten türediğini bilmeyen, Intranet'in ne olduğunu bilmeyen ve "Çin ve Rusya gibi yerel internetimizi kurmalıyız" diyecek kadar bu konunun cahili olan insanların televizyonlara çıkarak uzman bilirkişi diye dolandığı bir ülkede, bilirkişi diye çağıracağınız şahsın hakikatte ne kadar "bilir"kişi olacağı da meçhul.

Not 4: Bu yazı da dahil olmak üzere yazılarımın tamamı için her türlü alıntıya müsaadem vardır. İsteyen, istediği kısmını alıp kullanabilir. Alıntı yaptığınız kısımları da sizi bağlar. Sonra gelip benim başıma ekşimeyin.

590 yorum:

1 – 200 / 590   Yeni›   En yeni»
Adsız dedi ki...

Teşekkürler..bende kardeşimiz gibi alakasız olduğum halde kullanıcı gözüküyorum..baya bilgi aldım 2 kez telefonunun imei nosu kopyalandı bundan olabileceğini düşünüyorum.ama savcılık sadece benim hattimin bu imeilerle kullanıldığını söyledi.tek bu duruma güvenmiştim.ne şekilde kullanıcı göründüğümü bilmiyorum ve sadece bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Kardeşiniz serbest kaldı mı acaba nasıl bir savunma yaptiniz aynı şeyler bizimde başımıza geldi

Adsız dedi ki...

Cep telefonumuza biri disardan flash bellek bulutut vb yolla bylock adli programi yuklenmesi hali haric bylock kullandigi gozuken cep numarasina ait sim katin takili oldugu cep telefonunun emniyetce incelenmesi halinde diger ihtimallerde belirttiniz durumlarda bylock kullanilmadigi tespit edilebilir mi?? Bi de benden gizli( gonderilen bir meyil ile filan) telefona bylock yukleseler ayni yontemle bu programi benden gizli uzaktan silebilirler mi

Sultan-ı Yegah dedi ki...

Tam anlayamadım. Telefona Bylock yüklenmemiş, ama hat üzerinden Bylock kullanıldığı mı gözüküyor? Bu durum, telefonla alakalı olabilir de, olmayabilir de. Örneğin siz wireless hotspot açtınız ve bir başkası sizin telefon hattınız üzerinden Bylock kullandı. Bu durumda siz kullanmış gözükürsünüz, ama telefon incelemesinde herhangi birşey bulamazlar. Fakat sizin telefonunuza sizin haberiniz olmadan Bylock kurmaları da mümkün. Bunu hem uzaktan, hem de yakından, iz bırakacak veya iz bırakmayacak şekilde silmeleri de mümkün.

Yani Bylock kullandığınız gözüküyorsa, telefonunuzda Bylock çıkmayabilir. Bu Bylock kullanmadığınız anlamına gelmez, zira iz bırakmadan silmiş de olabilirsiniz. Tam tersi, telefonunuzda Bylock da çıkabilir. Ama bu da kullandığınız manasına da gelmez, zira dışarıdan kurulmuş da olabilir. Kısacası, bin çeşit ihtimal mümkün. Ama olasılığı düşüktür bunların. Teknik tabirle "possible but improbable" diyeyim...

Adsız dedi ki...

En azindan benim bilgim ve onayimda bylock yuklenmedi.bylock kullanildi gozuken tarihlerde 2014 mayisdan sonra yani bu programin googlepleyden kaklmasindan sonra bir tarih de bir kac defa kullanim gozukmesi durumu var.bu kullanim sayisi az olsa da iki aya yansidigi icin en az iki gun kullanildi gozukuyor. Ben onemli biri degilim niye biri bana uzaktan program yukleyip kaldirsin derim ve flash bulutut vs ile de cep telefonuma (birinin ki bu kisi tanidim biridir) yuklenip sonra kaldirilma ihtimali de dusuk cep telefonu o kadar uzun vakit kimseye vermedim. Niye yapsin ki yani bu programi kullandiklarinda yakanacwklarini delil olacani dusunmemislerdir. Kisacasi telefon emniyette incelendinde temiz cikwcak insallah da dediginiz meyil ile filan uzaktan yukleyip kaldirdilarsa buda tespit edilir mi benim iznim disinda boyle bi durum olabilecegi..

Adsız dedi ki...

öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. bende aynı kız kardeşiniz gibi mağdurum bylock ismini 15 temmuzdan sonra haberlerden duydum ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yoktu.şimdi çalıştığım kurumdan bana diyorlar ki bylock kullandın o yüzden geçici olarak görevden uzaklaştırıldım ama savcılığa gittim hiçbir soruşturma görünmüyor adıma. ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok müteşekkir kalırım.


Adsız dedi ki...

Cep telefonuma bylock yüklü olmadığı halde cep telefonu numaradan bylock kullanıldığı tespit edilmis. Benim merak ettiğim bylock kullandığı gözüken tarih aralığında (kesin tarih yok ama tarih araligi bilgisi va3) ben yurtdışında da bulundum. Bylock kullandim gozuken anlarin/gunun bir kismi benim yurt disinda oldum tarihlerde ise bu bylock kullandim tespitinin hatali oldugunu ispat eder mi.? Yurtdışında hattim avea ve cep telefonundan internetini kullanmadım ama kullanmış olsamda avea mi bana yurtdışında ip veriyor? ??

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@25 Kasım 2016 18:17
İki kere kullandı görünen insanları açığa almaları bence büyük hata. Yazıda saydığım o kadar farklı senaryoda, başkasının kullandığı Bylock sizin adınıza çıkabilir. Bunun da en temel göstergesi, çok az kullandığınızın gözükmesidir. Birkaç kere kullandı gözüken insan, büyük ihtimalle Bylock kullanmamıştır. Düşük ihtimalle de birkaç kere kullanıp, sonra bırakmıştır. Her halükarda yapılan bir cezalandırma olduğu için, emin olunmadan insanların cezalandırılması hukuken doğru değil.

@26 Kasım 2016 12:41
Yapacak çok birşey yok. Soruşturma olsa, savcılığa gidip HTS kayıtları ile Bylock kullanıldığı iddia edilen tarihlerin karşılaştırılmasını isteyebilirsiniz. Bu tarihlerde sizinle aynı yerde bulunanlardan, uzun süreli Bylock kullandığı gözükenler varsa, onlardan birine telefonunuzu wireless hotspot olarak açmış iseniz, bu da sizi temize çıkaracak bir husus olur.

Fakat şu an adliyeler sadece temizlik operasyonu ile meşgul olduğu için, İdare Mahkemesi ve AYM'ye başvurup beklemekten başka yapabilecek çok bir şeyiniz yok.

@26 Kasım 2016 22:04
Yurtdışında size IP'yi orada roaming olarak kullandığınız GSM şirketi, atıyorum USA-Verizone verir. Dolayısıyla IP bilgilerini bizim buradaki GSM şirketlerine sorarak elde etmişlerse, yurtdışındaki GSM şirketinden IP almış olmaları düşük ihtimal. Ama yurtdışında olmanız aynı zamanda sizin telefonunuzun internetini başkasının kullanmış olma ihtimalini de düşürüyor. Eğer kullanım sayınız az ise, wireless hotspot açtığınız bir tanıdığınız veya siz hotspot açtığınızda hattınıza giren bir yabancı kullanmış olabilir. VEYA, Avea birden fazla kişiye aynı IP'yi verip de, bunların kaydını routerlarda adam gibi tutmamışsa, IP'den şahıs tespitinde birden fazla alakasız insanı bu işe karıştırmış da olabilir.

Nedense "kesinlikle kullanmadım" diyenlerin çok büyük bir çoğunluğu da Avea. İnsan düşünmeden edemiyor. Neden en büyük operatör Turkcell iken, kullandığını kesinlikle reddedenler hep Avea kullanıcısı çıkar...

Adsız dedi ki...

Avea bugün de dahil olmak üzere musteri hizmetlerini arayip öğrenebilirsiniz bilirsiniz birden fazla telefon numarasına aynı IP adresini veriyor. wifi Hotspot yaptım ama toplam kullanim gozuken sayisi en az iki farklı gün olması nedeniye başka neden olma ihtimali daha yüksek gibime geldi.

bylok mağduru dedi ki...

merhaba kardeşim bende hiç bylock kullanmadığım halde hattımda bylock çıktığı şüphesi ile görevden uzaklaştırdılar şimdi de kullanmadığını ispatla yoksa ihraç edeceğiz diyorlar bunu ispat etmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor nereye başvurmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.

engelli mağdur dedi ki...

bylock denilen şeyi ilk defa duymama rağmen hattımda bylock kullandığım şüphesi ile görevden uzaklaştım şimdi de kullanmadığını kanıtla yoksa ihraç edilirsin diyorlar.kullanmadığımı hangi yollarla ispatlarım öyle bir şey varsa da bilgim dışında ne zaman ve nerede kullanıldığı bilgilerine nasıl ulaşırım lütfen yardımcı olun engelli bir memurum yoksa hiç alakam olmadığı halde hayatım kararacak

Adsız dedi ki...

http://m.sabah.com.tr/gundem/2016/10/25/40-bin-ikiz-ip-geriye-donuk-incelenecek

Adsız dedi ki...

Hocam öncelikle bu bilgilendirme için teşekkürler.Bende aynı durumdayım. Hakim de senin söylediğin şeyleri söyledi nedense hep aveadan çıkıyor bunda bir iş var dedi. Peki biz bunun tespiti için ne yapabiliriz, üç defa kullanıldığı söylendi bana ama tam saat olarak değil tarih aralığı olarak. Bu hataların tespiti için hiç bişey yapabilir miyiz? Aveaya dava açsak aynı ip verilmiş mi diye tam saati bilmemiz gerek ama elimizde öyle bi bilgi yok. Ne yapılabilir bu durumda tavsiyeniz var mı?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

Daha önce de dediğim gibi, 3-5 kullanım üzerinden veya ev interneti üzerinden doğrudan vatandaşı ihraç edip, üstüne tutuklamaları doğru değil.

Zor zamanlardan geçiyoruz, amenna. Birinin FETÖ'cü olma şüphesi varsa, devlet risk almak istemez, doğru. Ama bu durumda şahsı açığa alırsın, soruşturmayı tamamlar ondan sonra gereğini yaparsın. Ama ne yazık ki "masumiyet karinesi" gibi en temel kurallar da uygulanmıyor. İnsanlar doğrudan itham edilerek, suçsuzluklarını ispatlamaları bekleniyor. Bu da mantığa aykırı. Zira "var" ispat edilir, "yok" ispat edilemez.

Örneğin birini olay mahallinde gördüyseniz, bir fotoğrafla ispat edersiniz. Ama adama "oraya hiç gitmediğini ispatla" derseniz, adamın yapabileceği hiçbir şey yok. Ancak hayatını saniye saniye kayıt altına almış olacak, o kaydı baştan sona izletecek de, ondan sonra kendini temize çıkarabilir. Böyle bir şey de olamayacağı için, tüm hukuk sistemlerinde ispat yükü, itham edene aittir. "Müddei iddiasını ispatla mükelleftir" temel kaidedir. İspat da, somut delille olur. İhtimaller üzerine değil. Şüphe varsa, "Şüpheden sanık yararlanır" da en temel hukuk ilkelerindendir. Zira %95 ihtimal katil bu adamdır diyerek birini idam edemezsiniz. Zira %5 ihtimale denk geldiği zaman bu sefer siz katil olursunuz. O yüzden ceza hukukunda suç işlendiğinin sabit olması esastır. Ama ne yazık ki şu an her şey tam tersine işlemekte.

Dolayısıyla, en temel hukuk kaideleri bile artık gözardı edildiği için, dua etmek haricinde öyle çok fazla yapabileceğiniz bir şey yok. Siz üzerinize düşeni yapın. Savcıya (veya mahkeme olursa hakime) elinizden geleni anlatmaya gayret edin, gerisine de tevekkül edip bekleyin.

Her şey olacağına varır.

Adsız dedi ki...

Sulh Hukuk mahkemesine açtım deli tespit talebi ret edildi, ret gerekçesini henüz bilmiyorum. Delif tespitin içeriğinde kullanmadigim bylock programini baska telefon numaralariyla ayni ip numarasini banada vererek maddi ve manevi zarara ugradigimdan ileride acacagim tazminat davasina delil olmak uzere acmistim. Şimdi de şansımı tüketici mahkemesinde denicem basvurdum log kayıtlarimi vermediler veya kullanmadıgim anlarda internetim kullanmis gibi kotası harcadılar diye.. Bu sefer dilekçede hiç bylock dan bahsetmicem bakalım bu sefer davaya bakılır mi.. benim için muyum olan bylock kullanıldı gozuken anlarda benim IMEI numaralı telefonuma inen verileri en kisa surede elde etmek.. Savcılığı işi uzun sürecek gibi kaldı ki şu bylock dan adım temize çıkınca zaten inşallah avea ya da dava açacağım. .siz de asliye hukuk sulh hukuk veya tüketici mahkemesine açın dava hangisi bakarsan. .

Gbbb dedi ki...

Merhaba benim eşim de bylock yüzünden 1 aydır tutuklu.Başka bir avukatın yanında sigortalı avukatlık yapıyor 3 yıldir.2014 eylül ayında bir davasıyla ilgilendiği polis muvekkili bu programı telefonuna yuklemis oradan dava süreci ve ailesi ile ilgili bilgi vermesini istemiş 14 kere mesajlastigi görünüyor sonra işine yaramayinca programı silmiş .ağustos 2016 da 12 gün gözaltında kaldı ve serbest bırakıldı Kasımin 17 sinde de tutuklandı zaten gozalti sürecinden sonra çalıştığı yerden istifa etmişti. Böyle bir program olduğunu bilse zaten yuklettirmezdi hem zaten başkasının yanında çalışan bir avukat patron hangi davayı alırsa ona bakar seçme şansı olmuyor malesef geçinmek için 3 kuruş un hesabını yapardık.böyle bir durum hakkında ne düşünüyorsunuz

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Gbbb
Öncelikle geçmiş olsun. Süreç sıkıntılı olduğu için, bu tarz şeyler olabiliyor. Benzer olarak, bazı FETÖ dershanelerinde / etüt merkezlerinde, bazı öğretmenlerin öğrenci velilerine "Hocam şu programı kurun da, çocuğunuzla ilgili buradan haberleşiriz" diye kurdurttukları ve onların da sonradan mağdur olduklarını duydum. Sayısı ne kadardır bilemiyorum ama, böyle şeyler de olmuş.

Sizin burada yapabileceğiniz, eşinizin derdini detaylıca anlatması. Programı kurdurtan kim, hangi tarihlerde kurdurtmuş, ne konuşmuşlar ve saire bilgileri açıkça vermesi lazım. Sonrasında gene de serbest bırakmayabilirler. Ama Bank Asya veya benzeri bağlantı yoksa . O arada sabredip / dua edip bekleyeceksiniz. Emniyetten telefon incelemeleri veya Bylock içerik çözümleri gelebilirse, olay açığa kavuşur ve inşallah eşinizi serbest bırakırlar. Bu da birkaç ay sürebilir. Hayırlısı.

Adsız dedi ki...

Üzerime kayıtlı ancak kardeşimin kullandığı hattan bylock indirip kullanmakla suçlanıyorum.Kardeşimin bu programla alakası yok.Ya operator ya da diğer kurumlardaki şahısların hatası,kasıtı şeklinde değerlendiriyorum.Bu programı kullanmadığımızı nasıl ıspatlayabiliriz ?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Adsız
Problem zaten orada. "Yok"u nasıl ispatlayabilirsiniz ki? İddia edenin "Var"ı ispatlaması gerekiyor. Telefonunuzu inceleyip, telefonda izini bulmasalar da farketmiyor. Sonuçta "kullanmışsın" deyip çıkıyorlar işin içinden. Ama yazıda da saydığım gibi, türlü durumlarda başkası kullanır da siz kullanmış gözükebiliyorsunuz. Dolayısıyla muğlak bir durum. Ek delilsiz kullanılmaması gerekiyor. Belki ilk tespit için ele alınabilir o kadar. Ama asıl delil niyetine kullanıyorlar. Ona da dua etmekten başka yapacak bir şeyiniz yok.

Adsız dedi ki...

merhaba burada bir çok insan gibi bende mağdurum 22 yıllık mesleğimden oldum ,43 Yaşındayım bu örgütle hiç bir şekilde bağım olmadı.Çok kısa bir şey soracam
*İMEİ nr cihazın kimliğidir doğrumu ve 15 rakamdan oluşur.
*Peki bu İMEİ TİB de kayıtlı olmazsa telefona uyarı gelmesi gerekiyor doğrumu?
*Yine bu İMEİ numarası hattın kullandığı operatörde aynı olmasının gerekli doğrumu?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Adsız
IMEI cihaz kimliğidir ve 15 rakamdan oluşur, doğru. TİB'de kayıtlı olmazsa da, telefona uyarı gelir. Fakat bu birkaç gün sürebilir. Dolayısıyla kısa süreli olarak kayıtsız IMEI kullanılabilir.
"Bu IMEI'nin hattın kullandığı operatörde aynı olması gerektiği" meselesini ise anlayamadım.

Siz muhtemelen IMEI ile alakalı değil de, hattınız veya ev internetiniz üzerinden Bylock kullanıldığı için açığa alınmışsınızdır. Zira gördüğüm tüm örnekler o şekilde. Onda da, ya birilerine şifre verdiniz, ya da birilerine hotspot açarak internet paylaştınız. Bunun haricinde saydığım diğer maddelerdeki ihtimallerin bir kısmı da mümkün, ama daha düşük ihtimal.

Adsız dedi ki...

Mobil Telefon hatti uzerinden bylock kullanmakla suçlaniyorum.Bu sorunun operatordeki IP hatası ya da bilincli sekilde birilerinin bu listelere ekleme yapmasi seklinde acikliyorum.Kimseyle telefonu paylasmadim.Bylock u ilk defa duyuyorum.Atilan Bylock mesajlarindan saat tarih baz istasyonu ve yer belirlenebilir mi ? Bu yolla Bylock kullanicisi olmadigimi kanitlayabilirmiyim ?

Adsız dedi ki...

"Bu IMEI'nin hattın kullandığı operatörde aynı olması gerektiği" meselesini ise anlayamadım.

Kısaca açıklayayım. Siz yeni bir telefon aldınız, Diyelimki siz bu telefonu X Operatöründen taksitle aldınız sim kartınızı taktığınız anda sizin bu aldığınız telefon (markası Samsung S6 ve imei numarası 335144631588321 diyelim) bu operatörün sistemine düşer ve kayıt olur,Hatırlarsanız bir sorununuz olduğu zaman operatörünüzü ararsınız o da size güvenlik sorusu sorar İsminiz , cisminiz vs bazı sorulara cevap veremediniz, operatör yine sorar hangi telefon markası kullanıyorsunuz diye sorar sizde samsung S6 dersiniz operatör mutmain olur ve sorularınıza cevap verir. Bu telefonun nereden nasıl veya hangi şekilde alınmış fark etmezzz bütün telefonlar ve imei numaraları sisteme kayıt olurr.

(yoksa geçmis tarihlerde faili meçhul suçlar hırsızlık,gasp vs nasıl bulunuyor idi. )

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@25 Aralık 2016 20:51

Bylock sunucusuna bağlandığınız iddia edilen saatler için HTS kayıtlarını isteyebilirsiniz. Fakat ne işinize yarar bilemiyorum. Zira telefondan bağlanmış gözüküyorsanız, zaten siz hangi baz istasyonu üzerinde idiyseniz, oradan çıkış yapmış gözükeceksiniz. Bylock mesaj içerikleri varsa, belki onlardan bir şeyler çıkarıp kendinizi temize çıkarabilirsiniz, ama bu da vakit alacaktır. O da eğer içerikleri varsa. Zira henüz medyaya yansıyan tek tük basit yazışmalar haricinde herhangi bir içerik bulunduğuna dair bir haber görmedim. Veya var da, daha incelemeyi bitiremediler.

HTS kayıtlarına gelince. Ben kızkardeşim için istettim bu kayıtları, o da kendisine Bylock ithamı, ev interneti üzerinden yapıldığı için. Muhtemelen kendisi evde yokken de ev interneti üzerinden Bylock'a bağlanıldığı çıkar ve bu sayede beraat edip görevine geri dönebilir diye. Ama aylar oldu, hala bekliyoruz. Gerçi sonuç gelse de birşey değişecek mi, ondan da emin değilim artık.

Adsız dedi ki...

Benim üzerime kayıtlı ancak bir yakınımın kullandığı telefon hattından Bylock indirip kullanmakla suçlanıyorum.Kendimden nasıl eminsem yakınım olan şahıstan da eminim.3 aydır herhangi bir adli işlem olmadı.Operatör Avea.Bu tarz sorunların yaşandığı olaylarda operatör ekseriyetle Avea.Telefon isletim sistemi Blackberry OS.Bu işletim sistemine Bylock yüklenemez diye biliyorum.Tabii isletim sistemi kırılmadığı sürece.Bylock indirilen telefonun IMEI bilgilerine ulaşılabilir mi ? Kime hangi mesajı attık onun bilgisi de yok.Sadece suçlama var.Bu konuyla ilgili neler düşünüyorsunuz ? Nasıl bir yol izlemeliyim ?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@27 Aralık 2016 03:24
Herhangi bir adli işlem olmadı diyorsunuz. Açığa alınma ya da ihraç vardır ama muhtemelen. Bu durumda sizi açığa alan kuruma bir dilekçe yazın.
a) Hangi hat üzerinden Bylock kullandığım iddia ediliyor?
b) Bu hat eğer 0xxx xxxx xxx numaralı hat ise, bu hattı ben değil bir yakınım kullanıyor, fakat hat benim üzerime. Lakin bu hat Blackberry telefonla kullanıldı. Blackberry telefonlara bildiğim kadarıyla Bylock yüklenilmiyor. Bylock kullanıldığı iddia edilen tarihlerde, benim hattımın hangi IMEI numaralı telefona takılı olduğunun BTK'dan / Avea'dan sorulması ve buna göre Bylock kullandığım iddiasının tekrar değerlendirilmesini arz ederim vs.
Avea'nın mükerrer IP vererek, IP sorgularında bu adresi verdiği herkesin adını verdiği ve alakasız insanları da Bylock kullanmış gibi gösterdiği ile ilgili iddiaları da dilekçenizde dile getirebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Yakınıma verdiğim hat nedeniyla suçlanıyorum ve açığa alındım.Yakınımın bu programla alakası yok.3 aydan fazla oldu.Hiçbir adli inceleme olmadı.Savcıliğa inceleme için başvursam 1 sene sürer deniliyor.Bylock a bulaştırıldığımı düşünüyorum.Hattım Avea.Ya operatörden ya da başka kurumlardan listelere ekleme yapıldı.Başka hiçbir yöntemle bu programla iliskilendirilibileceğeme inanmıyorum.IP hatasının gerçekleşme orani nedir ? Bir IP nin birden fazla kişiye verilme imkanı diğer seçeneklere göre fazla mıdır ?

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de bylock mağduru oldum. Istihbarattan bylock kullananlar listesinde ismim ve tc numaram gelmis. Mavi listedeymisim. Ama hangi numaradan oldugu bilgisini edinemedim. Ev internetim yok. Internete cepten giriyorum. Listede sadece ismin gelmiş olması neden olabilir? avm, otel gibi ortak wifi alanlarında girilen yerlerde aynı anda bağlanan kişilerden biri bu programı indirdi veya kullandı ise diger bağlanan kişilerde bu listeye dahil edilmiş olabilir mi?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@29 Aralık 2016 02:07
Bence bulunduğunuz kuruma başvurup, o tarihlerde sizin xxx numaralı hattı kullandığınızı ve Bylock bulunduğu iddia edilen hattı yakınınızın kullandığını söyleyin. Bunu SMS'lerden, HTS kayıtlarından vs. bir şekilde teyid edebilirler.

Avea ile ilgili çok söylenti var. Ya orada bulunan FETÖ'cüler ortalığı bulandırmak için yaptı. Ya IP geri dönüşlerinde mükerrer IP'lere dikkat etmediler. Artık her ne ise. Oranlarını bilmiyorum. Ama mavi liste dedikleri az kullananlar listesinde çıkmışsanız, büyük ihtimalle internet paylaşımı açmaktan, ya şifre vermekten, ya da IP hatasındandır.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@30 Aralık 2016 15:29
Mavi listedekileri FETÖ üyesi olduğuna dair başka ek bulgular yoksa, ihraç edip tutuklamıyorlar bildiğim kadarıyla. Ama risk almamak için açığa alıyorlardır, o başka.

İnternete cepten giriyorsanız, ya birisine wi-fi hot spot açtınız ve o sizin telefonunuz üzerinden bağlıyken Bylock kullandı. Ya da diğer yöntemlerden biriyle hattınız üzerinden işlem yapıldı. Ya da gene Avea gibi mükerrer IP dönüşlerinde denk geldi. Ama otel-avm gibi ortak wi-fi alanlarından size Bylock çıkaramazlar. Ancak ortak wifi örneğin bir otelin ise, o otelin internetinde 100 tane Bylock çıkabilir, bu ayrı. Onların da kim olduğunu tespit etmek kolay değil. Bence siz savcılığa ya da kurumunuza bir sorun, "hangi numara üzerinden bylock kullandığım iddia ediliyor" diye.

Adsız dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kurumuma bana verilen bilgiye göre sadece tc numarasi ve ismim gelmis. Soyleldiklerine göre telefon numarasi bilgisi gelmemiş.bu durumda olan birkac kisiyi forumlarda da okumustum. Aciga alinmamla birlikte savciliga suc duyurusunda bulunmustum. Ama savcilik sureci cok yavas ilerliyor.Sorusturma sonucu kurumum iade etti ama beni hala bu bylock nedeniyle şüpheli görüyorlar ve bu nedenle gorev yeri degisikligi yapilarak tabiryerindeyse sürgün edildim. Hot spot olayı degil de mukerrer ip den supheleniyorum. çok umutlu değilim ama umarım savcılık bu olayı aydınlatabilir.

Adsız dedi ki...

Avea ve btk tarafindan hattın şu (bylock kullanildigi idfia olan ) tarihte takılı olduğu telefonun IMEI bilgisi vermiyor.istedim vermedi. Tüketici mahkemesine avea ya karsi dava açın Dicem ama bana 3 ay sonrasına duruşma verdi o zamana kadar .... ama Sayet byloCK gozuken tarih 2015 ise mutlak dava açın. . Memurlar.neT de var telefon numara kırmızı bylock olup sim kartın takılı telefon incelenip temiz belgesi alanlar var.. yine memurlar.net de link veriyorlar şu an bile bylock apk sinin mevcut oldugu ve yukle bildigini soyluyor : http://forum.memurlar.net/konu/2229819/663.sayfa burda yazmış link vermiş sakin yukleyip basmayindaaaaaaaaaaa https://apkpure.com/bylock-secure-chat-talk/net.client.by.lock ben anlamadım iyice kafam karıştı

Adsız dedi ki...

verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. hotspot yöntemiyle mobil internet paylasımı yaptıgı insanlardan birinin bu programı kullanması yüzünden kendisine ait ip tespit edilen bir kisi, programı kullanan kisinin kendisi olmadıgını nasıl kanıtlayabilir sizce? sonucta akıllı telefonlara eklendiginden beri internet paylasımı sürekli kullanılan bir özellik, telefon da veri paketi paylasılan cihazların kaydını tutmadıgına göre üzerine suc atılan kisi internetini paylastıgı insanlardan hangisinin buna sebep oldugunu ögrenip ispatlayabilir mi? ispatlayamazsa da telefonunun detaylı incelenip bu programın izine rastlanmamasını beklemesi mi gerekiyor? yani telefon incelemeleri vakit alacak dendiği için bu arada beklerken başka bir şekilde kendisinin bu programı kurmadıgını ve kullanmadıgını kanıtlayabilir mi

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@2 Ocak 2017 11:37

Ev internetinizin wireless şifresini birilerine verdiyseniz, veya İnternetinizi hotspot olarak açıp birileri ile paylaştıysanız, ve o kişiler sizin internetiniz üzerinden Bylock kullandıysalar, bunu ispatlama şansınız yok. Ama böyle bir şey sıkça olabildiği için, en azından 10 ve altındaki kullanımlar (mavi liste dedikleri nane) için, ayrı araştırma yapılması gerekiyor. Sonuçta adam FETÖ'cü ise, 50 kere 100 kere kullanıyor bu programı. Niye 2-3 kere kullansın da bıraksın?

Burada ispatlaması gereken karşı taraf, yani soruşturmayı yapanlar. Ama şartlar müsait olmadığı için, herkesi aynı kefeye koydular. Oysa bence olması gereken, mavi listedekilerin en azından açığa alınıp, telefon/bilgisayarları üzerinde inceleme yaptıktan ve diğer ek delilleri değerlendirdikten sonra, FETÖ'cü olduğu ortaya çıkarsa ihraç edilmeleri idi. Ne yazık ki her şey usulüne göre ilerlemiyor. Kısmet...

Adsız dedi ki...

Mrhaba bende kullanmadigim halde bu lanetg isten magdurum. Sebebi bilmiyorum. Kendi telefonum kendi telefon numaramdan gozukuyirmus. Sorum yukarida yazilanlari dogru mu anlafim benim anlqdim gsm şirketi aynı ip numarasini gun lcinde birden fazla telefona veriyor bunu anladim ancak ayni anda ayni saniyelerde iki telefon numarasina aynı-tek IP numarasını verebiliyor mu?????? Verilirse internet bağlantısında karmaşa/sorun olmaz mi

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@5 Ocak 2017 13:36

Yukarıda yazılanlar doğrudur. Oradaki hepsi ve daha fazlası ihtimal dahilindedir.

Evet, aynı anda, aynı saniyede aynı IP numarasını birden fazla telefona veriyorlar. Yukarıda tarif ediliyor zaten.

"NAT diye bir sistem kullanılarak, aynı IP ile birden fazla bilgisayar internete çıkabilmektedir (Bir dairede yaşayan 5 kişinin hepsinin aynı ev adresine sahip olması gibi)."

Mesele, bu NAT çözümünü geriye dönük yapmak için, adam gibi router kullanmaları gerekliliğinden kaynaklanıyor. Yani bir şirkete posta gelip gidiyor ama, kapıdaki adam kimin hangi zarfı gönderdiğini hatırlamıyorsa, tüm şirketi mesul tutmak gibi birşey.

Süleyman Soylu da benzer bir açıklama yaptı zaten. "40 bin ikiz IP geriye dönük incelenecek" şeklinde aratırsanız google'da görürsünüz. Yukarıda da linki verildiydi hatırladığım.

Adsız dedi ki...

Sadece 23 günlük tarih aralığı içerisinde 3 defa bylock programına girdiğim iddia ediliyor. Bu programı ilk defa duydum kesinlikle imkansız böyle bişey. Kendi numaram üzerinden görünüyor. Avea ip çakışması diye tahmin ediyorum bu bilgilerden sonra. Bu şartlar altında sizce başka ne gibi bi ihtimal olabilir? Ve bu durumları açığa çıkarmak için yapabileceğimiz hiç mi birşey yok? Böyle bi yanlışlıkla hayatımız heba olup gidecek mi?

Adsız dedi ki...

basında mitin bylock taki mesajları çözemediği haber oldu. Yine basinda mitin 18 milyon mesajdan 17 milyonu cozuldu deniyor. hangisi doğru anlamadım. mesajlar çözülse çoktan haber olurdu. demek ki sadece listelerden işlem yapıyorlar yazık bu insanlara. listelerde ne kadar güvenilir ise

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@9 Ocak 2017 19:26
23 günde 3 defa kullanmış olmak, herhangi bir şekilde olabilir. Muhtemelen internet paylaşımı ya da mükerrer IP olayıdır.

Kurumunuza ya da savcılığa, HTS kayıtlarını ve haberleşme içeriğini sormayı deneyin. O 3 defa kullanıldığında, telefonunuz hangi baz istasyonundan sinyal alıyormuş. Siz orada mıydınız, yanınızda kimse var mıydı, ve saire.

Çok bir sonuç çıkacağını sanmıyorum ama. Bunun dışında sabredip beklemekten başka çok yapabileceğiniz bir şey yok. Geçmiş olsun.

Adsız dedi ki...

Bu maduriyet ne vakit sonuç bulacak.Her geçen gün proplem artıyor.Yetkililer, bu işe ciddi manada vakit ayırmalı,enkısa zamanda sorunları çözmelidirler.Suçlu-Suçsuz ayırımını ayıklamak bu kadar zor olmasa gerek.Hiçbir vakit Fetö alçağının yanında yer almamış,Üniversite öğrencisi evladım,fetöcü olarak yargılanıyor.Allah için,Reisimiz Tayyib Bey'den,meselenin biran evvel çözülmesini talep ediyor,gerçek suçlularında hak ettikleri cezayı almalarını istiyorum.Çünkü bizim ikinci bir VATANIMIZ yok.Vatana ihanet suçların en büyüğüdür.

Adsız dedi ki...

Merhaba, Emeğinize sağlık güzel hazırlamışsınız.
Benimde bir akrabam bu bylock yüzünden iki aydır tutuklu. Kendisi öğrenci ama bylock çıkan hat bir öğretmenin avea hattıydı.Bu hattı kullanmayı bırakıp 7 8 ay önce kendisi üzerine bir hat aldı. Asıl sorun şu ki akrabamın fetö ile hiçbir alakası olmadığı ve bylock kullanmadığı halde kırmızı çıkması. Savcılığa da bu hatla ilgili 3 aydır bi doküman, hts kaydı falan gelmemiş. Ve yeni hattı, yeni telefonu üzerinde ya da dershane, okul, bankasya vs. şeklinde yapılan araştırmalarda da hiçbir emareye rastlamadıklarını savcı kendisi söylemiş. Arkadaş ve akraba çevresinde fetö cü olmadığını söylüyor yani wifi hotspot la ilgili bi sorun olduğuna ihtimal vermiyoruz. Burda bizim ne tarz bi yöntem izlememiz lazım, yardımcı olabilir misiniz?

Adsız dedi ki...

Selamun aleyküm kardeşim. Oğlum fetö hain örgütüyle hiçbir bağlantısı olmadığı halde bir öğretmenin üzerine olan avea hattını kullanıyordu. Kırmızı kuklanıcı olarak 2 aydır tutuklu bulunmaktadır. Kesinlikle bykock kullanmadığı halde kullanıcı olarak gözüküyor. Kullandığı tel de yapılan araştırmada temiz çıkmıştır. 6 aydırda bylock olduğu iddia edilen hatyı kullanmıyordu, yeni hat kullanıyordu. Savcılığın istediği konuşma bilgileri, hts kaydı gibi şeyler şu ana kadar gelmemiştir. Oğlumun fetö ile ilgili bir ilişkisi olduğuna dair de hiçbir şey bulamamışlardır.
- Oğlum yurtta kaldığı için zaman zaman arkadaşlarıyla net paylaşımı yapıyordu.
-2013 haziranda bir dostym bayiden satın aldı. Teli 4 saat sonra teslim aldık. Bu süre içinde ımeı ile ilgili bir yanlışlık yapılmış olabilir mi?
-Hat sahibi bi ögretmen olduğu için MİT, BTK ve AVEA içindeki fetö cülerin, gerçek fetöcüleri gizlemek için yaptığı bir hainlik olabilir mi? Çünkü ne oğlumun ne de o öğretmenin hiçbir şekilde fetö ile gönül bağı yoktur.
-mükerrer IP kullanımı ne kadar sağlıklı bir bilgidir.
Kardeşim bize bu hususlarda yardımcı olabilir misiniz? Ne tür bir yol takip edelim? Teşekkür ediyorum. Allah a emanet olunuz..

Adsız dedi ki...

Merhaba öncelikle kardeşiniz için üzgünüm.
Bende önce açığa alınıp sonra ihraç edildim. Sebebin bylock olduğunuda ancak sözel öğrenebildim. Resmî bir tebliğ yok ayrıca nasıl bir itham var ve renk nedir bilmiyorum . Muhatap bulamıyorum. Bende savcılığa dilekçe verdim müşteki sıfatıyla. Bu kadar çok hata ve mağduriyetten haberi vardır diye umuyorum devletin. Ama bugünün haberine göre 129 bin isim daha bulmuş MİT dehası. 2 ay oldu. Ama hakkımda soruşturma olmadı. Bende 1 yıl öncesine kadar 5 yıl Avea kullandım aklıma tek gelen ? budur. Bizi hangi süreçler bekliyor acaba

Adsız dedi ki...

17 kasımda açığa alındım. 6 ocakta ihraç edildim. araştırmalarım sonucunda bylock listesindeymişim. hayatımın hiç bir döneminde fetö örgütü ile bir alakam olmadı. aksine bunlara karşı olduğumu hep beyan etmişimdir. bylock denen olayıda 15 temmuz sonrası basından öğrendim. bu programı ne görmüşlüğüm var ne kullanmışlığım var. adli bir süreçte yok. benim ne yapmam lazım. benzer durumda olan arkadaşlar neler yapıyosunuz. bilgi verirseniz sevinirim.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

"Mağduruz, ne yapabiliriz" sorusuna genel cevap:

Şu an yapabilecek çok bir şeyiniz yok. Ancak savcılığa ve bağlı bulunduğunuz kurumlara dilekçe verip, durumu anlatıp, araştırılmasını isteyebilirsiniz. Telefonların dijital olarak incelenmesini, HTS kayıtlarının incelenmesini, varsa haberleşme içeriğini, ve saireyi sordurabilirsiniz. Telefonu siz kullanmadıysanız, kullananın kim olduğunu bildirebilirsiniz. Ve saire. Ama bunlardan acil bir sonuç beklemeyin. Zira çok da öncelikli gündemleri bu değil.

Sabredip, dua edip beklemekten başka çok yapacak bir şeyiniz yok. Belki zamanla işler biraz yumuşar. Hayırlısı.

Adsız dedi ki...

admın yaptıgınız tespıtler ıcın tskurler.kullanmadıgımız bylock yuzunden ıhrac olduk.svcılıkdan mesajlar ıcerıklrını ıstedık cevap yok. sımdıde medyada mesajlar var dıyorlar ama bıze yansıyan bır sey yok.yarın bır gun kullanmadıgımız programın mesajlarını al sen bunları yazmıssın derlerse ne yapacagız bunu nasıl ayort edecekelr.maden var mesajlar nıye yayınlamıyorlar. Bu medyada olupda savcılıkda ve bızde olamayan mesajlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@13 Ocak 2017 20:14

Gerçekte hukuki bir dayanağı yok bu işin de, konuşturmayın beni... Onuncu köyden de kovulmayayım. Gidin araştırın öğrenin. İşe CMK ve MİT kanunlarını okuyarak başlayabilirsiniz...

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba, haksız yere acı çeken iftiraya uğrayan herkesin Allah yardımcısı olsun, inşallah tez zamanda açığa çıkacaktır gerçekler.
Admin kardeşim bi sorum olacak da cevaplayabilirsin sevinirim. Yazında imei ile hattın kullanıcısın çakışması durumundan bahsetmişsin. Ben ailemden birinin pasaportuna, arkadaşım için yurtdışından gelen bi cihazı kaydettirmiştim. Yani "Yurtdışından yolcu beraberinde gelen cihaz" olarak görünüyor ve telefon ailemden birinin adına. Kullandığı hat muhtemelen kendi adına ama tabi net olarak bilmiyorum. Aramızda da 700 km gibi bi mesafe var ama bi al-sat sözleşmesi filan da yapmamıştık. Affına sığınarak, herhangi bi durumda hattan öte telefonun imei sahibi de sıkıntı yaşayabiliyor mu, bilgin varsa ve aydınlatırsan inanılmaz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@15 Ocak 2017 13:44
Yazıyı ilk yazdığım tarih itibariyle, IMEI ile de tespit yapılabileceği ihtimalini değerlendirmiştim. Halen bu ihtimal mevcuttur, ama gördüğüm/duyduğum/okuduğum kadarıyla, çok büyük oranda Cep Telefonu ve Ev İnterneti üzerinden Bylock tespiti yapılmış. Yani "Hat kimin üzerinde ise", o şahıs zanlı olmuş.

Dolayısıyla korkmanızı gerektirecek bir durum yok. Hasbel kader öyle bir şey olursa da, ispatı en kolay durumlardan birisi bu. "O telefona takılı hat kimin adına" dediğiniz anda, bunu öğrenmeleri ve size cevap vermeleri 1 gün sürmez. Rahat olun.

Yldz yildz dedi ki...

Oncelikle cok guzel bilgilendirmissiniz cok tesekkur ederim sahsim adina. Basindan sonuna kadar merakla okudum.
Benim esimde 2 ayi gecti tutuklu malesef. Hiccbir mana veremedik ta ki bi mail adresi ve kullanici adi ile bylock kullanicisi olduguyla ilgili esimin ifadesi alinana kadar. Tabi bu isi bizim gibi 15temmuzdan sonra ogrenen herkes gibi sok olduk. Nihayetinde mail uzantisindan internet saglayici firma adini gorunce (ki cok sacma bi mail adresiydi 1253sade593o3@ gibi ) olayin nerden kaynaklandigini anladik. 1 yil once kapattirip modemi esimin eski mudurune vermistik.lazim oldugunu bosta varsa verirmisin diyerek istemisti. Bizde birinin isine yarasin zaten daha internet baglatmicaz dusuncesiyle verdik. Fakat biz bunu iptal ettirdik nasil olurda hala esim adina gozukur anlam veremiyoruz? Kullanim 2016 yilinda olmus. Biz 2015 mart gibi iptal ettirdik ve 2015 eylulde tasindik. Kullanan kisi zaten bizim adresimize 15 km uzaklikta vardir.
Simdi ne yapmamiz gerekir bu bi sekilde ispat edilebilir dimi? Ilgili firmayada dava acicaz

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sultan-ı Yegah dedi ki...

@16 Ocak 2017 19:58
Garip bir durum. Modemi başkasına vermiş de olsanız, içindeki kullanıcı bilgileri, eğer modemi resetlemezseniz (arkada genelde kalem ucuyla basılabilen bir reset deliği olur) normalde durur. Fakat o bilgilerle internete bağlanabilmesi için, sizin o internet aboneliğinizin devam ediyor olması gerekir. Aboneliği iptal ettirdiyseniz ve verdiğiniz şahıs kendi adına abonelik açtırdıysa, ancak yeni abonelik bilgileri ile giriş yapıp internete bağlanabilir.

Bylock bilgisi muhtemelen IP üzerinden gelmiştir. O IP'nin sizinle ilişkilendirilebilmesi için, ortada en azından bir sözleşmenizin olması ve hizmet alıyor olmanız gerekir. Bunun tespitini çok kısa sürede yapabilmeleri lazım. 2 ay böyle bir karışıklık yüzünden hapiste olmak akıl alır şey değil.

Savcılığa bir dilekçe yazarak bu durumu izah edin. Hatta bence savcı ile bizzat görüşün ve durumu izah edin. Muhtemelen ilgileneceklerdir. Ama kurumlara resmi yazı yazıp, cevapları beklemeleri gerekebilir. Mağduriyetinizi beyan edip hızlandırmalarını rica edersiniz. Hayırlısı...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Aynur Oymak
Ne telefon, ne internetten gözükmüyorsunuz da, sisteme nasıl girmişsiniz? Yani internet altyapısı üzerinden haberleşilen bir sisteme internetsiz giremezsiniz ki..

Kuruma/Savcılığa dilekçe yazıp, Bylock'u hangi şekilde kullandığınızın tespit edildiğine dair bilgiyi isteyin. Posta kuşu ya da duman kullanarak haberleşemeyeceğinize göre, evden ya da cepten bir internet bağlantısı olması gerek. Başka türlü bir izahı yok.

Adsız dedi ki...

Bizede cok garip geldi.esim savciya ifade verirken durumu izah etti. Hatta savcida kizmis modem baskasina verilirmi diye ama bizler teknik bilgiye sahip insanlar degiliz malesef. Ne bilelim iptal ettirdik modeme de bi kutu gozuyle bakiyoruz. Oyle degilmis malesef. Avukatimiz ilgili internet sirketine bilirkisi gondericek savciliktan yazi gitti firmaya. Ben nasil boyle bisey olur hala aklim almiyor.esim yanimda iptal ettirdi hatta bi dilekcede yolladik mail yoluyla. Sonucta abonelik devam etse bizim borcumuzun cikmasi lazim en azindan dimi? Bir yil gecmis uzerinden. Bu arada resetleme islemi yaptigimizi sanmiyorum cunku oyle silindigini suan sizden ogreniyorum esimde bilmiyordur sanmam. Biz aboneligi iptal ettirdik kapandi gitti saniyoruz. Bu cikar elbet dimi? Baglanilan pc tel bulunursa ve sinyal alinan adresten ulasilirsa bu bir ispattir heralde. Cok sagolun yardimlariniz icin. Duamda inanin sizede yer verdim bugun. O kadar emek verip ugrasmissiniz.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@17 Ocak 2017 17:49

Modem başkasına verilir tabi ki, bir mahsuru yok ki bunun. O zaman kimse arabasını da satmasın. O arabayla belki suç işlerler. Veya kimse bıçak satmasın, belki biri cinayette kullanır. Kimse tuğla satmasın, birinin kafasına atarlar ve saire.

Suçta kullanılan alet/araç değildir ki mesele. Onu kullanandır. Modemi birine verdiyseniz, kimin kullandığını, hangi abonelik üzerinden kullandığını, hangi adresten bağlandığını vs. hepsini tespit ederler. Öyle modemin eski sahibinin kullanıcı bilgileri üzerinde kalmış diye eski sahibine gidemezler ki. Aboneliğiniz yoksa, ücret ödememişsinizdir zaten. O zaman nasıl kullanmış olacaksınız ki o şirketin internetini? Gariplik içinde gariplik...

Adsız dedi ki...

Aynen oyle.avukatimiz bilirkisi gondericek savciliktan yazi gitmis firmaya. Icimi ferahlattiniz yazdiginizla. rabbimde sizi ferahlatsin insallah tez zamanda. Birgun belki bizimde bi faydamiz olur size umarim.

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Oncelikle verdiginiz bilgiler icin elinize saglik. Medyadan son gunlerde yogun bylock gozaltilari okuyoruz. Hala gorevde olanlar,aciga alinanlar ve ihrac edilenler... Sizce bu listeler guncellendi mi veya gizli sakli kullananlar mi belirlendi? Ya da icerikleri cozuldu buna gore mi?Anlamakta zorlaniyorum acikcasi.. Tesekkurler.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@18 Ocak 2017 22:27

Haberlerden gördüğümüz kadarıyla Bylock içeriklerinden bir kısmı çözülmüş. Ama bu ne kadarıdır, bilemiyorum.

Bu içerikleri birkaç türlü elde etmiş olabilirler.
1. MİT bir Bylock clone'u yazarak Google Play'e koyduysa, onu indirip kullanmış olanların mesajlarını elde etmiş olabilirler.
2. Henüz Bylock kullanılmakta iken, server'ı satın aldılarsa, şifrelemeyi (encryption) devre dışı bırakarak, mesajları şifresiz kaydettirip elde etmiş olabilirler.
3. Ya ahmaklıktan, ya da kasten mesajları serverda baştan beri şifresiz tutuyorlarsa, MİT server'ı satın alıp/hackleyip bunları ele geçirmiş olabilir.

Bunlardan herhangi biri olmuş ve FETÖ de durumu farkedip 2016'nın başlarında Bylock kullanmayı terkedip, Eagle kullanmaya geçmiş. Ama bu arada gerçekten dedikleri gibi 18 milyon mesajı elde etmişler mi? Elde ettilerse içeriklerinde ne var, bilemiyorum.

Henüz basına yansıyan darbe ile ilgili bir içerik yok mesela. Dün çöpçatanlıkla ilgili mesajlar yayınladılar. Bu da her ne kadar etik olmasa da, fiilin kendisi kanunen suç değil. Ama örgüt üyeliğine delil diye değerlendiriyorlar o başka.

Ayrıca Bylock'la ilgili bu bilgiler, Adli bir soruşturma neticesinde mi elde edilmişlerdir, yoksa MİT'in istihbarat faaliyeti esnasında mı elde edilmişlerdir, o da ayrı bir konu. Çünkü istihbarat ile elde ettilerse, mahkemede delil olarak kullanılamıyor olmaları lazım.

Elhasıl bu mevzu daha uzun bir süre bizi meşgul edecek gibi duruyor.

Son günlerdeki gözaltılar da bence hapishanelerdeki yer sorunu ile alakalıdır. Önce kodamanları almışlardır. Arada tahliyeler oldukça da yeni operasyon yapıyorlardır. Bilemiyorum... Ama bu sene içinde 100 tane daha yeni hapishane yapılacak. Herhalde bir şekilde doldurmayı planlıyorlar.

Bakalım, hayırlısı. Yaşayıp göreceğiz.

Adsız dedi ki...

Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Ben de bu lanet programla, Fetöyle hiçbir alakam olmamasına rağmen kamudaki görevimden ihraç edildim. Bana söylenen ağustos 2014 tarihinde halen kullanmakta olduğum cep telefonu numaram ve o dönem kullanmış olduğum S3 mini cihaza ait Imei numarası ile bağlanmış olduğum. Hem Imei nosu hem de telefon numarası tutuyor, ama ben hiç kullanmadım, Yüce Allah şahidimdir. Bu nasıl olabilir, bunun teknik bir izahı mümkün müdür? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

admın teknık bılgılerın ıcın tesekkurler,
basından ıddıanamelerı okuyoruz tam bır celıskı var, benım ogrenmek ıstedıgım bu cozulmus 17 mılyon mesaj nerede hem mıt raporunda bu programı kullananalar bırbırı arasında ıletısımlerı tespıt edılemıyor dıyor sıfrelı denılıor hem de mesajlar cozuldu dıyor pekı nerede saklanıyor bunlar sonradan sımdıye medyaya 5 bın kez servıs edılırdı yoksa mesajların ıcerıgınde tatmın edıcı bır sey olamadıgından mı verılmıyor boyle daha mı gızemlı oluyor..kolaygelsın

Adsız dedi ki...

admın kolay gelsın ayrıca ıstanbuldakı ıddıanamede 17 kasım dan once butun loglar sılınmıs dıyor o zaman bu mesajlar nereden geldı

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@20 Ocak 2017 12:14
Teknik izah zaten bu yazı değil mi?.. Orada 26 madde sayılmış.. En muhtemeli, Avea'nın IP geri dönüşlerinde mükerrer IP'leri hesaba katmamış olması. Ya da birilerine wireless hotspot açtınız. Ya da... Sayılmış işte yazı içinde..

@22 Ocak 2017 20:09
17 milyon mesaj varmış. 15 milyonunu çözmüşler. Ama bu mesajların büyük bir çoğunluğu muhtemelen "selam abi, akşam neredeyiz?" "abi kaç abone buldunuz" gibi sıradan işlerine dairdir. Aradan suç teşkil eden mesajları ayıklamak, o 15 milyon mesajı okumayı gerektireceğinden, çok vakit alıyordur. Arada tek tük servis edilen mesajlar da bu içeriklere dairdir. Darbe ile alakalı bir şey çıkacağını sanmıyorum, zira o tarz haberleşmeleri telefonla yapacaklarını zannetmiyorum. Ama devletin işleyişi ile ilgili, paralel devletçilik yaptıklarına dair mesajlar illa ki vardır...

17 Kasımda loglar silinmiş de, hangi loglar silinmiş? Zaten 2016'nın başlarında Bylock'un tespit edildiğini farkedip programı kullanmayı bırakmışlar. Kasım ayına mı kalırmış log silmek? Zaten log ayrı, mesaj içeriği ayrı şeyler.

Adsız dedi ki...

Hocam öncelikle teşekkür ediyorum, ciddi mağdur bir kitlenin bir parça sağlam bilgi alabileceği bir kaynak oluşturmuşsunuz. Allah razı olsun. Benim sorum şu. Altta yaptığınız izaha benim durumum giriyor mu? Şöyle ki eylül 2014 tarihinde bir gün GSM numaram ve IMEI numaram benim olmak üzere bylock indirdiğim ama kullanmadığım ifade ediliyor, bu yüzden açıktayım, o zamanlarda adını bile duymadığım bu programı indirmiş olamam. Acaba savunmamı alttaki tezi kullanarak mı yapsam? Tekrar Allah razı olsun, Kardeşinizin kurtulması için duacıyım.

Ortada kullanım tespiti ile alakalı tek mantıklı izah, Bylock sunucusu üzerinden IP Adresi alınması gibi gözüküyor. Her sunucunun olması gerektiği gibi, Bylock sunucusunun kendisine ait özel bir IP Adresi vardır. Bu adrese Türkiye'den yapılan bağlantılar, Türkiye'deki ISS/GSM Şirketleri tarafından tespit edilmiş olabilir. Ya da sunucu satın alınarak/hacklenerek, sunucuya bağlanan tüm IP Adreslerinin listesi alınmış olabilir (tabi eğer bu kayıtlar sunucu tarafından tutulduysa).

Fakat iki durumda da devletin elinde muhtemelen şu tarz bir bilgi vardır:
"Bağlantı Tarihi: 12 Ağustos 2014, Saat 14:41
Bağlantıyı yapan IP Adresi: 24.133.220.21"

(EK Bilgi: IP Adresi, internet üzerindeki cihazlara ait bir adres bilgisidir. Google'a "what is my ip" yazarsanız, size bu numarayı verir. Bu sizi internette tanımlayan, size ait plaka gibi bir şeydir ve normalde tektir (yani aynı numara iki farklı kişide olamaz). Bu IP Adresleri, İnternet Servis Sağlayıcı (İSS) şirketler arasında paylaştırılmıştır. Her şirketin kendine ait bir IP Havuzu vardır ve müşterilerine o havuz içerisinden numara verir. Fakat olabilecek IP Adresleri sayısı yaklaşık 4 milyar olduğu için, NAT diye bir sistem kullanılarak, aynı IP ile birden fazla bilgisayar internete çıkabilmektedir (Bir dairede yaşayan 5 kişinin hepsinin aynı ev adresine sahip olması gibi). Dolayısıyla bir evde tek bir internet hattı varsa, o evin IP Adresi tektir ve o evden internete bağlanan herkes, internet üzerinde aynı IP Adresi ile (aynı plakayla) gezer.

Bu IP Adresini size İSS'ler (Türk Telekom, Superonline gibi İnternet Servis Sağlayıcıları) veya -gene bir tür İSS olan- GSM Şirketleri (Turkcell, Avea, Vodafone gibi) tahsis ederler. Bu tahsis de, sizin internete bağlı olduğunuz süre için geçerlidir. Aynı bir restoranda arabanızı park edecek olan Vale'nin size bir numara vermesi gibi. Girerken aldığınız numarayı çıkarken iade edersiniz ve sizden bir sonra gelene aynı numarayı verirler. Dolayısıyla bu IP Adresi, sabit bir adres değildir ve internete bağlı olunan saatlere göre değişir. Hatta modeminizi kapatıp bir 5-10dk beklerseniz, IP Adresinizin değiştiğini görürsünüz. (Ne kadar bekledikten sonra adresin bir sonraki gelen vatandaşa verileceğini İSS'ler belirler. Geçici bağlantı kopmalarına karşı tedbir olsun diye derhal vermeyebilirler, ama sizin internet bağlantınız kesildikten sonra çok kısa bir zaman içerisinde IP Adresiniz boşa çıkar ve bir başkasına tahsis edilir).

Bunun istisnası olarak Statik IP'ler vardır, ama sıradan vatandaşların %99'u Statik IP sahibi değildir. (Gene bir restoranın müdavimi olan bir müşterinin, sadece kendine ait bir araç numarası olması gibi. Vale bu müşteriyi tanır ve o müşteri geldiği zaman kendisine ait numarayı verir. Ama bu ücretli bir hizmettir ve İnternet Şirketleri veya özel ihtiyacı olanlar haricinde çok kimsenin bir işine yaramaz. Dolayısı ile nadir karşılaşılan bir durumdur).

Bu bilgiyi aldıktan sonra devlet önce TİB'e şu soruyu sorar: "24.133.220.21 adresi, hangi şirkete aittir"? TİB de cevap verir: "24.133.220.21 adresi, AVEA Şirketine ait IP havuzu içindedir" diye. Devlet o zaman Avea'ya sorar: "Bu IP adresinden, 14:41'de bağlantı kuran kimdir?" diye. Avea da cevap verir: "12.08.2014 tarihinde saat 14:41'de 24.133.220.21 adresi, Falan Filanoğlu'na tahsis edilmiş durumdadır" diye.

Unknown dedi ki...

Bylock uygulmasını Fetö 2015 mayıs ayında bıraktı. Uygulama vpn ile kasım ayından sonra kullanılmaya başlandı. Serverde elde edecekleri bilgiler çok sınırlı. Onlarda gerçek bilgileri vermez. Bugün Litvanyadan yardım gelmiş de bilmem ne de ya hu ağer server ele geçirildi yazışmalar da varsa Litvanyanın bilgisine neden gerek duyarsın. Uygulama uçtan uca şifremele olduğunu david keynesden öğrendim.Emre Ercciş in yaptığı Twitter de paylaşımlara Koray Peksayar ın sorduğu sorularda havada kalmış.( https://twitter.com/KorayPeksayar/status/823142198191542274) Yok bir server Godaddy de dediler yok bir BalticServer de. Veritabanı tutmuyor diyen Tolga Şardan( https://tr.sputniknews.com/burasi_turkiye/201610031025146026-bylock-sistem-tolga-sardan/ ) Şu an geldiğimiz durum mesajlar ulaşılmış tamam ulaşılmış da bunları İp ile eşleştiremedikten sonra ne işe yarayacak. Kullanıcı Kodu varmış ama sistem kendisi bir numara verip bu yazışmaları o kod üzerinden kullanıcılara ulaştırmış. Bence bylock haberleri tamamen algıdan ibaret şu an. Kullanıcı aralarında yazışmaları tutmayan uygulama Server de mı tutacak ?

Adsız dedi ki...

Peki bizim ip leri tedbir amacli zamanında bylock sunucusuna yapistirmis olabilir mi? Ya da bylock sunucusundan cıkan ipleri operatorfeki fetöculer bizim ip lerle değiştirmiş olabilirler mi?

Adsız dedi ki...

Sevgili ağabeyim Ağustos-Eylül 2014 tarihinde bylocku indirdiği iddia edilen birçok kişi şu an gözaltında tutuklu. lütfen eöre ercişin twetlerini inceleyerek bir çıkarımda bulununuz. sonuçlarını yetkili kişilere ulaştıralım. Sizin teknik bilginiz yüksek...

Adsız dedi ki...

Selam oncelikle bilgi paylasiminiz icin tesekkur ederim.
Ben askerim annemin bylok kullandigini soylediler numaradan kaynakliymis beni ihrac ettiler.ama annem de memur onun sorusturmasi yok savciliga gidip sorduk yok dediler.annemin telefonu sifir alinma ve hic bylokla alakasi yok siz ne dusunuyorsunuz

Adsız dedi ki...

emre ercisin twitterdaki yorumlarini okuyun ve lutfen su sorunu cozun. yeter artık...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@24 Ocak 2017 23:49
Bylock'la ilgili MİT'in yazdığı Teknik Raporu Başsavcılık sağolsun tüm mahkemelere göndermiş. Biz de Avukatın elinden okuduk. Aynen orada "tahmin ediyorum" diye yazdığım şekilde gerçekleşmiş olaylar. Dolayısı ile, o savunmayı yapabilirsiniz.
Onların tespit ettiği, sizin telefona Bylock indirdiğiniz değil. Eğer böyle olacak olsa, Emniyet incelesin telefonunuzu, Bylock kurulmuş mu daha önce baksın, teyid etsin. Ama durum o değil.
İşin aslı şu. Bylock sunucusunda access logs (erişim kayıtları) var. Hangi gün, hangi saat, hangi IP bağlantı yapmış diye. Bu loglara bakarak, IP'lerin hangi operatöre ait olduğunu bulup, operatörlere soruyorlar "Falan gün falan saatte bu IP'yi kime tahsis etmiştiniz" diye. Operatörden gelen cevaba göre de siz itham altında kalıyorsunuz.
Ama yukarıda da yazdığım gibi, özellikle Avea için bu IP geri dönüşlerini hatalı verdi diyorlar. O da şundan kaynaklanıyor. Bir IP'yi normalde 10 müşteriye veriyor. Kendi içinde NAT (Network Address Translation) üzerinden ayrı numara vererek haberleşmeyi gerçekleştirebiliyor. Aynı bir şirketin telefon santrali gibi. 0312 444.. tek numara, ama 201, 202, 203... gibi dahili dağıtım yapıyor.
Problem şu ki, NAT'ta bu dahili haberleşmenin kayıtlarını tutmadıysanız, tüm dahili hat sahipleri aynı IP üzerinden gözüküyor. Ve anladığım o ki, Avea bunu doğru düzgün yapmamış.
Dolayısı ile sadece indirmiş ama kullanmamış olmak, çok rahat böyle bir hatanın sonucu olabilir. Savunmanızı buna göre yapın bence.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@26 Ocak 2017 23:31
Tolga Şardan'ın yazdığı yazı her taraftan dökülüyor. Bir gazeteci sıfatıyla böyle yazılar yazmalarını da akıl almıyor. Kahvedeki vatandaş değilsin ki sen, araştır, teyid et, öyle yaz.

1. Yazılımın Türkçeleştirilmesi yapılmışsa eğer, bunun için Tübitak'taki yazılım uzmanına ihtiyaç yok. Tercüman yapar bu işi. Bu bilgiyi nereden almış da yazıyor? Sadece hayali.
2. "Sistemin yalnızca hafıza kartı takılarak veya blutooth sisteminin aktarımı sayesinde aktif hale geldiğini" söylemiş. Bir kere bu sistem değil, program. Ve kurulumu Play Store'dan indirerek, web'den bir APK indirerek, USB yoluyla, Hafıza Kartı yoluyla, Bluetooth yoluyla, mail eki olarak vs. yapılabilir. Öyle iki çeşit değil yani.
3. "Üç ayrı şifrelemeyle korunuyor" demiş. Ne demek istediği meçhul. Eğer Encryption'ları kastediyorsa, benim burada yazdığım şu yazı da Encrypt ediliyor. Yukarıda https: varsa, encrypted demektir. Bunları tutup da 3 ayrı güvenlik katmanı diye, sanki üç şifre varmış gibi yazmış. Hayali.
4. "Normal bir vatandaşın bu sisteme sahip olması mümkün değil" yazmış. Oysa program Apple Store ve Google Play Store'da bulunmuş. Yani telefonu olan herkesin indirebileceği bir program imiş. Sonradan kaldırılmış.
5. Bylock'ta veri tabanı yok demiş. Yanlış. Veri tabanı her halükarda var. Ama bu veri tabanında neyi tuttukları belki tartışılır. Mesajlar da tutulmuş. Çünkü siz birine mesaj gönderiyorsunuz. O adamın telefonu kapalı, ya da interneti yok. Akşam açtığında alacak belki mesajı. O arada mesaj nerede duracak? Tabi ki sunucuda...
6. 165bin kişi Bylock'tan gözaltına alındı demiş. Oysa 123bin gerçek kullanıcı tespit etmişler. Onun da belki 100bin'i bile gözaltına alınmamış. 165bin gözaltı nerede varmış ya?? Toplamda bile olmadı, ki gözaltına alınanların çoğunun Bylocku yoktur.
7. İçeriğe ulaşılamıyor demiş. Tam tersine, bal gibi de ulaşmışlar. Ama bir kısmı olsa gerek. Çünkü 15 milyon mesaj, 200bin kullanıcı için 2 senelik bir sistemde, devede kulak kalır.

Tolga Şardan'ı bırakalım bir kenara. Sizin dedikleriniz de hatalı.
1. FETÖ, Bylock kullanmaya 2014 Mayıs-Haziran gibi başlıyor. Ağustos-Eylül'de yaygınlaşıyor. O arada tespit ediliyor. Tespit edilince de, Bylock yönetimi 2014 Kasım ayında Türkiye IP'lerini banlıyor ve Bylock'a Türkiye'den VPN'siz girilemez hale geliyor. Ondan sonra da kullanmaya devam ediyorlar. 2016 Mart-Nisan'a kadar da program kullanılmış.
2. Serverdan elde edecekleri bilgiler çok sınırlı diyorsunuz. Bir kere tüm kullanıcı id'leri ve şifreleri serverda tutuluyor. Yoksa vatandaş login olamaz. Sonra access logları var. Sonra da, gönderilen mailler var. Zira bunlar da havada duramayacağına göre, önce bir serverda tutulup, karşıya öyle gönderiliyor. Posta işleme sunucusu da aynı server. 2 milyon e-mail, 17 milyon mesaj, serverda şifreli olarak mevcutmuş. Şifrelerin %90'ını çözmüşler. Nasıl yaptıklarını da tarif etmişler. Yöntemlerini okuyunca, çözdüklerine ben ikna oldum.
3. Litvanya'dan yardım falan aldıkları da yok. Bir şekilde Bylock sunucusunu ele geçirmişler. En mantıklı açıklama da, İnternet Sağlayıcı Şirkete gidip, server'ı parayla satın almaları. İSS Serverı silip vermişse bile, verileri kurtarmışlardır. Sonuçta bilgileri elde etmişler.
4. "Mesajlar IP ile eşleşmedikten sonra" demişsiniz. Bunun da bir dayanağı yok. Access Loglarinda, User ID ve Login IP bilgileri yan yana tutulmuş. Dolayısı ile mesaj içeriklerini de eşleştirebiliyorlar.

"Haberler algıdan ibaret" kısmı da, eh işte. Bir kısmı algı, bir kısmı gerçek. İşin aslı şu. Bu programı günlük işlerde haberleşme için kullanmışlar. İçeriklerin %95'i fasa fiso. Ama "paralel devlet"lik yaptıklarına dair bir sürü de içerik var. Adres, telefon, şahıs bilgileri falan paylaşılmış. Ama hepsini değerlendirmek için okumak gerekiyor. 15 milyon mesaj, 2 milyon e-mail, az değil. Zamanla daha netleşecektir.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@27 Ocak 2017 13:41
Hedef şaşırtma amaçlı Bylock sunucusuna IP logu girilmiş olabilir. İmkansız değil. Ama o zaman sunucunun ele geçirilebileceğini hesaplamış olmaları gerekiyor. Oysa anlaşılan o ki, böyle bir şeyi düşünmemişler bile. Eğer bu hesabı yapıp da böyle armut gibi yakalanmışlarsa, aptallıklarına doymasınlar.

Operatörlerdeki FETÖ kalıntılarının yanlış bilgi verebileceğini de zaten makale içeriğinde tarif ettim. Pekala gerçekleşmiş olabilir.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@28 Ocak 2017 01:49
Anneniz Bylock kullanmış olsa, bu sizi niye bağlasın ki? Telefonu annenizin adına alıp kullandığınızı falan düşünmüşlerdir belki, bilemiyorum. Kullanmadık diyorsanız, makale içeriğinde zaten kullanmadığınız halde nasıl kullanmış gibi görünebileceğiniz uzun uzadıya tarif edilmiş. Tekrar bir göz atın isterseniz.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

EK:
"Lütfen bana ulaşın" diye yazılan yorumlara yapabileceğim birşey yok. Zira "bana ulaşın" diyen kim belli değil. Nasıl ulaşayım? Kişisel soru sormak isteyen olursa, mail adresini yazarsa yoruma, ben maille cevap veririm, yorumunu da yayınlamam. Öteki türlü zaten ulaşmam mümkün değil.

Adsız dedi ki...

Sevgili Agabey öncelikle çok teşekkür ederim. 14 Ekimde açığa alınan bir öğretmen olarak tespitlerimi sizinle paylaşmak ve yardım almak istiyoruz. 2400 öğretmenden 700ü zorlama kriterlerle ihraç edildi. Benim gibi 1700 öğretmen de hiç bir kriter yok. ne banka ne sendika ne vs. Sn. Hocam son 10 gündür sosyal medya üzerinden 3.5 aydır yazıştığımız arkadaşlarımız gözaltına alınmakta. Sıranın bize gelmesini beklemekteyiz. Çoğumuzun ortak yönleri Avealı olması ve Samsung telefon kullanmamız. Benim kendimce bir takım tespitlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle gözaltından adli kontrol ile serbest bırakılan veya tutuklu olanların yakınlarından öğrendiğimiz hep aynı cümleler. Ağustos-Eylül ayında online olma durumu. Kimine 28 Ağustos denmiş kimine 11 Eylül vs. Emre Ercişin twetlerini de okuyunca (lütfen siz de okuyun) 15 kasım itibari ile örgütün vpnye geçmesi ile Türkiyeden erişim Banlanmış. Benim tahminime göre daha önce dinamik ipden bu programı indirmiş olan ip numaraları banlandığı tarihte yani tam o anda kimin kullanımında ise sunucuya o ip numarasini kullamis olan kisi o eski tarihte kullanan indiren gibi değerlendirilmiş olabilir mi? yani x kullanıcısı a ip nosuyla 14 eylul 2014te programı indirmis olsun. masum y kullanıcısı 15 kasımda banlandığı tarihte a ip nosuyla internette gezindiği için surwerda 14 eylül tarihli indiren kişisi olarak değerlendirilmiş olabilir mi? vallahi billahi indirmedim kullanmadım. yardımcı olun lütfen. bu sorunun kaynağını bulmalıyız. 4000 in üzerinde polis öğretmen haber bekliyor. Selametle...

Adsız dedi ki...

Bylock'la ilgili MİT'in yazdığı Teknik Raporu Başsavcılık sağolsun tüm mahkemelere göndermiş. Biz de Avukatın elinden okuduk. Aynen orada "tahmin ediyorum" diye yazdığım şekilde gerçekleşmiş olaylar. Dolayısı ile, o savunmayı yapabilirsiniz.
Onların tespit ettiği, sizin telefona Bylock indirdiğiniz değil. Eğer böyle olacak olsa, Emniyet incelesin telefonunuzu, Bylock kurulmuş mu daha önce baksın, teyid etsin. Ama durum o değil.
İşin aslı şu. Bylock sunucusunda access logs (erişim kayıtları) var. Hangi gün, hangi saat, hangi IP bağlantı yapmış diye. Bu loglara bakarak, IP'lerin hangi operatöre ait olduğunu bulup, operatörlere soruyorlar "Falan gün falan saatte bu IP'yi kime tahsis etmiştiniz" diye. Operatörden gelen cevaba göre de siz itham altında kalıyorsunuz.
Ama yukarıda da yazdığım gibi, özellikle Avea için bu IP geri dönüşlerini hatalı verdi diyorlar. O da şundan kaynaklanıyor. Bir IP'yi normalde 10 müşteriye veriyor. Kendi içinde NAT (Network Address Translation) üzerinden ayrı numara vererek haberleşmeyi gerçekleştirebiliyor. Aynı bir şirketin telefon santrali gibi. 0312 444.. tek numara, ama 201, 202, 203... gibi dahili dağıtım yapıyor.
Problem şu ki, NAT'ta bu dahili haberleşmenin kayıtlarını tutmadıysanız, tüm dahili hat sahipleri aynı IP üzerinden gözüküyor. Ve anladığım o ki, Avea bunu doğru düzgün yapmamış.
Dolayısı ile sadece indirmiş ama kullanmamış olmak, çok rahat böyle bir hatanın sonucu olabilir. Savunmanızı buna göre yapın bence.

En mantıklı yorum bu, bir parça sistemin nasıl işlediğini anlayabildim, bu izah ve savunmayı yapacağım inşaallah, Sultan Selim hocam ömrün uzun olsun, hayrlar ile dolu olsun. Fiemanillah.

Timy dedi ki...

Birşeyi merak ettim.Suçlanan insanların büyük kısmına 2014 ağustos veya eylül ayını söylüyolarmış ama sizin iddianız 2016 nisana kadar kullanılmış diyorsunuz ve büyük kısım avealıymış buda garip bence. Bide bence çözülen IP yok farklı bir yol izleniyor bence.çünkü IPler hakikaten çözülse kimin kiminle mesajlaştığıda ortaya çıkması gerekir.Adam grubundaki adamla mesajlaşmış mesajı alan Ip ve gönderdiği Ip belli saat ve konum bilgileri belli en az 2-3 kere deneme yanılmadan mesajlaşan çiftler bulunması lazım bulunanlar hep tek taraflı bence IP yoluyla tespit edilmiyor kendi fikrim.Bylockun tanıtım yüzüne baktım mesaj gittikten sonra log kaydı tutmaz diyor.Bu arada gözaltı ve tutuklama işlemlerinin birçoğu kamu görevlileri bence buda garip

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Timy

2014 Ağustos/Eylül dedikleri, hesap açma tarihi. "Account Creation Date" gibi bir kayıt tutulmuş. Programın yaygınlaşması da 2014 Haziran-Temmuz sonrası olduğu için, çoğu kişiye o tarihi söylemeleri normal.

Çözülen IP yok değil, var. Farklı bir yol izlemeleri de teknik olarak çok olası değil. Kaldı ki, access loglarda, bağlanan kişinin IP'si yazar, kiminle görüştüğü kısmı ayrı yerde tutulur.

Log tutmayız diyorlar ama bu imkansız. Bylock'u kurdukları sunucunun sistemi (linux örneğin) log tutuyor bir kere. Kim bağlanmış, nereye bağlanmış, nereden bağlanmış diye. Program tutmasa ne olacak? Kaldı ki, mesajı gönderiyorsunuz, karşı taraf bu mesajı alana kadar mesaj nerede duracak? Havada mı? En iyi ihtimalle geçici olarak sunucuya kaydediyorlardır ve karşı taraf aldıktan sonra siliniyordur. Her halükarda izi kalır.

Gözaltı ve tutuklama da, kamu öncelikli olduğu için oradan başlamışlardır. Paralel devletle mücadele eden birinin, önce esnaftan mı başlaması lazımdı?

Adsız dedi ki...

Güzel bir paylaşım hazırlamışsınız. Elinize sağlık. Çok bi alakam olmasada hem katkı olsun diye hemde takıldığım bir noktayı yazmak/sormak isterim.

Yukardaki 4 nolu cevabınız şu;
Sonuçta bilgileri elde etmişler.
4. "Mesajlar IP ile eşleşmedikten sonra" demişsiniz. Bunun da bir dayanağı yok. Access Loglarinda, User ID ve Login IP bilgileri yan yana tutulmuş. Dolayısı ile mesaj içeriklerini de eşleştirebiliyorlar

Bu cevabınızdan anlaşılan acslog user id ve log ip yanyana var demişsiniz.
Yukarılardada sizin açıkladığınız bazı şeylerden dolayı bunun mümkün olmadığını- mümkün olsada kişi ile bağlanamayacağını düşünüyorum.
1. Bir noktadan sonra vpn ile giriş yaptıklarına göre log ipleri tr iss ipleri değil vpn peotokolünün ip olarak görünecektir. Yani anonim ve değişken olacaktır.
2. Genelde kullanıcılar aynı iss/gsm üzerinden çıktıkları için log ipleri aynı paketi kullanan kişiler için aynı olacaktır.
3. Saat dilimi farkından dolayı yazdığım iki maddedeki eşleşmezlik dahada güçlecektir. Kişilerin cihazından user id tespit edilememişse ip üzerinden çıkış noktası ve server saat farkına birde kullanılan anonim ve değişken vpnin saat farkı ekleneği için gsm vasıtası ile şu saat tarihte çıkış yapanları tespit edilmesi mümkün görünmüyor.
4. 200bin kullanıcı vpn ile giriş yaptığına göre bunların tamamının aynı peotokolden servere erişmeyeceğine göre kişilerin belirtilen tarih saatte TR iss den yaptığı çıkışın bulunabilmesi nasıl mümkün olacak. Bunun tek imkanı cihazların mac adreslerinin her mesaj her log kaydı ve her ip ile eşleştirilmesi gereklidir. Sizce be kadar mümkün?

Adsız dedi ki...

Iyi gunler emeginiz icin cok saolun. Yigenim icin rahatsiz ettim sizi. Yigenim bylok dan suclanmakta. Iskurdan calistigi bi is yerinde bir calisanin uzerine kayitli olan hatta bylok cikmis fakat sorguya alindiginda yigenimin hatti kendine aldirdigini soylemis . Yigenimin bunlarla hic bir alakasi yok. Ne tlf nede hat yigenimin uzerine degil. Bu durumda ne yapmamiz lazim. Ifadesin de adini bile yalnis soylemis foto dan teshis etmis hat sahibi yigenimi. Fetönun ne yurdun da ne dersanesine kesinlikle gitmemistir. Anlamadik gitti. Yardiminizi rica ediyorum. Ne yapmamiz gerekir bu durumda. Kendisi memur felan degil 1 sene oldu universiteden mezun olali.

Timy dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bide benim ve öğretmen arkadaşlarımın kafasını kurcalayan soru 15 Kasım 2014ten önce veri tabanını silmiş bu örgüt veri tabanı silindiği halde tespitlerin nasıl yapıldığı konusu.Genelde ortak fikir vpn kullanma zorunluluğu getirilmiş olan tarihten sonra kullanım tespit edilmişse bu örgüt üyeliği için kuvvetli şüphe sayılması normaldir mantıklı diyebiliriz. Ama sen Eylül 2014te online olmuşun falan demek olağan akışa aykırı bence öğretmen arkadaşlarımın itiraz ettiği temel noktalardan biri bu .Ben bylock kullandım diyen itirafçıların hemen hemen hepsi en az 4 yada 5 ay kullandık diyor yani kimse 10 gün için kullanıp 2-3 online oluyum diye bu programı kullanmaz nacizane fikrimdir.FETÖ gibi kumpas ve ihaneti hayatlarının amacı haline getirmiş bir örgütün bu kadar hazırlıksız yakalanması ve deşifre olabiliriz ihtimaline binaen kumpas içerikli bir B planının olmaması bence mümkün değil gibi.Geçen gün Manavgatta ismini vermiyim tanıdığım herkesçe ateist olarak bilinen (Maksadım ayrıştırmak kesinlikle değil, yani bu adam fetönün kullanabileceği tarzda bir adam kesinlikle değil .Kripto FETÖcülüğünde bir sınırı vardır diye düşünüyorum ben.ateist bi adamın bu örgüte sempatisi olması, üyesi olması hayatın olağan akışına aykırıdır bence . ) bir arkadaşım bylocktan tutuklandı. FETÖnün Kumpas davasından hapis yatan üsteğmen Sunay Akkayanın bylocktan ihraç olması gibi.Pis bi koku var ama er yada geç çözülecek inş.Forum için teşekkürler gerçekten çok faydalı Sultan Selim kardeşim.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Timy
Bu makalenin yazılma amacı ve içeriği temelde tek noktaya bakıyor. "Siz kullanmadığınız halde Bylock kullanmış gibi gözükebilir misiniz?"
Orada sayılan 26 madde ve hatta daha fazlası ile bu mümkün. Yani işin özeti, Bylock öyle çok sağlam bir delil değil. Haddi zatında, hukuken delil bile değil de... Neyse.

15 Kasım'dan önceki access loglarını siliyorlar. Sonraki access logları duruyor. User ID'ler duruyor. Emre Erciş paylaşmış veritabanı tablolarını. User ID, IP, Time vs. var orada. 2015.12.11 diye görünüyor örnekte. Yani 15 Kasımdan sonraki tarih. Ama oradaki IP muhtemelen VPN IP'sidir o ayrı. Ama arada VPN var diye, gerçek IP'yi bulamazlar diye bir şey yok. Onun da farklı yolları var. En basiti VPN şirketinden istemek...

Timy dedi ki...

Sultan Selim Bey belki anlattınız ama benim takıldığım nokta yada yazdıklarınızı yeterince anlamamış olabilirim .Sadece şunu halen anlamadım bazı öğretmen arkadaşlarla beraber. 15 Kasım 2014ten önce veri tabanı silinmiş iddianame öyle diyor.Birçok öğretmen ve polise 2014 Ağustos ve Eylül ayında 1-3-5-10 kez online olmuşsun denilmiş yani 15 Kasımdan önceki veri tabanı silindiğine göre ondan önceki bi tarih olan Eylül 2014te bu tespitler nasıl yapılmış bunun teknik izahı nedir acaba. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Timy
15 Kasım 2015'de, Access Logları siliyorlar. Yani kim hangi IP'den bağlanmış, o bilgileri. Yoksa kullanıcıları (user) silmiyorlar. User ID'ler de duruyor. User Creation Date (Kullanıcının oluşturulduğu tarih)ler de duruyor. O yüzden "Şu tarihte kullanmaya başlamışsın" diyebiliyorlar. Bu bilgiyi de user ID'den elde ediyorlar. Access Loglardan değil.

Adsız dedi ki...

Sultan selim bey yigenimle alakali bi metin yazmistim. 29 ocak 2017 saat 22.38 de adsiz olarak geciyor. Sizde ricam isiniz yoktur anliyorum fakat bu konuda kisa bi bilgilendirme yapsaniz. Hani nasil bir yok izleyelim veya yigenim ben qlmadim haber yok dese nasil bir savunma olur aceba?

Adsız dedi ki...

Admin kolay gelsin benim sorum,

1-bylock kurucusu abd de yasiyor ve sanirim server orada veya kanadada sonradan cemaat ondam satkn aliyor diye biliyorum yani litvanyada olan server belli bir tarihdeki server mi? Yani 15 kasim 2015 den sonraki mi e.ercisinde paylasimlari 2016 ve 2015 tarihlerini gosteriyor

2-playsotorede iki tane bylock varmis 2014 de, birisi 200 bin ustu biriside 10 bin civari yani dusuk olan mitin oldugu soyleniyor o zman mit bunu 2014 den beri biliyor.bu 10 binin yazismalari olabikir mi?

3-2015 de cemaatde takip edildigi anliyor ve baska program kullaniyor deniliyor peki 2016 ilk aylarina kadar bunu bile bile.niye kullaniyorlar.

4-Suana kadar basin ifadelerdeki bilgileri alip bylock fotoshop yapip yzaismalar diye servis ettiler suan niye carcaf carsaf vermiyorlar kayda deger bir sey olmadindan mi?

Adsız dedi ki...

Access logları neden silmiş olabilirler. User id lerde benim ne işim var. Kusura bakmayın pek anlamam bu konulardan. Yani benim ip bilgim yok gsm numaram mı var. User id dediğiniz nedir.

Adsız dedi ki...

Merhabalar..bende 6 ocakta bylock mağduru olarak ihraç edildim. Çalıştığım kuruma yükleme listesi gelmiş ve ağustos 2014te telefonuma yüklenmiş görünüyor. Henüz adli bir işlem başlamadı. Yazıyı, yorumları ve cevapları okudum. IP üzerinden servere bağlananlar tespit edilmiş demiştiniz(bencede öyle olmalı) şimdi o IP bilgileri silinmiş deniyor(15 kasım 2014 öncesi). O zaman tespit nasıl yapıldı(user ıd, user creation date... gibi silinmeyen bilgiler bağlanan kişiye ait ad-soyad, tel no,tel imei, ip gibi bilgiler içerir mi?) Yazınız çok yararlı oldu benim içinde ifade aşamasında burdan bilgileride anlatacağım çok saolun...

Adsız dedi ki...

2014 Kasım öncesi sadece logları mı silmişler. Yani mesaj içerikleri duruyor mu? En büyük umudum mesaj içeriklerinden bir hata veya kasıt olduğunun anlaşılması...

Adsız dedi ki...

iyi akşamlar
veritabanı ne demek az çok bilen biri olarak benim de başından beri aklıma takılan birkaç şey var. ilk olarak bu programla ilgili bir gazetede çıkan database ekran görüntüsü vardı görüntüde phpmyadmin ekranını görünce şaşırmıştım çünkü bu, database yöneticisi tarafından oraya rahatlıkla veri eklenip çıkarılabileceği anlamına geliyor. yine gazetede gördüğüm başka bir database ekran görüntüsünde sütunlarda çeşitli sayılar yazılıydı artık id mi ne bilmiyorum, yan tarafında da mesaj içeriği vardı ve mesaj içeriklerinden birinin alt kısmında şöyle bir yazı : "düzenlemeyi iptal etmek için Esc tuşuna basın." bunlar belki de basına örnek olması ne olup bittiğini merak eden halkın bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan asıl olmayan görüntülerdir, asıl tespitlerin yapıldıgı veritabanının ekran görüntüsünü hiç basına vermemişlerdir belki de. ama yine de bu durum, örgütün adamlarının yakalanmadan önce, hatta belki de bu programı ilk kullanmaya basladıkları andan itibaren veritabanını kalabalıklaştırmak, uygulamayı normal herkesin kullandığı bir uygulamaymış gibi göstermek vs amaçlarla gerçek kullanıcılardan otomatik çekilerek gelen verilerin yanına kendileri elle giriş yaparak veri eklemiş olabileceklerini riskini göstermiyor mu? Ya da hala kamuda, özelde önemli görevlerde adamları varsa onları harekete geçirip verilerle oynatma, sildirme, değiştirtme riskini?

Timy dedi ki...

Sultan Selim Bey yani özet olarak şunu soruyor. Bylockun tek bir serveri olmadığı yönünde ve ilk çıkış zamanındada serverin Kanadada olduğu ve bu yüzden server kırılsa bile kısıtlı bilgi içerdiği konusunda bir görüş var litvanyadaki serverin. özellikle vpnden sonraki tarihi gösteriyor bilgiler çözüldüğü söylenen içerikler hep 2015 tarihli.Aslını bilmiyorum ama mantıklı olabilir.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@30 Ocak 2017 20:10
1. Bylock'u yazmak ayrı, google play store'a koymak ayrı, programın işleyişi ile ilgili sunucu (server) ayarlamak ayrı işler. Sunucu'yu Litvanya'dan kiralamışlar. Kanada değil. Baştan beri de aynı sunucuyu kullanmışlar muhtemelen. Çünkü farklı birşey duymadım.
2. İki farklı program olabileceğine dair iddiaları da yazdım makale içinde. Ama ellerindeki mesaj içerikleri muhtemelen orjinal bylock'un içerikleri. Çünkü 15milyon mesaj, 10bin kişiye çok.
3. Cemaat takip edildiğini anlayınca, önce VPN kullanmaya başlıyor. Sonra sunucuya sızıldığını farkettikten sonra Eagle vs. başka şeylere geçiyorlar. Bu da 2016 yılının bahar aylarını buluyor.
4. İçeriklerde %90 kayda değer birşey yok. Kolay kolay olmaz da zaten. Darbecilerin itiraflarına bakın, anlarsınız ne demek istediğimi. "Telefonları evde bıraktık, sivil kıyafetle çıktık, siyah minibüse bindik, direk garaja girdik" gibi, en değme istihbarat örgütlerine taş çıkaracak bir istihbarat güvenliği uygulamış adamlar. O yüzden bunların "mahrem" diyecekleri şeyleri telefonda yazışmaları çok mümkün değil.
Tabi 200bin kullanıcılı bir sistemde, dikkatsizlikten, umursamamaktan, aşırı güevenden vs. illa ki ciddi içerikler de vardır da, azdır yani. Yazışmalar büyük oranda "abi çay kaçta, nerde?" tarzındadır.
Tabi tüm bu yazışmaları bilgisayar değerlendiremeyeceğine göre, hepsini tek tek okuyacak adamlar lazım. O yüzden basına çok içerik yansımaması da normal. Daha okuyorlardır...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Timy
Benim de gördüğüm mesaj içerikleri hep VPN zorunluluğu getirdiklerinden sonraki tarihler. Nasıl olmuş da IP'lerden geri dönüş yapıp elemanları bulmuşlar? Bu biraz karışık. Birkaç ihtimal olabilir.
Birisi: Gidip VPN şirketlerine sormuşlardır, falan tarihte falan IP çıkışını yapan kullanıcının giriş IP'si nedir diye. Ama zor tabi yüzbinlerce IP'yi sorup cevap almak yıllar sürebilir.
Bir diğeri: Vatandaş VPN'e bağlandığını zannediyordur, ama aslında VPN'in IPsini hijack etmiş bir DNS üzerinden, TİB'in/MİT'in sunucularından birine bağlanıp, oradan Bylock'a bağlanıyordur. Ya da TİB araya girip, paketleri kendi üzerinden geçirip, vatandaşı VPN'e yönlendiriyordur. Vatandaş kendini VPN arkasında zannediyordur, ama aslında her yazdığı TİB'in üzerinden gittiği için, ellerinde bilgisi vardır. Ama bu durumda, "Madem öyle, yakın zamanda VPN'leri neden kapattılar" sorusu havada kalır. VPN'ler kendi üzerlerinden geçiyor idiyse, çaktırmaz devam ederlerdi. Neden enayi uyandırır gibi kapatsınlar ki? Belki iş yoğunluğundan öyle yapmış da olabilirler tabi...
Bir diğeri: İlk kullanıcı oluştururken, IP kaydı düşmüş olabilirler. Gerçi kullanıcı bilgileri veritabanında öyle bir alan (field) gözükmüyor ama, başka bir yerde kaydı tutulmuş olabilir. Vatandaş sonradan VPN'le bağlansa bile, 15 Kasım 2014'ten önce kullanıcı hesabı açmışsa ve ilk IP'si kaydedilmişse, o IP üzerinden kendisine ulaşmışlardır. Tabi bu durumda "10 kere kullandı" gibi tespitleri nasıl yaptıkları sorusu havada kalır.

Daha fazla veri/bilgi edinene, öğrenene kadar sadece spekülasyon yapacağız gibi...

Adsız dedi ki...

slmlr, bylock indirmedim yüklemedim kullanmadım lakin 2014 ağustos eylül aylarında bylock kullanmakla itham ediliyorum. Kendi hattımda bylock görünüyormuş. Lakin bana söylenen imei kullandığım bir tele ait değil. 2014 yılında tek bir hat(avea) ve tek bir tel(s3mini) kullandım. Bana söylenen imei e-devletten sorguladığımda s3mini çıkıyor fakat imei kayıtlı değil diye yazıyor. Bu ne manaya geliyor. Ne yapabilirim.

Timy dedi ki...

Sultan Selim Bey bütün yazınızı okudum.FETÖcülerin tamamı bu programı googleplay ve applestoredan indirmemekle birlikte (bluetooth, usbyle kopyalama, apkyle indirme vb yöntemlerle indirildiyse tespitte server üzerinden yapılabilir.) Bence yazdıklarınızdan bana googleplaye mitin clone koymuş olma ihtimali bana en çok mantıklı gelen şuan.

Adsız dedi ki...

yazılarınızı ve yorumları okudum bu bu programın Google playden indırildiği ispatlanırsa tutukluluk sona erermi yoksa nereden indirildiği önemli degilmidir bu konudaki yorumunuz nedir

Unknown dedi ki...

merhaba bu bylok denen listede sadece tc ve mavi denilenler de tc ne anlama geliyor gsm yok ıp yok sadece mavi ve tc miz yazıyor.

Adsız dedi ki...

Telefon incelenip temiz oldugu halde emniyet raporları şerhli yazıyor "her telefon fabrika ayarlarına teknik olarak doldurulması mumkundur" diye, adamlar korkudan format atilsa bile bylok kullanıl durumunu anlasilacagibi bildiği halde.bende benim telefonda incelenip e gerçekler ortaya çıkar diye düşünüyordum. ...avea log kayıtları ni karıştırmiss yani log kayıtlarından kullanmadımiz tespit edilmiyor bu hatali log kayıtlarina görede bybokcyuz. Savcı şimdi mesaj içeriklerini sormuş emniyete benim sorum log kayitlari karismis, telefon incelenmis temiz ama mesaj içeyreğinde de bizim telefon numarasi çıkar mi?? Tabi mesaj varsa 2014 agustos eylul de gözüktü. Mesaj yoksa ne olacak... birde bu ikiz ip ler coğrafi yakınlığı göre mi veriliyor farklı şehirlerde aynı ip verilir mi ya da veriliyor mu bende de kamu Mega paketi vardida

Adsız dedi ki...

Ha bir de bu bybokun facebok gibi internet sitesinden görülme durumu var mı goglplay dışında kurulan program haricinde.?? avea logo kayitlarini karıştırmis da hiç mi doğru kayıtlara ulaşma imkanı yok

Adsız dedi ki...

Haberler iyi değil son açığa alinan kamu görevlileri ki bunlar mütediyen insanlar olup fetö cu olmadıklarını inanılan bu nedenle kısmı idari soruşturma yapılmış olup yapılan incelemede ; 1-telefonları incelendi bylock izi yoktur raporu düzenlendi 2-bylok kullanıldığı iddia edilen 2014 yılı eylul ayı bir kaç gün 10 civarı gozuken anlarda internet baz istasyonu x şehri telefon baz istasyonunda y şehrinde olduğuna dair çelişkiler sabit daha detayli inceleme yapilmadi engellendi diyim telefon temiz çıkmasına rağmen log kayıtları mit in bylock raporu ile uyumlu olmasida avea nin log kayıtları hatali oldugunu gösteriyor bu ne demek telefonun temiz çıksın bile lere delil olmayacak demek log kayıtları karışık iken doğru kayıt buluna bilir mi bilmiyorum. ... Cumhurbaşkanımız Başbakanımız içisleri bakanımız bylock tespitinde hata var beyanları mit in bu veriler anlık tespittir hata olabilir sorumlusu gsm şirketidir yazısı ve mit ve avea dan atılan kişiler avea nin log kayıtları sağlıklı olmadığı sabit iken mahkemece sadece bylock a dayalı karar verilmesi bu işte hata var bile bile insanlar mağdur ediliyor.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@2 Şubat 2017 19:30
Bylock'la ilgili gelen bilgi, X tarih ve X saatte, X IP üzerinden bağlantı gözüktüğüdür. Bunu operatöre sorduklarında, "O tarih ve saatte, o IP'yi, 0532 555... numaralı telefona tahsis etmiştik. O numara da o tarih ve saatte, 2222 2222 ... IMEI numaralı telefona takılı gözüküyor." gibi bir cevap alırlar. Şimdi siz bu IMEI'yi şu an sorgulattığınızda kayıtlı gözükmüyorsa, bir şekilde kaydı silinmiştir. Ya da zaten hiç kayıt olmamıştır. Ama sizin hattınızın onun üzerinde takılı gözükmesi garip. Belki sim kartınızı klonlasalar olur da, o zaman da ikiniz aynı anda bağlanamazsınız. O da olmayacak bir ihtimal. Başka türlü bilemiyorum. Sizin S3 Mininin IMEI'sini sorgulatınca ne gözüküyor?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@3 Şubat 2017 09:59
Programın Google Play'de olduğu ve 100bin+ indirme olduğu ve saire hepsini mahkemelere gönderdikleri MİT raporunda anlatmışlar zaten detaylıca. İsteyen girsin Application sitelerinden baksın. Örnek:
http://www.appbrain.com/app/bylock%3A-secure-chat-talk/net.client.by.lock

24 Ağustos 2014'te 50bin+ indirmeye ulaştığı, 3 Nisan 2016'da da Google Play'den kaldırıldığı gözüküyor.

Yani öyle "bu program indirilmiyor, sadece usb'yle kuruluyor, 8 kişinin referansı gerekiyor" vs. gibi şeyler tamamen hikaye. Kahir ekseriyeti google play'den ve apple store'dan indirilip kurulmuş.

Ha tabi bu bilgi sizi temize çıkarma noktasında bir işe yarar mı? Başka bir ülkede olsa olabilir belki de, bizde olmaz. Çünkü bizde hakikatin ne olduğunun önemi yok.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@4 Şubat 2017 10:56
İnsanlar bu IP'den kişi tespit etmenin ne demek olduğunu bilmediği için, gelen bilgileri de değerlendiremiyorlar.
Bu makalede anlattığım herhangi bir yöntemle, birisi Bylock kullansa ve bu sizin hattınız üzerinden gözükse, sizin IMEI numaranız çıkar ve mesaj içeriklerini de siz göndermiş gibi gözükürsünüz.

Örnek: Superonline'dan aldığınız interneti kullanıyorsunuz ve ev içinde kablosuz modeminiz var. Şifreniz qwertyuip123! gibi güya karmaşık, ama gerçekte 2sn'de kırılabilecek bir ardışık karakter dizesi. Alt komşunuz da internetten kablosuz internet şifresi kıran program indirmiş, sizin şifreyi çözmüş ve sizin internetinizi kullanıyor. Şimdi bu vatandaş FETÖ'cü olsun ve 14.12.2015 tarihinde Bylock'a bağlansın. Bu bağlantı bilgisi Bylock sunucusundaki access loglarda gözükecek. MİT bu IP'yi TİB'e soracak. TİB, Superonline'ın diyecek. MİT Superonline'a soracak. O da "Falan şahsa tahsis etmiştim" diyecek. Ve bu siz olacaksınız. Mesaj içerikleri de, kaç kere bağlandığı da ve saire hepsi sizin üzerinizden gözükür.

Ancak, Emniyet'ten mesaj içerikleri gelir de, atıyorum X şahısla yazışmışsınız güya, adam size "Ahmet abi" diye hitap etmiş, oysa adınız Hasan, siz de "ya bi dakka, Ahmet bizim alt komşuydu" diye hatırlar gider derdinizi anlatabilirseniz, belki kurtarırsınız. Tabi bu aylar bulabilir. Hiç de yapamayabilirsiniz. Mesaj içeriği de olmayabilir. Gelin de çözün meseleyi.

En büyük saçmalık şurada. Ceza Hukukunda, şüphe sanık lehinedir. Yani %95 bir adamı öldürdünüz, ama %5 öldürmemiş olabilirsiniz, delil yetersizliği derler, bırakırlar. Ama günümüzde kimsenin bunları dikkate aldığı yok. O yüzden öyle gerçekleri açığa çıkartırım da kurtulurum gibi şeyler hayal olmaktan öteye geçemiyor.

Ayrıca sorunuza cevap olarak, Evet, mükerrer IP'ler büyük ihtimalle aynı semte aittir, çünkü aynı router üzerinden çıkış yapılıyordur. Ama teknik olarak farklı şehirlere bile verilmesi mümkün olabilir.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@4 Şubat 2017 11:03
Android uygulamaları, cep telefonu haricinde tabletlere, hatta Phoenix OS gibi bir işletim sistemi ile normal bilgisayarlara da kurulabilir. Ama öyle facebook gibi bir web sitesi olduğunu zannetmiyorum.

Fakat her durumda bir internet bağlantısı gerekir. Bylock'u kullanan da, bu internet bağlantısının resmi sahibi gibi gözükür.

Ibrahim dedi ki...

Insanların ciddi anlamda magdur oldugu bu süreçte verdiğiniz bilgiler den dolayı size çok teşekkür ederim. Bu hainlerin yüzünden binlerce kisi mağdur oldu bu açık. ...benim kardeşim in hattı uzerinde de baylock var dendi hakim ağustos 2014 de bu uygulamayı indirmissin diyor. ..allah sahidim olsun adım atmak nasip olmasın bu uygulamadan yeni haberimiz oluyor...ıst da hakkımızı aramamız için onerebileceginiz bir avukat var mi....Ne yapmamız gerektiğini inanın bilemiyoruz çok kötü durumdayız kimse yönlendirme yapmıyor...bu uygulamayla alakamiz olmadigini nasil ispatlayabiliriz...yargı sürecini nasıl başlatabiliriz..ailecek yıkılmış durumdayız.

Adsız dedi ki...

Merhaba öncelikle bilgilendirmeniz için çok çok teşekkürler benim sorum size Kızkardeşim in eşi uzmancavus 2 ay önce açığa alındı cuma günü akşam evine gelip arama yapılıp tutuklanmis telefonunda bu bylock programı varmış telefon 2 el bu gün savcı karşısına çıkmış tutuklamislar 2 hafta sonra mahkemesi varmış yalnız enistem bu programı tlf indirmemiş hatta bu programdan bile haberi yok bu gün söyledikleri şey 2014 yılında hattın üzerinden indirildiği edirne de kizkardeşim perişan oldu tek başına 2 çocuk ile suçsuz yere haberi bile olmadığı halde avea hattindan 2014 de indirildigi için tutuklanmis sizden ricam nasıl bir yol izlemesi gerek neler yapması gerek feto örgütü ile alakası olmadığını sadece bu program 2014 de hattina indirilmis diye sizce mahkeme süreci uzun sürermi Kızkardeşiniz içinde çok üzüldüm yazinizin tamamını okudum eğer süreç uzun sürecek ise maaşı kesmisler bu kız 2 çocuk ile edirne gibi bir yerde tek başına ne yapar çok uzattım farkindayim dava mahkeme süresi uzun sürecek se hatay a ailemizin yanına taşınmasi en mantiklisi sizce anlattığım problemden alındı enistem sucsuzlugunun kanitlanmasi uzun sürer mi aile perişan olduk cuma san beri cvp yazarsaniz çok mutlu olurum bylock mağdurlarına rabbim yardım etsin inşallah sizede çok geçmiş olsun sevgiler saygilar

Adsız dedi ki...

Öncelikle bilgileriniz için teşekkur ederim sultan selim bey. Bir yakinimla alakali bylook denen sey tlf da kullanildi olarak çikmiş. Yakinimin haberi bile yok hic bi seyden. Memur felan da degil. Şimdi biz emniyete yazi yazsak avukat araciligi ile kendisinin kullanmadigini ve hattin incelenmesini istesek ki Im verilen tlf kendisinin bile degil. Evinde aramada hic bi sey bulunamadi. Biz bunlar isiginda o bylook denen seyi kullanmadigini hatti inceleyerek bulabilirler mi?

Adsız dedi ki...

Merhaba. İlk gözaltına alındığımız zaman yazdıklarınızı okuma fırsatım olmuştu. Ben serbest kaldım ve ihraç oldum ama eşim tutuklu. Eşim için tahliye talebi dilekçesi yazarken sizin paylaştığınız bilgilerden yararlandım. Kendi adıma teşekkür ederim. Sanki ben yazdıklarınızdan kardeşiniz tutuklanmadı gibi anlamıştım ama sanırım şu an tutuklu. Geçmiş olsun inşaallah en yakın zamanda çıkar. Şimdi yorumları okudum. İçimi tam bir umutsuzluk kapladı. Eğer siz bu kadar bilgi ile kardeşinizi çıkaramadıysanız biz hiçbirşey yapamayız. Devlette bu kadar büyük akıl tutulması olabilir mi? Bu kadar insanın sesi nasıl duyulmaz. Bir insan kullanmadığı bir programı kullanmadığını nasıl ispat edebilir? Devlet bir vatandaşa ben seni suçluyorum, tutukluyorum ama neyle suçladığımı söylemiyorum nasıl diyebilir? Tek söyleyebileceğim Allah büyük ve bu devran dönecek inşaallah.

Adsız dedi ki...

Selamlar.Bu güzel hizmetinizden dolayı teşekkür ederim.Benimde Müzik öğretmeni olan oğlum 14 ekim de açığa alındı ve 29 ekimde de ihraç edildi.Yaptığımız araştırmada son dört rakamı verilen bir numarasında bylock olduğu için ihraç edildiğini öğrendik.Hem de kırmızı...Oysaki o dedikleri numaramıza e devletten baktığımızda 25/09/2009 da kullanıma açıldığı,08/04/2012 de de iptal konumuna geldiğini tespit ettik. Yaptığımız araştırmada bu numarayı biz kapattıktan sonra 10/04/2015 te başka bir şahsa vodafone tarafından satıldığı,22/04/2016 tarihinde de iptal konumuna geldiğini öğrendik.o şahsında aynı zamanda FETO/PDY yardım ve yataklıktan 19 nisan 2016 tarinden beri bizden çok uzak bir şehirde tutuklu olduğunu öğrendik.Hiç tanımadığımız bu şahsın aynı zamanda bylock kullanıcısı da olduğunu öğrendik.Ancak 28 kasımda c.savcılığına şikayet dilekçesi vererek soruşturma ve inceleme başlatıldı. Savcılığa vodafone den gelen cevap ta bizim öğrendiğimiz bilgileri teyit etmektedir. Savcımız terörle mücadele şubesine yazdığı yazının cevabını beklediğini söyledi. Medya dan ve kamuoyunda da sıkça paylaşılan bilgiye göre 2009 ile 2012 yılları arasında zaten bylock diye bir şeyin olmadığı. Tabiiki bu arada oğlumun asla ne Bank asya,ne aktif sen üyeliği ne evlerinde yurtlarında kalma hiç bir yakınlığı dahi söz konusu değil. .En çok ta oğlumun byloc la zerre kadar bir ilgisi olmadığı halde ihraç listesine nasıl girmiş olabileceği? Şu ana kadar benzerine de rastlamadım .Oğluma ne gözaltı ne tutuklama ne bir yazı ne bir ifadeye çağırma hiç bir işlem yapılmadı.Bizim durumumuzla da ilgili bir yorum yaparsanız çok seviniriz. şimdiden çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, Emre Erciş'in bylock konusundaki yorumları için yorum yapabilir misiniz. Anladığım kadarıyla 2014 kasım ayından sonra türkiye ip lerinin banlanmasıyla vpn ile bylock bağlantıları gerçekleşmiş. dolayısıyla bylock sunucusuna x tarihi ve x saatinde vpn ile bağlanan kişinin sunucuya vpn çıkış ip si kayıt olmuş. Dolayısı ile ben de aynı x tarihi ve x saatinde aynı vpn i kullandı isem mit aynı aynı anda bu vpn e bağlanan kişileri bylock listesine almış olabilir mi? Mavi listede olmamın nedeni bu olabilir mi? (not: sadece ismimin ve tc numaramın geldiğini mavi listede bulunduğumu, numara bilgisinin gelmediğini söylüyorlar ısrarla sormama rağmen. yada bilgi vermek istemiyorlar.)

Adsız dedi ki...

Merhaba bende istanbul Belediyesinde işçiydim 19 ocakta bylokcusunüz diye 33 kişinin is akdi fesh edildi.Sebep olarak şahsıma 2014 9 ayda bylok a telefon numaram üzerinden 1 kere giriş yapılmış dendi.İlginç olan 2014 eylül ayında asker olduğunu iddia eden birinden fiyat uygun diye ikinci el telefon almıştım.Yanlız suçlama girişin benim hattim üzerinden yapıldığı yönünde Avea şebekeli hattı 10 senedir kullanıyorum kamu Mega tarifesi ile sizce ikinci el telefonda böyle bir program yüklü ise ben sim kartımı taktığım zaman herhangi bir şekilde giriş kabul edermi.savcılLiga aldığım kişinin şüpheli olarak kendimide mağdur olarak tüm incelemelerin yapılması konusunda dosya actirdim sizce bişey çıkar mı.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@6 Şubat 2017 19:23

Öncelikle geçmiş olsun. Telefonu sonradan satın aldığını söylemesi bir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü "size ait olan telefon numarası üzerinden tespit yapıldı" diyeceklerdir. Yapacak çok bir şey yok.

Mahkeme-dava süreçleri 6 ay-1 yıl sürebilir. Bu arada 2 çocukla yalnız kalmak zor. Fakat belki referandum öncesinde veya sonrasında bir yumuşama olabilir gibi beklentiler/söylentiler var. Artık kızkardeşiniz mi Hatay'a taşınır yoksa siz mi bir süre yanına gidersiniz, sizin bileceğiniz iş. Allah yardımcınız olsun.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@7 Şubat 2017 03:14
Emniyete yazı yazıp inceleme isteyin de, "Telefonu değiştirmiş veya bilgileri silmiş olabilir, fabrika ayarlarına çevirmiş olabilir, biz bunu bilemeyiz. O yüzden ispat da saymıyoruz" gibi bir mantıkları var. Yani "default" olarak suçlusunuz ve suçsuzluğunuzu ispatlamak için %100 deliller getirmeniz bekleniyor. Tabi hukuk böyle tersine işleyince yapabileceğiniz bir şey de olmuyor.
Siz gene de dilekçe yazıp, araştırılmasını isteyin. Bari kayda girmiş olsun.
Tekrardan geçmiş olsun.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@7 Şubat 2017 14:55
Bence bu akıl tutulması değil, başka bir şey. Bakın dün haber sitelerinde bir rapor yayınlamışlar. Güya 2010-2014 arasındaki tüm sorular çalındığı için, o arada devlete giren tüm memurlar FETÖ'cüdür, dolayısı ile 400bin FETÖ'cü olması gerekir, oysa ihraç edilen 150bin var gibi bir haber yapmışlar. Oysa herkesin bildiği meşhur 2010 KPSS soruları çalınmış. Sınav iptal edilmiş, bir sonraki sınavda önceki şahıslar aynı başarıyı elde edememişler. Sınavla ilgili davaların özü de bu. Şimdi 4 sene boyunca tüm soruları çalıp dağıtmış olsalar, o zaman bu şahıslar 2010 KPSS'de 100 aldıysa, 2011'de de 100 alması gerekirdi. Öyle değil mi? Ama yok, sanki o arada devlete giren tüm memurlar FETÖ'cüymüş, hepsinin atılması gerekirmiş gibi bir hava yaratmak istemişler.

Benim buradan anladığım, birileri sanki devleti, AKP'yi, dindarları sıradan tasfiye ediyor/etmeyi planlıyor... FETÖ davasını da buna alet ediyor. Aynı bir dönem FETÖ'cülerin ETÖ adı altında kendilerine engel gördükleri herkesi de davalara karıştırıp tasfiye etmesi gibi. Bu tuzağa düşmemek gerek de, ağzını açıp "durun yanlış yapıyorsunuz" diyebilecek insan kalmadı. Eleştiriye tahammülsüzlük zirve yapmış, çatıdan çıkmış. Ağzını açan herkes düşman. Böyle bir ortamda, sadece sonucu bekler ve başınıza gelenlere katlanırsınız. Yapacak birşey yok.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@8 Şubat 2017 00:05
Bylock'un yazılarak Google Play Store'a ilk konulma tarihi 2014 Mayıs-Haziran. Kullanımın 50bin kişiyi aşarak yaygınlaşması 2014 Ağustos. Dolayısı ile 2012 yılında Bylock diye bir şey mümkün değil. Zaten o tarihlerde ortada açık bir kavga yok, ciddi bir gizlenme ihtiyaçları da yok, el üstünde tutuluyorlar vs.
Dolayısı ile, eğer vaka anlattığınız gibiyse, düzeltmeleri gerekir. Fakat herkes gölgesinden korktuğu için, masuma masum demeye de çekiniyorlar. Siz gene de savcılıkla direk muhatap olun ve birebir takip edin. Üzerine düşerseniz, bir noktadan sonra hata yaptıklarını kabul edebilirler. Olmadı tanıdık bulup da siyaset kanalıyla birilerine anlatsanız belki daha hızlı çözüm bulabilirler.
Allah yardımcınız olsun.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@8 Şubat 2017 21:35
Mavi liste dedikleri, sanırım 1 ila 3 kullanım. Bu aslında her şekilde mümkün olabilecek, hataya en açık liste. Bu makale içeriğinde anlatılan yollardan herhangi biri, yaygın olarak da wireless hotspot açılması veya şifresiz internet veya kolay şifreli internet kullanılması veya Avea vs.'nin NAT kaydı tutmadığı için mükerrer IP'leri ayıklayamaması veya tarih-saat hataları gibi bir sürü hata yapılabilecek yer var. Dolayısı ile, mavi listelerin de ihraç edilmesi bence çok yanlış. Tedbir olarak açığa alınıp, soruşturma sonuçlanana kadar beklemeleri daha mantıklıydı. Aslında ilk başta da böyleydi de, sonra ne olduysa, ucundan kıyısından, bağlantılı olan veya gözüken, ufak bir şüphe bile olan kim var kim yok, hepsini atalım gibi bir mantığa kapıldılar. Bugünkü durum ortada. Sabretmekten başka yapacak bir şey yok.

VPN konusuna gelince, aynı anda aynı VPN'e bağlanan 1000 kişi vardır. VPN'in çıkış IP'leri de bir sürüdür. Dolayısı ile, sadece Türkiye çıkışlarına bakarak bunları ayırt edemezsiniz. Hepsini bir kefeye koymak gibi bir saçmalığı da, bizim Türkler bile yapmaz. O kadar saçma çünkü.

Benim anladığım kadarıyla, IP kayıtları hep VPN kullanımının başladığı 2014 Kasım öncesine ait kayıtlar. Çünkü gördüğüm ve buraya yazılan/bana mail atılan tüm "şu tarihlerde kullanmışsınız" iddiaları o tarih aralığını kapsıyor. Dolayısıyla tüm VPN kullanıcılarını aynı kefeye koymaları gibi bir şey olmamıştır.

Sabır dedi ki...

Mrb abi. Benimde hiçbir alakam olmadığı halde sim kartınızdan ve şu imei numarasından bylock görünmüş dediler. Zerre alakam ve haberim yok. Ozaman ar kullandıgm telefon 2.eldi. Sebep bu olabilirmi.ama telefonda yüklü olsa hatırladım. Polisler sende ip numarası yok. İnternetten indirilmemiş ana bluetooth yada Flash bellek ile gönderilmiş dediler. Kafayı yiyeceğim. Tek bildiğim ben yapmadım bilmiyorum. Açığa alındım. Fikirleriniz nelerdir

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Öncelikle internette yer alan en detaylı ve tatmin edici bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. İlk büyük görevden uzaklaştırma furyasında görevden uzaklaştırıldım. Sonrasında kurum Başkan'ı ve bakan yardımcısı tarafından "şu kişinin emri altında niye çalıştın ve seni kim refere etti.? Gibi sorular sonrası. Kendileri de mutmain olmamışlar ki, bu günlere kadar açıkta kalmaya devam ettik. tamda hala niye başlatılmıyoruz derken, geçen hafta yetkili şu IMEI nolu şu Telefon hattı üzerinden 15 ağustos 2014 te Bylock kurmuş görünüyormuşsun, ne iş? Deyince baktık 2013 ten beri kullandığım ve çalıştığım kurumca tarafıma verilen ve tüm kurulum, yedekleme ve güncellemeleri kurumca yapılan iPhone 4s cihazın IMEI ve kullandığım telefon hattı. Ve bir kez girdi görülüyormuşum.
Maalesef şimdi ilk khk da ihraç ve belki de kurumu ehemmiyetli görürlerse özgürlüğümüz tehlikede.
Kurum ve lojmanlarda aynı WiFi üzerinden ve 2 ip üzerinden çıkış yapıyormuşuz.
Bu telefonun Bylock un simgesini bile görmediğinden ben eminim. Amma listede var yazılmışım, bir açıklamada üretemiyorum. Yokun ispatı da olmayınca çaresizim Allah'a havale ediyorum. Yine de bir yorumunuz olabilirse hoş olur.
Teşekkürler.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@9 Şubat 2017 14:25
IP numarası olmadan nasıl telefon ve IMEI bilgisini vermişler ya? İşin aslı öyle değildir. İşin aslı, tüm tespitleri IP üzerinden yapmışlardır ve bu IP'leri GSM şirketleri hat ve IMEI bilgilerine çevirmiş, oradan da hat sahibine ulaşmışlardır. Ama bu bilgi poliste olmadığı için "senin IP yok" demişlerdir.

"Flash bellekle yüklendi" diye ayırt edebildiklerini de zannetmiyorum. Ayırt edilmez değil ama, onu yapabilmek için önce telefonu incelemeleri ve kullanıcı bilgilerini elde ederek, google play store'dan teyit etmeleri vs. gerekiyor.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@9 Şubat 2017 17:26
Bu makale zaten durumunuzu izah eder vaziyette. Ya mükerrer IP, ya wireless hotspot açtığınız bir arkadaşın kazığı, ya şifrenizi kırmaları, ya da makalede sayılan seçeneklerden herhangi birinin oluşması ile, Bylock kullanmış gözükmüşsünüzdür.

Bu kadar çeşitli yollarla yapmadığınız halde sizin bağlandığınız gözükebilecek iken, MİT Raporu da bundan bahsediyorken, 1 kerelik bir bağlantı bilgisinden suç çıkarmaları akıl alır şey değil. FETÖ'cü olan adam, o programı kullanıyorsa, uzun süreli kullanır zaten. 1 kerede niye bıraksın. Topluca akıl tutulması yaşıyoruz... Allah yardımcımız olsun.

Adsız dedi ki...

Selamlar benim eşim 14 ekimde açığa alındı 7 şubattada ihraç oldu. 17 ekimde savcılığa başvuru yaparak telefon incelemesi, hts kaydı vb istedik. 2015 ocakta kullanmaya başladığımız telefon siber suçlar tarafından incelenerek bylock eagle proğramına rastlanmamıştır dendi ve temiz çıktı. Ancak daha sonra mit liste güncellemesi yaptı ve daha önceki telefonu kullandığımız yani 23 ağustos 2014 tarihinde bylock var online olmuşsun ve mavi listedesin dendi. ihraç olmamıza rağmen adli bir işlem görmedik. bu arada play store la görüştük ve telefonun kullanıldığı google hesabının 2012-2017 arasındaki indirilen tüm programları tarih, saat bilgilerinin yer aldığı listeyi mail yolu ile aldık.
Eğer bu program bize söylenen 23 agustos 2014 tarihinde play store den indirilebiliyorsa bizimde bu tarihlerde bu proğramı indirmediğimiz bilgisini mail olarak google playden almışsak bu bylocku bize söylenilen tarihte indirmediğimizin kanıtı olabilir mi?
Yoksa 2014 ağustosta da bu program flaş bellek veya bluetooth ile yüklenebiliyor mu idi.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@12 Şubat 2017 01:35
2014 Ağustos ayında da, öncesinde de teknik olarak herhangi bir program flash bellek vs. ile yüklenebilir. Ama ben o tarihlerde böyle bir önlem almaya giriştiklerini zannetmiyorum.

Talep ettiğiniz tüm incelemeler temiz çıkmışsa, sabredip bekleyin. Elbet bir yerlerden döner. Ama bugün, ama yarın.

Timy dedi ki...

Sultan Selim Bey benim tespit ettiklerimi yazayım.Benim dayım ve diğer mağdurlardan, gerçekten bylock kullanan FETÖcülerin farklılık gösterdiği durumlar var.FETÖ mensupları applestore ve playstoredan 2dkda bu programı indirmek varken yok usb , bluetooth,flashbellek, sd card, apk gibi yolları neden denemiş olabilir?. İtirafçıların itiraflarında benim okuduğum 2014 Ağustos ve Eylül aylarında direk storedan indirme şeklinde yapılmış tedbir yapmamışlar. 2015 yılında flashla, bluetooth vb. yöntemler tedbir amaçlı FETÖ kullanmış. Bence indirme şekline göre kullanıcı tespiti yapma arasında bir ilişki olduğunu ben düşünüyorum.Daha 2015te kullanmışın diyeni duymadım çünkü o tarihlerde örgüt mensupları bluetooth vb yöntemler kullanmışlar. Kullanılan hat bile farklı tespit edilmeye neden olabileceğini düşünüyorum. Kullanıcı hatlarının yüzde 90 avea ve turkcell daha vodafone hattan mağdur duymadım varsada çok azdır benim gördüğüm bylock için.

Adsız dedi ki...

12 şubatta 01.35 de yaptığınız yorumu okudum benim babamda ihraç oldu ve düşünüyrz hiçbir şey gelmiyo aklımıza bizim başımıza da öyle birşey gelmiş olabilir acaba savcılığa nasıl başvurabilitz telefonunu inceletmek için yardımcı olur musunuz babamın telefonu akıllı değil ve çok uzun süredir kullanuyo aynı sim kartı ve cihazı

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar şuanda babam bylock denilen uygulamadan içeri alındı ve adamlar kesin kullandı diolar ama her zaman hiç bir şekilde fetö gibi durumlardan uzak durmuşuzdur hiç bir zaman yanında durmamışızdır napacam ne yapabilirim

Adsız dedi ki...

timy senin tespitlerine bencede mantıklı. ''Bylock'un yazılarak Google Play Store'a ilk konulma tarihi 2014 Mayıs-Haziran. Kullanımın 50bin kişiyi aşarak yaygınlaşması 2014 Ağustos.'' daha önceki yorumlarda yazılmıştı. Zaten benim gibi mağdurların çoğuna 2014 Ağustos-Eylül aylarında yüklendiği söyleniyor. Bu tarihlerdeki yüklemelerin büyük bir çoğunluğu(tamamı da olabilir) storelerden olmuş olma ihtimali çok yüksek. Toplam indirme sayısı da mit raporlarında belli olduğuna store dışında indirme varsa o da tespit edilebilir.Sonuç olarak storedan indirilmemişse ve telefonda temizse hatanın IP adreslerinden olabileceği çok açık bence. Umarım savcı ve hakimlerde olaya bu açıdan bakarlar. @12 Şubat 2017 01:35 google playden nasıl aldınız yüklenen programların tarihlerini. ben sordum tarih saat şeklinde görülemiyor dediler.

olric00 dedi ki...

Kıymetli kardeşim, merhaba. Bylock üzerine yazdığınız teknik izahatı bütün ayrıntıları ile okudum. Çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık. Örnek olması açısından yaşadığım durumu anlatmak istiyorum. 2 yıldır yurt dışında yaşayan bir öğretmendim. Bu hain darbe girişiminden sonra önce açığa alındım, sonra ilk KHK ile ihraç edildim, sonra göz altına alındım, sonra serbest bırakıldım. Bana isnat edilen suç "silahlı terör örgütüne üye olmak"tı ve bylockta "kırmızı"da görünmem de buna sebepti. Ömrüm boyunca bu hain örgütün bankasında bir kuruş param olmamıştı, sendikalarına bir gün üye olmamıştım, okullarına, sohbetlerine gitmemiştim vs. vs. Ama bylock kullanıcısı görünüyordum ve kırmızıda idim. Aylarca psikiyatrik tedavi gördüm, hâlâ ilaçsız uyuyamıyorum. Benim hayatım boyunca akıllı bir telefonum olmamıştı. Bylocktan dolayı ihraç edildiğimi sözel olarak bir müfettiş arkadaşım vasıtasıyla öğrenince MİT'e, Emniyet Müdürlüğüne ve Cumhuriyet Başsavcılığına "gelin beni inceleyin, ben bylok kullanmadım, bilgisayarım ve telefonum şudur, imei, IP'si şudur." mealinde dilekçeler yazdım ama hiçbirine cevap alamadım. Ve göz altına alınıp 5 günü nezarette geçirdim, ailem perişan oldu. Göz altına alınınca acı gerçekle yüzleştim. Ben 2013 yılında doktora yaparken bir modem almıştım, TTnet yükseköğrenimde okuyanlara %25 indirim yapıyordu, üst komşumun evine kurmuş 3 komşu ortak internet kullanmaya başlamıştık.üst komşum çok yoğun bir şekilde bu adi programı kullanmış, ama ADSL resmi olarak benim üzerime olduğundan hem işimden oldum, hem gözaltına alındım. Ailem perişan oldu. beni kurtaran şey iki yıldır, hem de bu hainlerin bu programı kullandıkları yıllar içinde (2014 Ekim-2016) yurt dışında olmamdı. Yoksa aylarca tutuklu olacaktım. Çok şükür ki 2 hafta önce mahkemem oldu, üzerimdeki adli kontrol şartı da kaldırıldı. Mahkeme başkanı beni komşumla yüzleştirdi, o adi adam "ben bylock kullanmadım ama eagle kullandım" dedi, itirafçı oldu ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Çok şükür mesele aydınlanıyor ama Türkiye'de adalet gerçekten topal bir mekanizma. Çok yavaş işliyor. Bir sonraki mahkemede de beraat edeceğime inanıyorum. İşime döndürür mü devlet onu bilmiyorum ama bu meselede benim gibi pek çok mağdurun olduğunu gözlemlemekteyim. Allah büyüktür. Ona sığınıyor, ona güveniyorum. Bizi yaratan elbet yolumuzu da gösterecektir. Selamlar...

Adsız dedi ki...

Eşim 14 Ekim'de açığa alındı ve Şubat khk sında ihraç oldu.öğrenebildiğimiz kadarıyla sadece kendi hattı üzerinde bylock yazıyor ve herhangi adli süreç yaşamadık.Allah rızası için bu işin içerisinden nasıl ve hangi yolu takip ederek çıkabilirim.yardımcı olabilirseniz ne kadar sevinebileceğimi Alkah(c.c) biliyor.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@12 Şubat 2017 13:18
Savcılığa başvurup, "Babamın yıllardır kullandığı hattı 0532xxx, bu telefonun IMEI numarası yyyyy. Babamın bylock kullandığı iddia ediliyor ama bu telefon Nokia 3110 (örnek) ve akıllı telefon değil. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyoruz. İncelenmesini talep ediyoruz" vs. gibi bir dilekçe verin. Ya da gidip bizzat görüşün.

Telefonun IMEI numarası, hala duruyorsa fatura üzerinde vardır. Fatura yoksa, telefon elinizdeyse *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz. İkisi de yoksa, IMEI yazmadan dilekçe verin. "Babamın yıllardır kullandığı telefon bu..." diye.

Allah yardımcınız olsun.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@13 Şubat 2017 06:56
Şu süreçte elinizden dua ve sabır haricinde çok bir şey geleceğini zannetmiyorum.

Danıştay'a ve AYM'ye dilekçe verip ihraç kararına itiraz edebilirsiniz. Kuruma dilekçe verip tekrar incelenmeyi isteyebilirsiniz. Ama yüzbin dosya birikmiş olduğu için işler çok yavaş ilerliyor.

Adsız dedi ki...

USB flaş bellek Bluetooth ile aktarmanın sebebi play Store hesabına kaydetmemektir. Bu yolla yapılırsa yükleme play Store hesabınız da uygulama gozukmez

Unknown dedi ki...

Hocam bir ogretmen 2016 eylulde indirdim bylock u ama vpn den degil ve aciktayim demis. Bu mumkun mu

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Hayati Koca
2016 Eylülde Bylock'u nereden bulmuş ki? Olsa olsa APK sitelerinden bulabilir... Onda da indirip kurmasını örgüt üyeliği saymaları saçma olur bence. Örgüt zaten 2016 bahar aylarında bırakmış kullanmayı. Hele darbe girişiminden sonra neden indirsinler ki..

2016 Eylül'de bu programı indiren biri, olsa olsa meraklıdır. Fazla meraklı olmasın diye belki çağırıp kulağını çekip bıraksalar anlarım da... Açığa almak garip olmuş... Bir de onu mu takip ediyorlarmış? Yani şimdiki davalarla ilgili Bylock tespitleri, zamanında yapılmış ve mahkemeye sunulmuş şeyler. Hala internetten "kim aradı, kim indirdi, kim merak etti" diye araştırıp da soruşturma açıyorlarsa, ancak gazetecileri ve meraklı kedileri tutarlar... Yanlış...

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Hayati Koca
Mavi liste dedikleri, zaten aylar önce hazırlanmış. Sizin de muhtemelen 2014 yılının son aylarında, 1-2 kullanım görünüyordur. O da muhtemelen yukarıda sayılan gerekçelerdendir. Yeni aldığınız telefondan olacağını zannetmiyorum. Belki telefonu 2014'te almış olsanız olur da.

Sorabiliyorsanız kuruma veya savcılığa bir sorun bakalım, hangi tarihlerde, hangi hat ve hangi telefon üzerinden Bylock kullandığınız gözüküyormuş diye.. Varsa yazışma içeriklerini de isteyin. Emniyet müdürlüğüne yazı yazsalar cevabını alırlar, ama vakit alabilir.

Unknown dedi ki...

Telefonun imei yada mac kayitlarindan bulsalar uzerine takili hat sahibi kullanmis gibi gozukebilir mi. Benim aklima baska bir secenek gelmiyo cunku. Bir de mavi renk hakkinda cikan haberleri okuyorum net bir ifade yok. İlk basta programi indirdigi dusunulen denmis sonra indirmeye sempatisi var denmis sonra indirip kullanmayanlar denmis sonra 3 4 kez kullanan demis. Ozellikle mavi renkle ilgili ciddi bir muaamma var.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Hayati Koca
Telefonların veya bilgisayarların MAC ID'leri üzerine hiçbir yerde hiçbir şey görmedim. Dolayısı ile öyle bir değerlendirme yapıldığını zannetmiyorum. Sadece IP'ler üzerinden gidilmiş. (MAC ID, arabanın motor numarası gibi birşey. IP ise geçici plaka gibi.) Dolayısı ile MAC ID üzerinden bir tespit olduğunu sanmıyorum.
IMEI kayıtlarına gelince. Bu da sonraki aşamadır. Yani önce IP bilgisi, oradan hat bilgisi, oradan hattın takılı olduğu telefonun IMEI bilgisine ulaşabilirler.
Ama sonradan bu IMEI'lerin ait olduğu telefonların, bu günkü hat sahiplerine ulaşıp onları da zanlı durumuna koymuşlarsa, bu saçmalıktır. Böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Ama burası Türkiye, emin de olamıyorum...

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ibrahim dedi ki...

Hakim bize de xxxxx numaralı xxxxx imei nosu olan hatve telefonda ağustos da yazışma var dedi google sorduk xxx numaramizda 4 adet gmail hesabı görünüyor hiçbirinde bylock yok hakimin elindeki imei 14 hane bizdeki imei 15 hane hakimin elkndeki imei 14 hanesi bizimki ile aynı telefonu hattı hakim e sunduk incelenmesi için tutukladilar....bu inceleme kaç gün sürer bilgisi olan var mi...yada incelenip gelen varmı hiç aramızda arkadaşlar

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Öncelikle böylesibir konuya dair yaptığınız araştırma ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Zira samanlıkta iğne aramak gibi birşey bylock mağdurlarının nette aradığı derli toplu bilgi kaynağı... Ellerinize, emeğinize sağlık...

Kendi durumuma gelince...Ben de 10 şubat günü çalıştığım ve hisselerinin %75 kadarı kamuya ait, dolayısıyla yönetimi kamu tarafından atanan bir şirketten, bu lanet program bende tespit edildiği gerekçesiyle ve fetö ile iltisaklı olduğum belirtilerek işten atıldım. Bu programı hayatımda darbe girişimine kadar duymuş değildim. Son 1,5-2 aya kadar olan sürede bu programı kullananlara yönelik yapılan operasyonları da bir noktaya kadar meşru görüyordum, çünkü bu gibi hatalar aklımın ucundan dahi geçmiyordu. Ancak bu paralel yapının daha önce ağır bir mağduru olan birisi olarak bu yapı ile ilişkilendirilmem, hele bylock olduğu söylenmesi beni resmen dağıttı. Şirkette İstihbarattan gelen bilgi bu yönde olduğu söylendi. Ne yaptıysam bana o bilgiyi göstermediler. İş Kanununa göre işçi olarak çalıştığımdan hiçbir hakkımı vermeden sözleşmem feshedildi. Ben 2016 ağustosa kadar 11 yıl avea kullandım. Eğer iddia ettikleri gibi birşey varsa zannedersem ben de IP kurbanı oldum. Bu yapının ne bankası ile, ne gazete-dergileri ile, ne okulları ile, ne dernek-vakıfları ile ne de fetö üyeliğine delil olabilecek diğer şeyleri ile hiç ilişkim olmadı. Bilakis önceki işyerimde ağırlıkları yoğun olduğundan ve bunların yaptıklarına karşı çıktığımdan mobbinge uğradım ve bu yapıyı tanıdığım 2002 den beri bu yapıdan nefret eden bir insanım.

Benim cevabını aradığım soru kendimi nasıl aklayacağım ve iltisaklı olmadığımın tespitini nasıl yapacağım? Araştırmalarıma göre tek seçenek gidip savcıya kendimi ihbar etmek ve ona göre işlem yapılması. Nitekim bunu yapmayı düşünüyorum ama bu çok süre alacak gibi yorumlar okudum. Aklandıktan sonra ise işe iade davasına bunu delil olarak sunmak istiyorum. Ayrıca kurum yönetimine de tazminat davası açmayı düşünüyorum. Bu konuda bana yol gösterebilirseniz çok memnun olurum. Zira gerçekten zor bir durumdayım.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Banka hesabı nedeniyle ve sendika üyeliği nedeniyle işten atılan kişiler için vatan haini darbeci deniyor bu konuda bir kaç cümle rica edebilir miyim.
Kişinin banka hesabı var fakat içinde para yok.veya kart borcu ödemiş.
Kişi hatır için sendikaya üye olmuş.
Vesaire

Timy dedi ki...

Merhaba Sultan Selim Bey.Bide şöyle birşey var.Telefon IM yok IP yok . Sadece Senin TC numaran sistemde var diyorlar.TC numarası dijital bir veri değil ve devletin verdiği 11 rakamlı soyut sayılardan oluşuyor. Merak ediyorum TCnin veri tabanında olması hakkında bir fikri olan varmı acaba?

Unknown dedi ki...

Kamu sen baskani ismail koncuk twitter dan sizin bu calismanizi paylasmis hocam. İnternette en kapsamli ve hukuksal olarak dogru tespitlerinde oldugu tek calisma olmasi acisindan bizim icin iyi bir gelisme olabilir belki

Adsız dedi ki...

ben bu FETÖ hainlik sürecinde askerdim allaha şükür başımızdakiler vatan bayrak sevdalısı komutanlar vardı. anlatacaklarım 2016 ağutos ayı içerisinde bu yaşadıklarım komutanım internetini aç paketim bitti facebook bağlanayım derdi sonuçta komutan açacaksın sürekli bende açardım. eylül ayında komutan ve takıldığı komutan kankaları vardı hem okuldan hem iş yerinden hepsi bylocktan tutuklandı. paronayak oldum geceleri uyku uyuyamıyorum artık bu lanetler yüzünden sizce benim onlara açtığım internetten bu bu allahın kahrettiği uygulamaya girme ihtimalleri var mı ?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@İbrahim 15 Şubat 2017 18:38
Hakimin elindeki IMEI'nin 14 hane olması, muhtemelen bilgi girişi yaptıkları yerin 14 hane olmasından, son rakamı almadığı içindir. Atıyorum Nüfus Cüzdanına 3 isim yazmaya kalksanız, son harflerinin sığmayacağı gibi.
Gmail hesabınızda Bylock görünmemesini de kimse umursamaz, çünkü dışarıdan .apk olarak yüklenebilen ve yüklenen bir uygulama bu.
O yüzden bunlar yerine, "ne zaman konuşmuşuz, ne konuşmuşuz"u isteyin savcılıktan. Bu tarihlerin HTS kayıtlarını da isteyebilirsiniz. O tarihte nerede olduğunuz ve sair bilgiler de yardımcı olabilir. Misal birinde adam 2 sene yurtdışında, ama güya Türkiye içinde Avea üzerinden Bylock kullanmış...vs.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@15 Şubat 2017 23:56
Yazı içeriğinden samimi olduğunuzu anlıyorum, zira bir FETÖ'cünün itiraf edeceği içerikler değil bunlar. Veya alt tabakadakilerin bilebileceği veya yapıldığına ihtimal vereceği ve tutup yazabileceği şeyler değil.

Burada problem, çok yönden hatalara ve suistimale ve manipülasyona açık tek bir delil üzerinden sürecin yürütülmesi. Başlarda "Bylock ile beraber gazete-dergi, sendika, banka ve saire hepsi beraber ele alınacak" demişlerdi. Sonradan sadece Bylock'a indirgediler. Böyle olunca araya çok fazla alakasız insan da karıştı.

Gerçi Hikmet Çetinkaya gibi, Ahmet Şık gibi yıllarca Fetullah'la kavga etmiş, mücadele etmiş ve onlar tarafından mağdur edilmiş insanların bile FETÖ'den tutuklandığı bir ortamda, artık kimse neyin ne olduğunu da bilmiyor.

Bu noktaya bilerek mi getirdiler, yoksa oyuna geldiler de böyle oldu bilemiyorum. Ama FETÖ'nün "Kim var kim yok ihbar edin, ortalık karışsın, mağduriyetler artsın, ki doğrudan bizim elemanlara ulaşamasınlar" gibi emirler verdiğini/verebileceğini hesap etmiyorlarsa, ortalığı karıştırmak için sahte deliller belgelerle insanları zan altında bıraktıklarını/bırakabileceklerini bilmiyorlarsa, bu işi bıraksınlar bir zahmet.

Ne yapabileceğinize gelince. Savcılığa kendinizi ihbar edin ayrı. Bir de işlemi yapanlarla alakalı suç duyurusunda bulunun. Hala pek çok kurumda kripto FETÖ'cü vardır değil mi? Sizinle ilgili işlemi yapanların/yaptıranların, size önceki mobbing'i yapanlar/yaptıranlar olmadığı ne malum? Belki kurumdan liste istediler, suyun başını tutmuş olan FETÖ'cüler kendilerini gizlemek için alakasız insanların adını gönderdi? Bilemiyorsunuz ki.

Darbeyi bir kenara koyalım, bence FETÖ'nün bu memlekete yaptığı en büyük ihanet, insanlara su gibi yalanı ve ahlaksızlığı ve karaktersizliği ve hilekarlığı öğretmeleri. Bir de öyle ustaca yapıyorlar ki bunu. Müslüman "doğru" olur doğru. Yalan kafir sıfatıdır. Ama heyhat ki ne heyhat...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@16 Şubat 2017 00:37
Kişinin banka hesabı olması veya sendika üyesi olması ile doğrudan FETÖ üyesi gibi değerlendirilmesi de saçma sapan birşey bence. Emare olarak alıp da oradan araştırma başlatılmasını anlarım. Ama yok bankaya para yatırdı, yok sendikaya üye oldu, bunlar doğrudan FETÖ'cüdür demek iş değil.
Açığa alırsın, soruşturma başlatırsın, örgüt üyeliği bulursan da ihraç edersin, bu tamam. Ama sendika var, banka var diye insanları direk ihraç etmek, çok fazla mağduriyet yarattı. Bu da en çok FETÖ'ye yarıyor.

Daha da ötesini söyleyeyim. "Tedbir için karılarınıza bikini giydirin, gerekiyorsa bir kadeh içki için" gibi kahpece talimatlar veren bu örgüt, kendi asıl kripto elemanlarına ne o bankada hesap açtırır, ne gazete-dergi abonesi yapar ne de sendikasına üye yapar. Örgüt içinde bunları yaptırdıkları elemanlar maraba tayfasıdır. Belli bir kademenin üzeri değil.

Hatta ben en üst düzey elemanlarının Bylock kullandığını bile zannetmiyorum. Hiç mi darbecilerin ifadelerinde okumadılar. "Telefonları evde bırakıp, evden sivil çıktık, siyah bir minibüsle aldılar, bir garajda tekrar araç değiştik, başka bir siyah minibüsle, bir villanın garajına girip, oradan direk eve geçtik" diye. Bu adamda Bylock mu çıkar sonra...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Timy
TC numaran sistemde var diye bir şey olmaz. Onu diyenler ya bilgi vermek istemiyordur. Ya da onlara sadece "Falan TC numaralı şahıs" demişlerdir o yüzden kendileri de bilmiyorlardır.

Tespit işlemi şöyle:
Bylock'a bağlanan IP >> Bu IP'yi o saat ve tarih itibariyle kullanan internet hattı >> Bu hattın takılı olduğu telefonun IMEI'si (veya ev interneti ise, modemin olduğu ev adresi) >> Bunun sahibi olan XXX TC Numaralı şahıs.

Ama bu süreci bilmeyen biri, size sadece "sistemde TC'niz var" diyebilir. O ayrı.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Moremad Dddd
"... bizim icin iyi bir gelisme olabilir belki" demişsin de, benim için iyi bir gelişme olacağını zannetmiyorum. İşin gücün yoksa FETÖ'cü olmadığını ispatla şimdi...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@16 Şubat 2017 11:46

2016 Ağustos ayında Bylock kullanmayı bırakmışlar zaten çoktan. O yüzden Bylock çıkmaz, korkmana gerek yok. Ama Eagle diye daha güvenlikli bir uygulamaya geçmişler. Onu kullandılarsa bilemem... Tabi onu çözdüler mi çözmediler mi, onu da bilmiyorum.

Yav korksan ne, korkmasan ne. Üç günlük dünya. Olacağı varsa olur, yoksa olmaz. Allah emretmeden yaprak kıpırdamaz. O emrettikten sonra da, başımıza gelenlere itiraz mı edeceğiz de... Gereksiz yere stress yapmaya gerek yok.

Adsız dedi ki...

Sanırım 2014 Nisan gibi akıllı telefonuma google playden watsap yüklerken bu programıda görmüştüm.O zamanda çok yüklenen uygulamalar arasındaydı sanırım dört yıldızı vardı merak ettim programı tlfnma indirdim. Yanlız o zaman wifi vardı ondan indirdim. Programı biraz kurcalamıştım. diğer chat programlarından farklı idi. arkadaş ara diye bir şey yoktu sanırım msn mantiği yada googleun chat programı gibiydi. yani kimle konuşacaksanız onu programda eklemeniz gerekiyordu. Bu işime yaramaz dedim beş dk sonra programı sildim. Hatta programı kurduğumda niye çalışmıyor diye wifidemi sıkıntı var diye wifi kapatım tlfnun netini açmıştım yinede bişey anlamayıp silmiştim.Ha bu arada Nisanda bi işim yoktu o yüzden tlfla çok oynuyodum Ağustos gibi askere gidecektim mayıs gibi bir iş buldum. işe girdim girdiğimde iş yeri türkiye finansla çalışıyodu daha sonra bank asyadan hesap açtırdılar bir ay maaş yatırdılar sonra halkbanka geçmiştik, burda ben 60 gün çalışmıştım.Her neyse şimdi beni bekleyen bi tehlike var mı acaba şimdiye kadar kimse kapımı çalmadı. sonuç olarak; a) teröristsin 5 yıl yatarın var, b) Mahsumsun hayatın olağan akışına aykırı birşey yok anlatılanlar herkesin başına gelebilrir, c) Burası 3.dünya ülkesi ölsen daha iyi edersin

Adsız dedi ki...

Merhaba, baştan sona tüm yorumları okudum ve ciddi bilgi sahibi oldum.Teşekkürler. Bu arada yine bu konuyla ilgili ama burada ele alınmayan bir durumu da değerlendirip yorumlarınızı alabilir miyim;
Bylock her cihazda kurulup kullanılabiliyor mu?
1)Bylock genelde Apple (IOS işletim sistemi) haricindeki cihazlarda mı kullanılabiliyor?
2)Kesin olarak iphone 6S ve üzerinde kullanılamadığı biliniyor. Sadece 5s modellerde kullanılabildiği söyleniyor. Mesela 4s de kullanılabiliyor mu?
3)Diyelim ki iphone cihazlara jailbreak yapıldığında bylock kurulabiliyor. Bir cihaza jailbreak yapılıp yapılmadığı teknik uzmanlar tarafından anlaşılabilir mi?
Aslında buradan şuraya gelmek istiyorum; Eğer iphone telefonlara bylock kurulamıyorsa,yada sadece jailbreak yapılarak kurulabiliyorsa, IMEI numarası üzerinden suçlanan iphone kullanıcıları savcılıktan telefonlarını jailbreak yapılıp yapılmadığını incelemelerini, eğer jailbreak yapılmadıysa bunun teknik olarak imkansız olduğunu bilirkişi tarafından rapor ettirseler geçerli ve güçlü bir savunma olmaz mı? (En azından iphone kullanıcıları kendilerini aklayabilirler belki)

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@16 Şubat 2017 17:46
d) Daş düşebilü, kamyon çarpabilü
E) Yukarıdakilerin hepsi.

Cevap E.

Ben dua ediyorum, zamanında adını duymamışım, google'da görmemişim. Yoksa "bu neymiş ya, ana encryption, hele hele" diye kesin indirir incelerdim... Sonra gel de anlat "abi valla ben meraklıyım böyle şeylere" diye. Bir tane polis müdürü anlattı. Adam demiş "Tabi Bylock indirdim, kullanıyorum da hala." Savcı şaşırmış, itiraf edecek falan sanmış. Adam demiş "Yav ayıptır söylemesi, çapkınım biraz. Karı telefonumu inceliyor arada. Bunda şifresiz giremiyor. Mesajlar zaten okuyunca siliniyor. Tertemiz. Ondan kullanıyordum" diye.

Adamı direk FETÖ'den içeri atmışlar...

Sen de diyorsun ki bana bir şey olur mu... Olmaz diyemem, olur diyemem. Burası Türkiye. Daş düşebilü. Ama alışınca, kafana takmıyorsun. Sen de takma geç. Başına gelirse düşünürsün.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@16 Şubat 2017 17:47
Bylock android ve ios cihazlarda (iphone, samsung, htc, LG, sony-ericcson vs. vs.) yani mevcut cep telefonlarının neredeyse tamamında kullanılabiliyor imiş.

Google Play Store'a da, Apple Store'a da yüklemişler. Apple Store'da 6 ay-1 yıl arası, Google Play'de 1-1.5 yıl falan kalmış. Ama ikisinden kaldırıldıktan sonra da, iki telefon türüne de hala kurulabilir. Fakat iOS'lara kurmak, Android'lere kurmaktan çok daha zor. O yüzden atıyorum 2016 şubat'ta bylock indirmiş kurmuşsunuz deseler bir iphone sahibine, garip bir durum olur. "%95 hata vardır" derim. Vesaire.

iPhone 4s, 5s, 6s'te kullanıp kullanmamaya gelince... Apple kullanıcısı değilim ama, 6s yeni modeli ise, 2015'ten sonra çıkmışsa, Bylock eski iOS versiyonuna göre yazılmış ve güncellenmemiş olacağı için, muhtemelen 6s'te kullanılamıyordur. 5s şüphelidir, işletim sistemi tarihlerine bakmak lazım. 4s'de her halükarda kullanılıyordur.

iPhone cihaza jailbreak yapılıp yapılmadığı, hala jailbreak'li ise, anlaşılır. Ama adam sonra tekrar fabrika ayarlarına döndürmüşse, belli olmaz. Eski verileri kurtarabilirler, onların arasından jailbreak izlerini bulabilirler. Ama adam uyanıksa, atıyorum video kamerayı açık bırakıp, telefonun hafızası dolana kadar video çekip sildiyse, ya da zaten hafızaya sonradan yazdığı şeyler eskilerin üzerine denk geldiyse, öyle bir telefonda eskiden jailbreak var mıydı yok muydu kolay kolay bulamazlar...

Jailbreak'e gelince... Birkaç sene öncesinden beri yeni iOS'lara jailbreak yapılamıyor, veya çok zor yapılıyor diye biliyorum. Gerçi jailbreak olmadan da iphone'lara dışarıdan app yüklemek mümkündür de.. Ama onu da çok az insan yapabilir. O yüzden FETÖ'cülerden apple telefonları olanlar, muhtemelen Bylock apple store'dan kalktıktan sonra facetime vs. gibi şeylere yönelmişlerdir.

Buradan şuna gelebiliriz. Bylock kullanıcısı görünüyorsunuz. IMEI de vermişler. IMEI'ye baktınız, iphone 6s... Savcıya gidip "Yav buna yüklenmiyor zaten, bilirkişi incelemesi istiyorum" diyebilirsiniz. Ben savcı olsam, böyle bir adam gelse, bir duraksar, araştırırım. Ama tabi denk geleceğiniz savcıya bakar... Ne kadar anlayacak, ne kadar umursayacak...

Adsız dedi ki...

https://koray.peksayar.org/siz-internet-baglantinizi-paylasmiyor-olabilir-peki-servis-saglayiciniz-sizden-habersiz-paylastiriyorsa/

Koray Peksayar'da konuyu incelemiş. Kendisi Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy vb davalardaki bilirkişilik raporları ile önemli usulsüzlükler tespit etmişti... Bütün teknik analizlerde sıkıntılı operatörün aynı olması durumu açıklıyor sanki. Yani bu kadar tesadüf ancak tesadüfle olabiliri bile aşan bir durum var ortada... Bu operatör ciddi tazminat davaları ile karşılaşabilir, en azından ben bir mağdur olarak düşünüyorum dava açmayı... tabi önce aklandıktan sonra...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

Ben de ısrarla NAT diye yazdım ya yorumlarda... Koray Bey daha detaylı yazmış açıklamış, sağolsun... İşte bu NAT loglarını (hangi IP içerde hangi hatlara dağılmış) tutmadıkları zaman, bir IP yüzünden birden fazla insanı suçlu gibi gösterebiliyorlar. Saçmalık, ama gel de anlat. Gel de sor, böyle midir diye. Herkesin ödü patlıyor "bize de zarar gelir mi" diye. Hakikatin peşine düşen yok.

Adsız dedi ki...

selamlar, ben ağustos eylül 2014 tarihlerinde bylock kullanmakla itham ediliyorum. Söylenen IMEI o tarihte kullanmış olduğum telefonum. Telefon elimde fakat bozuk, açılmıyor. (S3mini) Bu durumda teknik incelemesi mümkün olur mu?
Bundan da önemlisi asıl sorum şu:
Operatör (AVEA) log kayıtları incelenerek bylock kulanmadığım anlaşılmaz mı?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@17 Şubat 2017 20:18
Telefon bozuk ise de, hafızası bozuk değildir muhtemelen. İncelemek isteseler inceleyebilirler de, telefonlarını inceleyip temiz bulduklarını da beraat ettirmiyorlar ki...

Yav suçsuzluğu ispatlamak mantık olarak çok zor bir şey. O yüzden suç ispatlanır. O yüzden müddei ispatlar. O yüzden delil yetersizliği vardır. O yüzden şüpheden sanık yararlanır. Ve saire... Gel de anlat şimdi. Sanki hakim ve savcılar hukuk okumadılar...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

Türkiye'deki IP Bloklarının Adedi (Operatör başına tahsisli IP numarası adedi)
Tüm Türkiye: 15.534bin.
Türk Telekom 6.930bin, Türkcell 2.228bin, Vodafone 1.655bin, AVEA - 811bin, Tellcom 664bin, Superonline 545bin, Türksat (Uydunet) 459bin, Digitürk 410bin.

Turkcell 35 milyon, Vodafone 20 milyon, Avea 15 milyon kullanıcıya sahip.
Avea'da 18.5 kişiye 1 IP, Turkcell'de 15 kişiye 1 IP, Vodafone'da 12 kişiye 1 IP düşüyor. Bu hatların yarısı kadar gerçek kullanıcı olsa, internet kullanıcı sayısı bunun yarısı olsa, onların da aynı anda interneti açık olanlar yarısı olsa, gene aynı IP'yi en az 2'şer 3'er kişiye vermek durumundalar... İşte bu mükerrer IP'leri ayıklamak için, NAT loglarını tutmaları gerekiyor. Ki tuttuklarını zannetmiyorum...
Peki neden hep Avea?
İhtimal Turkcell ve Vodafone, mükerrer IP'leri "hangi kullanıcının nereye bağlandığı ayırt edilemez" diye vermedi. Ya da NAT logları vardı, ayırıp verdiler. Ama Avea, ya korkudan ya kasıttan, aynı IP'deki herkesi Bylockçu diye verdi. Muhtemelen o yüzden "hata var" diyenlerin tamamına yakını Avea çıkıyor...

Adsız dedi ki...

şüphelinin bylock mesajlaşma programı kullanıcısı olduğu belirlenmiştir.şüpheli hakkındaki bylock sorgulama ekranında telefon ya da internet adsl adsl nmarası bulunmamaktadır.bu ne anlama geliyor.

Adsız dedi ki...

Avea Log kayıtları incelenerek bylock kullanmadigim anlaşılmaz mi?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@18 Şubat 2017 08:18
Nasıl tespit etmişler ya o zaman? Telepati yoluyla mı?
İyice kafayı yedik herhalde.

"Şahsın olay mahallinde görüldüğü... "
"Kim görmüş?"
"Gören kimse yok da, olay mahallinde görülmüş işte"
Bravo...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@18 Şubat 2017 19:21
Ya Avea değil de başka bir operatörden kullanmışsanız? Ya ev internetinden kullanmışsanız? Ya internet kafeden kullanmışsanız? İspatlayın kardeşim kullanmadığınızı.
Gidin, Türkiye'deki tüm internet kafelerin, 2014-2016 arası tüm kamera kayıtlarını getirip, içlerinde olmadığınızı gösterin. O da yetmez, komşu momşu bir yerden de kullanmış olabilirsiniz. İyisi mi tüm Türkiye'deki tüm internetlerin tüm saatlerinde kullanmadığınızı ispatlayın! Ancak o zaman inanırız kullanmadığınıza...

Ya da bin yıllık kaideyi böyle saçma sapan bir mantıkla tersine çevirmesinler de... "Kullandı" diyen tek bir delil gösterip ispatlasın. Olmaz mı? "Yok" ispat edilmez. "Var" edilir.

Hatalı park cezası yemişim. İtiraz ediyorum. Adam diyor ki "hatasız olduğunu nereden bileyim?"... Arkadaş, ceza yazan bir tane fotoğraf çekecek, o kadar. İspatı budur. İspat yükünü karşıya yüklersen, her gün her saat arabamın fotoğrafı olacak, hepsini tek tek inceleteceğim ki suçsuz olduğumu gösterebileyim. Hukuk böyle işlemez. Böyle işleyen şeye de hukuk denmez.

Timy dedi ki...

Sultan Selim Bey benim dayım aynı numaradan(aveadan vodafone) operatör değiştirmişti biz karışıklığın bundan kaynaklandığını düşünüyoruz.Aynı numaradan operatör değiştirince IP numarası değişir mi?

Adsız dedi ki...

Wifi ile ip eslestirmesi ne demek. Bakan böyle birşey demişti. Bunun manası nedir. Bir operatorun calisanlari ayni mekandaki iki kullaniciyi wifi ile ip eslestirmesi yaparak bylock kullanmayan birini kullandi gibi gostermisler diye soylemisti...

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Timy 19 Şubat 2017 11:33
IP numarasını internete bağlandığınız anda alırsınız. Bağlantı kesildiği anda da bırakırsınız. Sonra tekrar bağlandığınızda, muhtemelen farklı numara alırsınız.

Vale'nin arabanızı aldığında size numara vermesi gibi. Bugün gelirsiniz 10 numarayı verir, gider yarın gelirsiniz 15 numara olur. Ellerinde belli sayıda numara vardır, gelenlere sıradan dağıtırlar. Orada olmayana numara vermezler. Giden adam da numarayı bırakır. Sistem bu.

Static IP dedikleri de, özel hizmet isteyenlere, ücreti karşılığında verilir. Adam gelir, "Hacı ben Trabzonluyum, habu 61 numarayı başka kimseye verme" der, o numara ona tahsis edilir. O da valeye ekstra bahşiş bırakır vs. Ama bunu özel istemediyseniz, zaten yoktur.

Burada problem şu. Gittiniz restorana, dediniz ki "Saat 3 Ağustos 2014 saat 21:15'te, #24 numarayı hangi araca verdiniz? Adam açtı kamera kayıtlarını, "06 XX 241 plakalı araç" dedi. Oysa kameranın saati yanlışmış. O araç çıktıktan sonra bir başkasına vermişler. Ve saire.

Herşeyin çıkış noktası IP numaraları olduğu için, bu numaralar üzerinden kişiselleştirme yapmaya kaltığınızda bir sürü hata ihtimali olduğu için bu kadar problem çıktı zaten.

Yahu hakimler/savcılar sırf kendilerine gönderilen MİT raporundaki giriş sayfasını okusalar, bir duraksayacaklar. "Operatörden gelen bilgilerin doğru olduğu var sayılarak..." diye gidiyor.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@19 Şubat 2017 12:38

Wifi ile IP eşleştirmesi ne demek? Kullanan kendisi biliyor mu ne dediğini? Yok. Muhtemelen kastettiği şu:

Örneğin bizim şirkette internet var. Modem operatöre bağlandığı anda bir IP alıyor. Bu IP tüm şirket için tek, ama içerde bu interneti, aynı IP üzerinden kullanan 20 tane adam var. Şimdi bunlardan biri gidip Bylock'a bağlansa, internet benim üzerime olduğu için, ben bağlandım gibi gözükür. Kimin bağlandığını da, (eğer modem log tutmuyorsa, ki %99 tutmaz) kolay kolay bulamazsınız. O yüzden, "ev interneti üzerinden bylock kullandı" diyerek internetin resmi sahibini FETÖ'cü diye gösterip, ihraç edip üstüne gözaltına alırsanız, saçma sapan bir iş yapmış olursunuz. Ki kızkardeşimin başına gelen mesele bu. Herkes bunun saçma olduğunu biliyor ama kimse parmağını kıpırdatmıyor/kıpırdatamıyor ya, çıldırtıcı olan bu.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Abdullah DEMİRBAŞ

14 rakam diye gösterdikleri, Telefonunuzun IMEI'sidir. Normalde IMEI 15 rakam olur, ama bunların o rakamı yazdıkları hücre muhtemelen 14 karakter aldığı için, gelen bilgilerde IMEI'nin ilk 14 rakamı görünüyor. Bu sizin telefonun IMEI numarası ise, (güya) Bylock kullandığınız tespit edilmiş demektir. Yanlışsa zaten daha büyük hata vardır, direk gidip itiraz edersiniz. "Bu IMEI ne? Ben böyle bir telefon kullanmadım" diye.

Bi de Bylock olduğu sonradan (şu son 1 ay civarı) ortaya çıkanlara ben büyük bir şüphe ile yaklaşıyorum... Ne alaka arkadaş? Bu bilgileri ele geçirdiğiniz aylar oldu. Gönderdiniz operatörlere, gelen listelerden insanları topladınız. Aylar sonra ne oldu? Sanki Bylock mu kalmış bu tarihte de, yeni listeler geliyor? Geçmişe dönük yeni yeni tespitler mi yapılıyor? Nedir bir bilsem. Bu sonraki listelerin kaynağı ne? Bir de tarih 2014 Ağustos diyorsunuz. 2.5 sene geçmiş aradan. IP bilgilerini saklamak için resmi yükümlülük olan 2 yıllık süre de çoktan geçmiş. Birden yeni listeler çıkarıyorlar. Biri izah etsin bu durumu...

Adsız dedi ki...

Selim ağabeyi yazdıklarınızdan-okuduklarımdan-çevremden şahit olduklarımdan-forumlarda incelemelerimden ortaya çıkan bir analiz yaptım. Değerlendirirseniz memnun olurum. Bizzat kişinin kendisinin kullandığı hatlarda olanlarla ilgili karışıklık şu olabilir. Mağdurlara söylenilen tarihler Temmuz-Ağustos-Eylül 2014 tarihleri. Yani fetönün Bylocku indirme oranının yüksek olduğu tarih. Yukarıda belirttiğiniz gibi operatırlerdeki ip sayısı az ve nat ile kullanıcılar ayrıştırılmış. Tabiri caizse herkesin ip numarası aynı son rakamı yani nat rakamı farklı gibi bir durum söz konusu. İşte burada mitin elinde ip numaraları var ama nat numarası olmadığı için o ip numarasına sahip herkes şüpheli durumda. Mevzubahis tarihlerde birisi play storedan bir program indirdiğinde aynı ipye sahip ama nat numarası farklı olsada birisi bylock indirmişse zan altında kalmış durumda. Görüştüğüm birçok kişi play storedan indirdiği programların gün saat bilgisini almışlar ve savcılıktan öğrendikleri bylocku indirdiği iddia edilen tarihle mevzubahis tarihlerde indirdiği başka bir programla aynı tarih olarak gözüküyor. Hatta şöylede bir tevafuk var. Qıbla direction adlı programı bu tarihlerde indiren 5 kişiye iddia edilen bylocku indirdiği tarih aynı. Acaba bu programdan ötürü de bir alicengiz oyunu dönmüş olabilir mi diye de insan merak etmiyor değil. Ben playstoredan bu programı indirdiğim tarihin bilgisini aldım. 24 temmuz 2014. henüz adli bir işlem geçirmedim evde bekliyorum açıkta memurum. Savcı bana bu tarihi söylerse emin olacağım. Bu qıble direction programını indirip de işlem geçirenlere söylenilen bylock indirme tarihi örtüşüyor. Şu iş çözülse de şu iftiradan kurtulsak. 21. yy da teknik hata mağduru olduk ya. Ne mite ne de devletimize güvenim kalmadı.

Musa Dönmez dedi ki...

en önemli delil olarak gösterilen bylock listeleri oldukça şüpheli.

odatvden müyesser yıldız'ın yazısında dile getirildiği üzere bu listeler güncellenip duruyor. ekleme çıkarma yapılıyor birilerinin kafasının ayarına göre sanki.
http://odatv.com/birileri-bylocku-sifirliyor-2002171200.html

zamanında bylock tespitini neye göre yaptınız? neye göre bıraktınız insanları neye göre tutukladınız? sormazlar mı insana bu ithamların hepsi kul hakkı değil midir. delilde güncelleme olur mu? ya delil vardır ya da yoktur. sürekli değişen bir delil olmaz.

darbe soruşturması tamamen bu bylock üzerine bindirildi ama görünen o ki Allah'ı adaletinin tecellisiyle masumlar yine bu bylock programında istihbarat kuruluşlarının saçmalaması nedeniyle serbest kalacak ve tazmin edilecekler.

Unknown dedi ki...

Hocam 2. El telefon alanlarda nasil bir risk olabilir darbe girisiminden sonra alinmissa ve darbe girisiminden once sozkonusu program yuklenmisse bu risk olusturur mu, burada ve forumlarda imei nosu gorundugu icin ihrac olqn yada adli surec yasayan insanlarin durumu da kafalarda soru isareti yapiyor

Unknown dedi ki...

Bir de ip cakismasi cepten internete cok giren insanlar icin daha buyuk bir ihtimal olur kanaatindeyim. Ben cok giriyordum net e cepten mesela ve mavi liste de cikmisim

Adsız dedi ki...

Bu konular hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmayan ben bile fikir edindim. Çok çok teşekkür ederim. Her soruya üşenmeden gönülden uzun uzun cevap veren ellerinize sağlık. Umarım şuan ne yapıyor o dört duvar arasında dediğim masum yakınim da dahil eline bu kir bulaşmamış herkes kurtulur. Başımıza gelene kadar ne olduğunu bilmediğimiz bu lanet programı kullanıp masumları yakan caniler acılar içinde kalıp ölemezler inşallah.

Unknown dedi ki...

arkadaşlar. benim eşim tutuklu. 2014 yılı ağustos ayında hattına bylock yüklendiği iddiası ile tutuklandı ve ihraç edildi. tabi ki böyle bir yükleme indirme kaldırma hiç bir zaman yaşanmadı. çünkü biz yanlışlıkla bile olsa fetöcülerin kapısının önünden bile geçmedik.
ben de adliye çalışanıyım. dosyayı takip edemiyorum. çünkü gizli. dosyaya araştırılması için yığında dilekçe sundum. dikkate alınmıyor. ekim ayından beridir bir müzekkere yazın diye yalvardım, sonuçsuz...yok yok yok. adamlar kafaya koymuşlar. herkes fetöcü. ya arkadaş ben dosyaya ne koyacağımı şaşırdım. nasıl tanışıp nasıl evlendiğimizden tut, işe nasıl girdiğimiz, çalıştığımız kişilerle (hakim,savcı) neden çalıştığımız, kim görevlendirdi, bilmem ne vsvsvsvs
banka yok, okul yok, sendika yok, üniversite yok, ev yok, sohbet yok, o yok, bu yok, şu yok, ama bylock var. talep dilekçesinde diyorum ki bunların hiç biri yokken bylock olması hayatın olağan akışına aykırı diyorum. ses yok. o zaman eşimin IP numarası başka kaç kişi de var onu araştırın diye dilekçe veriyorum. ses yok. o zaman hiç bir şey araştırmıyorsanız bari tahliye edin adli kontrol verin, dosyada zaten hiç bir şey yok. ona da ses yok. adamlara kendini inandırmanın yolu yok. suçsuzsun, suçsuzluğunu ispatla diyorlar. ben de ispatlayabileceğim kadar çok ne varsa dosyaya sunuyorum. yok...dikkate alınmıyor. o zaman 2014 yılı ağustos ayında bylock indirdiyse ve kullandıysa, 2014 yılı aralık ayındaki idari hakimlik sınavına girmişti eşim, niye soruları alıp hakim olmamış o zaman diye dilekçe veriyorum. ses yok... o yüzden ben dosyaya koyabileceğim her şeyi koydum ve çekildim kenara. yarın bir gün, eşimin masum olduğu ortaya çıkınca bakalım bu dilekçelerin dikkate alınmamasının hesabını kim kime top atarak verecek. bu kadın bas bas bağırmış biz masumuz bizi araştırın, bu işte bir yanlışlık var diye yalvarmış niye araştırmadınız, diye sorulmayacak mı? sorulacak. ne zaman? biz tazminat davası açtığımız zaman... bizim gibi masum olup da ihraç edilen ve tutuklanan arkadaşlara Allah yardım etsin. her şey düzelecek. bu işi nasıl bu hale getirdilerse, yanlışlık yapa yapa nasıl insanları tutuklayıp mağdur ettilerse yakın bir vakitte de yanlışlık olmuş diye tahliye edecekler, beraat ettirecekler... işe iade edecekler...iade-i itibar yapacaklar...bir gün düzelecek herşey. Allah devletimize zeval vermesin yeter...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@21 Şubat 2017 06:54
Bylock indirilme tarihini neye göre tespit etmişler de? Bu konuda teknik bir detaya rast gelmedim ben daha. Google, kullanıcılarının hangi tarihte hangi programı indirdiği bilgisini kimseye vermez. Apple da vermez. Kullanıcı apple store'a bağlandığında, oradan hangi programı indirdiği bilgisi de, dışarıdan kolay kolay elde edilmez. Ancak yasadışı yollarla bulabilirler. Onu da o tarihte kasacaklarını/kastıklarını zannetmiyorum. Bu durumda "Bylock indirmiş, ama kullanmamış" tespitini neye göre yapmışlar, nasıl yapmışlar, bilmiyorum. Biri izah etsin de öğrenelim.

Qıble ile Bylock'u karıştırmaya gelince... Belki tuttular, o tarihlerdeki apple store ve google play store trafiğini incelediler. Atıyorum Bylock indiren bir adam, Play Store'dan 4.76mb (örnek) bir veri indirmiş olacak. O tarihlerde bu tutarda veri indireni Bylock indirmiş gibi gördüler/gösterdiler. Ama Qıble programı da 4.76mb imiş. O yüzden onu indiren de Bylock indirmiş gibi gözükmüş... vs... Böyle bir şey yapmış olabilirler... Bilemiyorum.

Ama böyle bir yaklaşım varsa, bu da büyük yanlış olur. Zira Heuristic yaklaşımlarla bir şeyi tespit etmeye kalkarsanız, %90 oranında tutturabilirsiniz, ama buna dayanarak kimseyi itham edemezsiniz, zira hata payı olur...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@21 Şubat 2017 09:56
Ben hala çözemiyorum o "güncelleme" meselesini.. Neyi güncelliyorlar? Bu tespitler zaten yıllar öncesine dayanmıyor mu. Yeni tespit mi var da, listeler güncelleniyor... Zaten 1 yıla yakın zaman olmuş, Bylock kapanmış gitmiş. FETÖ de gerizekalı mı hala bunu kullanacak? O zaman bu yeni tespitler neye göre yapılıyor? Biri izah etsin...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@21 Şubat 2017 15:48
IP çakışması farklı bir şey. Routerdan/modemden DHCP yolu ile ya da statik olarak IP alan 2 farklı cihazın, aynı IP'yi almasına denir IP çakışması. Diğeri ise, tek bir IP'ye sahip bir internet bağlantısında, modem aracılığı ile birden fazla istemcinin (client) NAT yolu ile ayrıştırılarak internete çıkarılması olayı. Yani o modeme/kablosuz veya kablolu ağa bağlı herkesin aynı IP'ye sahip olması ve onlardan birinin bağlandığı Bylock'un, tüm istemcileri zan altında bırakması. Tam doğru değil de, mükerrer IP vs. diyorlar. Anlaşılıyor sonuçta.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@Songül Pısıl
İnsanların çoğu korkuyor. Bir kısmı zaten fıtrat olarak acımasız. Sevmedikleri insan ölse, oh diyecekler. Bir de FETÖ'nün mağdurları var. Bir de mağdur olmadıkları halde, mağdur geçinenler var. Örneğin KPSS'de kendi 50 puan alamamıştır, atanamamıştır. Ama suçlu kesin FETÖ'dür. Yoksa kendisi çok başarılıdır. Falan filan.

Bunlar, memleketteki hava ile bir araya gelince, "dokunan yanar" tarzı bir ortam oluşmuş. Ne hakkı savunan var, ne savunanı dinleyen. Herkes gözünü kapamış. Kimi kasten, kimi korkudan, kimi karaktersizlikten, kimi nefretten, kimi intikamdan. Kimse de demiyor ki "Yahu arkadaş, hata payı var bu işin içinde. Alakasız insanlar var bu işe bulaştırılmış. Onların haklarını savunalım."... "Kurunun yanında yaş da yanar"mış... Bu, siz istemeden böyle olabilir, ama bunu siz böyle yapamazsınız. Bu yönde icraat yapamazsınız.

Bizim orada vardı bir hanım zat. "Valla şekerim, kurunun yanında yaş da yanar, olacak o kadar" diyen ve atıp tutan. Kocasını gözaltına aldılar, perişan oldu. "Valla billa biz FETÖ'cü değiliz..." diye. Şimdi diyesim var, "Kurunun yanında yaş da yanar hanımefendi, dert etmeyin, sıradan şeyler bunlar" diye. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Dışarıdan öyle iki satırlık gazete haberi gibi görünen şeyler, yıllarca izi silinmeyecek acı aile dramları.

"Bir kavme olan kininiz, sizi onlara karşı adaletsizlik yapmaya sevk etmesin". Gel de Müslümanım diyenlere anlat...

Adsız dedi ki...

Benim ustume olan avea hattimi 9 yasindan beri suan 15 yasinda olan kizim kullaniyor ve bu hat uzerinde byloktan bahsediliyor.kamu gorevlisiyim ve aciga alindim bu programin adini sanini duymadik ve 15 temmuzdan sonra haberimiz oldu herkes gibi.umidim kullandigimiz telefonlar hepsi elimizde arastirilirsa bulunur diye tahmin ediyorum.Surec nasil isler nasil bu beladan kurtuluruz.Allaha sukur abdestimizden suphemiz yok.

Adsız dedi ki...

Öncelikli olarak burada değerli yorumları ile bizlere yol gösteren başta Selim Bey ve diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bende 18 yıl 3 aylık kamu hizmetimin karşılığı olarak önce 3 Kasımda açığa alındım. Nedenini araştırma yoluna gittim ve açığa alınma listesinin adını 15 temmuzdan sonra duyduğumuz bylock denilen program nedeniyle olduğu bilgisini net olmasa da öğrendim. Görevim gereği güneydoğuda bulunduğum için beraber kaldığımız arkadaşlarla ortak internet almıştık ve bu interneti benim üzerime çıkarmıştık. Ben öncelikli olarak buradan çıkacağını düşündüm ve kendimi aklamam adına kullanmış olduğum telefonları adli bilişim uzmanına avukat aracılığıyla inceleterek (telefon imajıda dahil)söz konusu raporları dilekçe ekinde kurumuma teslim ettim. Önceleri göreve iade olurum diye bekledim, bekledikçe daha çok yıprandım. Acaba başka bir şey mi var diye düşündüm. Kurumu tayin nedeniyle mahkemeye vermiştim. Bundan dolayı mı acaba dedim. Lakin bu yıpratıcı bekleme 20 Ocak'ta son buldu. Önce ev araması sonra gözaltı falan derken kendimi en son adliyede buldum. Burada tarafıma bylock sorusu yöneltildi. Allah' tan söz konusu raporları ve BTK' dan cevap alamasam da yazdığım bütün evrakları yanıma almıştım bu raporları sundum. Söz konusu indirildiği denilen numara üniversitede okuyan kardeşimin kullandığı ve bana ait olan numaraydı. Kendisi 2015 haziran ayında bu numarayı operatörden değiştirmişti ve ben o an o numarayı hatırlayamadım. Sonra adli kontrolle serbest bırakıldım ve numarayı araştırınca öğrendim. 7 Şubatta ihraç oldum. Halen mücadele etmeye çalışıyorum. Kardeşimin de suçsuz olduğuna inanıyorum ama şu ortamda nasıl kendini aklayabilirsin bilmiyorum. Bu programın 2014 eylül ayı içerisinde indirildiği söyleniyor. Allah suçsuz insanların yardımcısı olsun diyorum. Benim kendi kanaatimdir: Ülkemizdeki yasalardan hiçbir şey beklemiyorum. Ama ben AİHM' den birçok kişi için tazminat doğacağını biliyorum. Ama yazık olan kendi ülkenin yasasının değil de AİHM' nin seni aklaması bu da insanın zoruna gidiyor. Bu süreç zor ve uzun sürecek bir süreçtir. Kurulacak olan 7 kişilik komisyonun (bunun bile halen kurulamaması mağdur kişilere olan bakış açısını gösterir) mahkemece aklanacak kişilere öncelik verilmesidir. Son olarak şunu söyleyeyim eğer bylock' tan dolayı işlem gördüyseniz benim anlattığım süreçleri er ya da geç yaşarsınız. Ben bir forum sitesinde eğitimci bir kişinin yazdıklarını okumuştum ve hepsi bir bir oldu. Bu süreç sonunda çevremdeki insanların iyi gün dostu olduğunu ve dünyanın boş olduğunu öğrendim. Saygılarımla

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@24 Şubat 2017 08:33
Savcılığa başvurarak, telefonu kızınızın kullandığını, bunun da sms kayıtlarından ve arama kayıtlarından belli olabileceğini, FETÖ'cü bile olsa hiçbir babanın kızını böyle işlere bulaştırmayacağını, Bylock kullandığınız iddia edilen tarih ve saatlerdeki telefonunuzun arama, sms ve HTS kayıtlarının incelenmesini, eğer bu kayıtlar kızınıza ait çıkarsa, %99 kızınızın hattı üzerinden, wireless şifresi kırılarak başkalarının kullandığını, ya da Avea ise, NAT logları olmadığı için mükerrer IP'lerden sizi de suçlu gösterdiklerini, bu durumların araştırılarak beraatinizin verilmesini vs... talep eden bir dilekçe yazın.

Allah yardımcınız olsun.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@24 Şubat 2017 12:44
Geçmiş olsun. Özellikle 15 Temmuz'dan ötürü FETÖ'ye büyük bir öfke olduğu için, öfkenin de gözü kör olduğu için, kimse kuru ve yaşı ayırma gereği duymuyor. Olan da arada kalanlara oluyor. Oysa 9 zalim için 1 masumun hakkı feda edilmez. Bir gemide 9 cani, 1 masum bulunsa, hiçbir kanunu adaletle o gemi batırılmaz. Yapılması gereken, ortada bir yanlışlık şüphesi varsa, derhal bunların araştırılması ve şüpheli durumda olanların, durum netleşinceye kadar cezalandırılmaması idi. Bu bağlamda açığa alma bir nebze kabul edilebilir bir durumdu. Ama sonradan ihraçlar ve gözaltılar peşi sıra gelmeye başladı. Nereye kadar gidecek Allah bilir. O kadar çok usül yanlışı yapılıyor ki, evlere şenlik. Canımı sıkan mevzu, bu süreç sonunda gerçek darbecilerin ve FETÖ'cülerin bile kanuna nizama uyulmamasından ötürü AİHM'den tazminat alacak olması. İnsanda iyi niyet olsa, mazlumun ve mağdurun korunmasını, suçlunun cezalandırılmasına önceler. Ama yok.
Farzedin kardeşiniz Bylock kullanmış olsun. Bu onu terörist mi yapar? Üniversite öğrencisi çocuk, darbe mi planlamıştır? Silah mı taşımıştır? Devlet kurumlarında mı yuvalanmıştır? Bir öğrenci terör namına ne yapabilir ki Bylock kullansa terörist sayacaklar? Olsa olsa, örgütün ağına düşmüş, onlar tarafından kandırılmıştır. Bu durumda da suçlu değil, mağdurdur. Cezalandırmaya değil, yardıma ihtiyacı vardır. Allah bu işin başındakilere akıl, fikir, iz'an versin.

Adsız dedi ki...

Merhaba,öncelikle çok geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede başınıza gelen bu acı durumdan kurtulursunuz. Ne yazık ki aynı şeyleri biz de yaşamaktayız. Merak ettiğim bir husus var ona göre ben de bir umut edinebilirim belki. Acaba bu süreç kardeşiniz açısından herhangi bir sonuç doğurdu mu? Kendisi umarım etkilenmemiştir. Aynı dert bizim de başımızda. Cevaplayabilirseniz sevinirim, teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Selamun aleyküm.

Ben 15 temmuzdan sonraki süreçte neymiş bu bylock merakıyla telefonuma bu programı yükledim. ancak kayıt olmadım. ancak o telefon da bir arkadaşımın pasaportu üzerine kayıtlıydı. yani imei'si onun adına gözüküyor. daha sonrasında aklıma onun başına bir sıkıntı gelmesine sebep olur muyum diye bir soru ve endişe düştü. kendisi de memurluğa hazırlanıyor. Ne dersiniz.?

Adsız dedi ki...

Slmlr, bylock gerekçesi ile ihraç edilmiş bir polis memuruyum. Bylock kullanmadım. Sorum kısa ve net. Avea log kayıtlarına bakarak bylock kullanmadığım kolaylıkla anlaşılamaz mı? Beni açığa alıp bu konuyu araştıramazlar mıydı? Ayrıca Operatör logları hakkında bilgi verir misiniz? Ne dir. kaç yıl saklanır. değiştirilebilir mi? loglarda neler saklıdır. Niçin hızlı birşekilde loglara bakılmıyor...vs. Ben bylock kullanmadığıma eminim. Önemli olan gerçek ortaya çıkar mı? Operatör logları bu konuyu aydınlatmaz mı. Loglarda telefonun imei bilgileri varsa isterse aynı ip yi 100 kişiye versin. Lütfen bu konularda zir cevap yazar mısınız?

Adsız dedi ki...

kardesim oncelikle bu acıklayıcı bilgilerden dolayı ccookk cookk tesekkür ederim.ben polis memuruyum 5 agustosda BYLOCK kullandıgım iddaasıyla gözaltına alındım 11 agustostada tutuklandım bu programın adını ilk defa emnıyette ifade verirken duydum 3,5 ay cezaevinde kaldım sonra tahliye edildim bugün 26 subat saat 05:41 bu zamana kadar ihrac edilmedim ama halen acıktayım isin tuhafı bu zamana kadar daha bana bu programı nerden kullandıgım soylenmedi (internet cep telefonu yada hangi numara oldugu)baskaca hiç bir seyim yok sadece bylock(mavi renk) oldugu söyleniyor savcı iddaanameyi yazmıs BYLOCK kullananlar hakkında(ben dahil) 3 kez agırlastırılmıs müebbet istiyor. ancak 15 temmuz darbe olmadan önce kom subede calistıgımdan FETÖ dosyasına bakıyordum cok tehdit alıyordum senı FETÖCÜ diye fisleyelim aklın basına gelsin diyorlardı ben ihtimal vermiyordum anlıycanız beni fislediler kendimi nasıl temize cıkartabilirim ne önerirsiniz? 2013 de AVEA kampamyasından sıfır aldıgım INTOUCH 2 telefonun IMEI Nosu klonlandı 2015 agustos ta samsung note 3 telefonu aldım bu tefon incelendi iade edildi tüm dgital materyaller iade edildi internetimi 2015 aralıkta baglandı durum bu degerlendirme yaparsanız cok sevinirim inanın intiharın esigindeyim diyebilirim kimseye derdimi anlatamıyorum caresizlik cok kotü bırsey bunları size yazmak bile beni çok rahatlattı simdiden tesekkürler GERÇEK MAGDUR

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@25 Şubat 2017 12:28
IMEI'lerin hangi pasaport üzerine kayıtlı olduğunun bir önemi yok. O telefona takılı hattın sahibine bakarlar. Yoksa Atatürk Havalimanında hacdan dönen yaşlıları çevirip, pasaportlarına IMEI kaydeden bir sürü uyanık var. Bunlarda Bylock çıksa yaşlı hacıları mı alıp götürecekler...

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@25 Şubat 2017 22:06
Log kayıtlarına bakarak zaten sizi itham ediyorlar ya... Loglar 6 ay ile 2 yıl arasında saklanıyor. İçeriği de yaklaşık şöyle:

xxx.xxx.xxx.xxx numaralı IP, 12.12.2016 tarih saat 12:12:12'de yyy.yyy.yyy.yyy numaralı IP'ye bağlantı kurdu.

Adam zaten buradan yola çıkıyor. Avea'ya yazı yazıp, "xxx... numaralı IP, o tarih ve saatte kime tahsis edilmiş?" diyor. Avea da "O bilgilerde görünen 0555 555 55 55 numaralı hat. Bu hat Ahmet oğlu Mehmet'in üzerine kayıtlı" diyor. Devlet de gelip Ahmet oğlu Mehmet'i tutukluyor.

Problem zaten burada. Zira bu arada geçen süreçte ne gibi hatalar olabileceğini yukarıda sayfalarca yazdım. Yorumlarda da defalarca farklı şekillerde açıkladım. Aslında zayıf bir bilgi, Ama sanki adamın parmak izini tespit etmişler gibi yorumluyorlar.

"Olay yerinde araç plakanız tespit edildi" -> İyi de kardeşim, şöför ben miymişim? Biri plakamı kopyalamış olamaz mı? Plakayı yanlış okumuş olamazlar mı? Plakayı okuyan, bilerek yanlış yazmış olamaz mı? Benimle alakalı bir bilgi yok ki orada...

Olayın özeti bu. Dinleyecek olan varsa, gidip anlatabilirsiniz.

Tekrardan geçmiş olsun.

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@26 Şubat 2017 05:32
Savcılığa dilekçe yazıp, "Bylock kullandığınız bilgisine ait detaylar"ı isteyin. Hangi hattan, hangi tarih ve saatlerde kullanmışsınız. Kaç kere kullanmışsınız. Ve saire.

Belki o tarihlerde yurt dışında çıkacaksınız. Belki IMEI başka telefona ait çıkacak. Belki hat sizin adınıza, ama nüfus cüzdanı fotokopinizi elde etmiş bir dolandırıcının çıkardığı hat olacak. Öyle muğlak bir bilgiyle adam tutuklanmaz ki...

Bilgileri isteyin, ondan sonra değerlendirin. Telefonunuzun IMEI'sinin klonlanması muhtemelen burada alakasız kalacaktır. Zira asıl bilgi, hat bilgisi. Bylock'a bağlanan hat kimin üzerine ise... O hattın hangi IMEI'li telefona takıldığını sadece ek bilgi olarak yazıyorlar. Ama tutarsızlık olursa zaten direk itiraz edersiniz.

Allah yardımcınız olsun. Kendinizi fazla üzmeyin. "Olan herşey Allah'ın takdiridir. Onun bir bildiği vardır. Adaleti de sonsuzdur, rahmeti de. O her şeyi görüyor" deyip biraz huzur bulmaya çalışın...

Unknown dedi ki...

Bylock listeleri guncellenmis yeni listeler de olmayanlar tutuklu ise tahliye ediliyo acikta olanlar iade ediliyo hocam haberlerde forumlarda okuyorum. Sizce bu nasil aciklanabilir

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@27 Şubat 2017 22:54
O kadar anlamsız ki... 2014 yılına ait kullanım bilgileri üzerine tutuklandı insanlar. Bugün o bilgiler değişiyor. Neye göre? Gerekçesi ne?

"Bilgisayardaki loglar değişmiş de..."
"Öncekileri yanlış okumuşuz da..."
"Kötü niyetli birileri başkalarını araya karıştırmış da..."
Nedir gerekçe? Ve o gerekçenin şu an geçerli olmadığı ne malum?

Bana bu sadece İzmir Casusluk Davasını anımsatıyor... Sonradan eklenen isimler, güncellenen listeler...

Adalet dedi ki...

Ben bununla ilgili bir şey paylaşmak istiyorum. Bu acı gerçek basında geçen fakat belki de kimsenin bilmediği bir durumdur. Şu şekilde :

"İddiasına dayanak olarak da Mahkemeye, Kırşehir Emniyet Müdürlüğü'ne ait bir yazışmayı sunan Avukat K..., “Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi MİT'e yazıyor. MİT, 'Biz bütün belgeleri KOM'a gönderdik, yazışmaları orayla yapın' diyor. Mahkeme, Kırşehir KOM'le yazışıyor, Emniyet de durumdan vazife çıkarıp, güncelliyor. Bu arada bir Doçent tutuklanıyor, işinden oluyor. 5 ay tutukluluktan sonra 'kaydı yok, pardon' deniyor. ByLock'un en önemli delil olduğu söyleniyor. Peki en önemli delil nasıl güncellenir?” diye sordu."

Yani bulunduğumuz vaziyetin varın halini siz anlayın.

Adalet dedi ki...

Yukarıda bir kardeşim yazmış yeni gördüğüm için şimdi cevap verebiliyorum :

Şuan için kardeşimle ilgili bir durum yok. Şöyle ki hattın yasal sahibi ben olduğum için ben açığa alındım ve son KHK ile ihraç edildim. Yalnız kesilen telefonun faturası kardeşimin üzerine olduğu için o ayrımı yapmışlar. Ama kim yaptı, hakkımdaki dosyayı kim tanzim etti (Kurum mu ya da Adliye mi) o kadarını bilmiyorum. Ben kendi kullandığım hatları ve telefonlara ait raporları sundum ve kendimi net bir şekilde ifade edebildim diye düşünüyorum. Ama ne yazık ki tepeyi aştım karşıma dağ çıktı. Kendimi hiç bu kadar çaresiz hissetmemiştim. Siz kendinizden eminseniz öncelikli olarak iddia edilen telefonu adli mercilere teslim edin incelensin derim. Zaten bunların önceliği kamuda çalışan personeldir. Biz atalım ancak kendini aklayabiliyorsa o zaman dönebilir mantığı var şuan için. Ama o kadar acı durumlar gördüm ki adamı idare atıyor. İdareye gidiyor aklan gel diyor. Suçum ne diyor? Bilmiyoruz diyorlar? Adam adli mercilere gidiyor hakkında herhangi bir işlem yok deyip gönderiyorlar. Suçunu bilmeyen bir kişi kendini nasıl aklasın anlamadım.

Ne yazık ki paylaşmış olduğum Doçent örneğindeki gibi önce var deniliyor sonra yok deniliyor. Aynı durumdan tanıdığım bir kişinin söylenen telefonunda inceleme sonucunda bylock çıkmadı, aynı durumda olan birisini de avukatımdan duydum. Önce tutuklanıyor. Telefonu incelemeye gidiyor temiz çıkıyor ve serbest bırakılıyor. Bu nasıl iştir anlamıyorum.

Bir de yukarıda bir arkadaş hakkımda "3 kez agırlastırılmıs müebbet" isteniyor denmiş. Bu işte bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Eğer ihraç edilmediysen başka bir şey vardır. Ya da bu bylock ihracı kurumlara göre keyfiyet mi taşıyor.

Adsız dedi ki...

Verdiniz bilgiler için teşekkür ederim hocam sizden bir ricam olacak savunma örneğini verebilirmisin iz acaba benimde abim bu durumdan muzdarip bir ihtimal ise yarayabilir

Adsız dedi ki...

Ben sunucu logunu değil operator logunu sormuştum. Sunucudan çıkan ip yi mit sordu. Aveadaki fetoculerde bizim adimizi verdi diyelim. O tarih ve saatteki bana ait Avea logu incelense gerçek anlaşılmaz mı?

Sultan-ı Yegah dedi ki...

@1 Mart 2017 00:05
Artık biliyoruz ki, sunuculardan çıkan bir IP logu yok... Daha doğrusu var ama, hepsi VPN IP'si. Bylock diye tespiti yaptıkları IP'ler, 2014 Temmuz-Kasım arası (VPN'siz Bylock kullanılan dönem) Türkiye'den Baltic Servers'a çıkış yapan IP'lerin, operatörlerde yer alan logları. Yani Avea loguna göre zaten sizi itham ediyorlar. Dolayısı ile oraya baksalar gene aynı şeyi diyecekler. Ama ufak bir detay var... Aveada hiç mi FETÖ'cü yoktu... MİT'in Bylocku öğrendiğini farkettiklerinde VPN değiştirdiler de, bu logları değiştirebilecek hiç mi adamları yoktu? Bence bu karışıklığın yarısını bilerek onlar yaptılar...

Adsız dedi ki...

@1 Mart 2017 00:05 cevabınızla ilgili olarak;
bana söylenen tarih ağustos eylül 2014. Yani VPN siz dönem ve kendi hattım, kendi telefonum(imei)söyleniyor. Ben telefonumun internetini kimse ile paylaşmadım, telefonumu da kimseye vermedim. Düşüncem şu idi. Bylock sunucusundan ipleri aldılar. AVEA ya ssordular avea da benim bilgilerimi gönderdi. Ama benim bu programı kullanmam imkansız olduğu için bu bilgi nin doğru olması imkansız. Dolayısı ile iddia edildiği tarih ve saatteki avea loguna bakılsa kullanmadığımın anlaşılması lazım. Ama bu konuda teknik bilgimyok. Bu loglarda yani avea loglarında ne ttür bilgi var. Fetö bunlarla oynamış olabilir mi. Bu loglar harsh(ne demekse artık) diye bir kilitle korunduğu ve müdahale edilemeyeceği söyleniyor bu doğrumu? Eğer avea logları da aynı şeyi söylüyorsa bu işin içerisinden çıkamaya bilirim. Yapmadığım bir şeyden dolayı yıllarca hapis yatabilir hiçbir zaman işime dönemeyebilirim. Lütfen bu konuda açıklayıcı birşeyler yazarmısınız. MİT avea loglarına tek tek baktımı yani. Belki aveadaki fetöcüler sadece ipleri değiştirdi. o tarih ve saatteki loga bakılsa ben olmadığım anlaşılamaz mı?

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
olric00 dedi ki...

Şu haber için ne diyebilirsiniz merak ettim aziz kardeşim? ben daha önce yazdığım gibi ortak internet mağduruyum. Hata da buradan kaynaklanıyor. Gerçekten kullanan numaralar bulunup gerçek kullanıcılar ortaya çıkarılmış mıdır? Bu haberle ümidim arttı. Siz ne dersiniz?

http://www.memurlar.net/haber/649969/?utm_source=headlines

«En Eski ‹Eski   1 – 200 / 590   Yeni› En yeni»