16 Mart 2009 Pazartesi

Son Dönemde Türkiye-Rusya İlişkileri ve Avrasyacılığın Doğuşu

KRONOLOJİ

2 Nisan 2001: İstanbul'da Türkiye, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Bulgaristan'ın katıldığı Karadeniz İşbirliği Görev Grubu (BLACKSEAFOR) kuruldu.

3 Haziran 2001: 6 gün sürecek Uzakdoğu Gezisi kapsamında Çin’e bir ziyaret gerçekleştiren Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, Çin Cumhurbaşkanı ve Çin Genelkurmay Başkanı ile görüştü.

15 Haziran 2001: Şangay Beşlisine Özbekistan’ın da katılması sonucu bir deklarasyon yayınlanarak Şangay İşbirliği Örgütü resmen kurulmuş oldu.

14 Ocak 2002: Rusya Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin Türkiye’yi ziyaret etti. Kvaşnin Türk Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile görüştü. İki Genelkurmay Başkanı arasında “Askeri Alanda İşbirliği Çerçeve ve Askeri Personel Eğitim İşbirliği Anlaşması” imzalandı. İmza töreninde konuşan Hüseyin Kıvrıkoğlu, iki büyük dost ülke silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliğini hukuki bir temele oturtmak ve geliştirmek amacıyla, bu anlaşmayı imzalamak üzere bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Karşılıklı çıkar ve iyi niyet esaslarına dayanan bu işbirliğinin, iki ülke arasındaki ilişkilere iyi bir ivme kazandıracağına inandığını belirten Orgeneral Kıvrıkoğlu, bu ilişkilerin iki ülke halkının kaynaşmasına ve dünya barışına da katkıda bulunacağını ifade etti

3 Haziran 2002: Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu Rusya’ya bir ziyaret düzenledi.

21 Haziran 2002: Aleksandr Dugin, Türk-Slav ittifakı esasına dayalı, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu Devletleri, İran ve Türkiye ile ittifakı da kapsayan "Avrasyacılık" fikrini ortaya atarak "Avrasya Hareketi" adında bir parti kurdu.

31 Ağustos 2004: 32 yıl sonra ilk defa bir Rusya Devlet Başkanı Türkiye'ye geliyor. Vladimir Putin'in 2-3 Eylül tarihleri arasında yapacağı ziyarette enerji işbirliği, petrol boru hatları, ATAK helikopter ihalesi, Kıbrıs ve Kafkasya konularının gündeme gelmesi bekleniyor.

1 Eylül 2004:Beslan-Kuzey Osetya'da rehine krizi. 334 rehine öldü.

2 Eylül 2004: Putin Kuzey Osetya krizi yüzünden Türkiye ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı. Putin Cumhurbaşkanı Sezer'e telefon ederek gelemeyeceğini bildirdi.

5 Aralık 2004: Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ankara ziyareti. Görüşmelerde Rusya-Türkiye ilişkileri, enerji işbirliği ve savunma işbirliği konuları konuşuldu.

17 Mayıs 2006: Danıştay Baskını.

31 Mayıs 2006: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Türkiye'ye geldi.

27 Haziran 2006: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer resmi ziyaret için Rusya'ya gitti. Rusya'ya giden ilk Cumhurbaşkanı olan Sezer, görev süresi boyunca ABD'ye hiç resmi ziyaret yapmadı. Sezer ayrıca Azerbaycan'a 5 kere gitmesine rağmen İngiltere'ye hiç gitmedi.

29 Haziran 2006: Moskova'da bir araya gelen Ahmet Necdet Sezer ve Vladimir Putin iki ülkenin "Çok yönlü güçlendirilmiş ortaklığa" ulaştıklarını açıkladı.

18 Ekim 2006: Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyetlerine kurmayı düşündüğü füze savunma sistemini sert bir dille eleştirerek silahlanma yarışının tekrar başlayabileceği imasında bulundu.

18 Aralık 2006: İlker Başbuğ’un Cercle D’Orient’e (Büyük Klüp) kabulü. (Başvuru 9 Aralık öncesi).

10 Şubat 2007: Rusya Devlet Başkanı Putin Münih'teki Uluslararası Güvenlik Konferansında NATO ve ABD'yi hedef alan sert bir konuşma yaptı. Bu konuşma Rusya'nın değişen Askeri Doktrininin işaretçisi sayıldı.

11 Şubat 2007: Yaşar Büyükanıt’ın 6 günlük ABD Ziyareti.

15 Şubat 2007: Putin'in konuşması tam metin olarak Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlandı.

5 Mart 2007: Rusya Güvenlik Konseyinin açıklamaları, Rusya'nın Askeri Doktrin değişikliğinde son aşamaya gelindiğine işaret olarak algılandı. Yeni Askeri Doktrine göre Rusya'ya yönelik birincil tehdit ABD ve NATO.

27 Nisan 2007: E-Muhtıra verildi.

5 Mayıs 2007: "Web sitesinde yeniden yapılanma ve arşivleme çalışmaları" gerekçesiyle E-Muhtıra yayından kaldırıldı.

5 Mayıs 2007: Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski’nin Haziran ayı başında Türkiye’ye bir ziyaret yapacağı bildirildi.

21 Mayıs 2007: Yasemin Çongar Putin'in konuşmasının TSK internet sitesinde yayınlanmasının ABD yetkilileri tarafından bir mesaj olarak algılandığını ve ABD'nin e-muhtıranın arkasında Rusya'nın olmasından şüphelendiğini söyledi. Çongar ayrıca ABD yetkililerinin Türkiye'de Rusya etkisi altına girmiş asker ve sivil kafalar olduğunu düşündüklerini söyledi.

22 Mayıs 2007: Ulus Anafartalar Çarşısı önünde büyük bir patlama oldu. Patlamanın hedefinin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt olduğu ileri sürüldü.

1 Haziran 2007: Rusya Genelkurmay Başkanının Türkiye ziyaretinin ertelendiği açıklandı.

4 Haziran 2007: İlker Başbuğ’un Çin Ziyareti.

12 Haziran 2007: Ümraniye Baskını.

21 Haziran 2007: Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski ABD’nin Füze Kalkanı projesini dondurmasını istedi.

x Haziran 2007: Sezer Rusya’ya gitti.

25 Haziran 2007: Putin İstanbul'a geldi.

22 Ocak 2008: Veli Küçük gözaltına alındı.
22 Mart 2008: Doğu Perinçek ve Kemal Alemdaroğlu gözaltına alındı.

6 Nisan 2008: Aslı Aydıntaşbaş: Putin Soçi’deki zirvede Bush'a 'Dava demokrasi açısından yanlış. Dava aleyhine siz de uluslararası kamuoyuna bir açıklama yapsanız iyi olur' demiş… (Dezenformasyon??)

30 Haziran 2008: Levent Ersöz Rusya'ya kaçtı.
1 Temmuz 2008: Hurşit Tolon ve Şener Eruygur gözaltına alındı.

1 Eylül 2008: Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Visotskiy ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, Karadeniz'de seyir halindeki Kemalreis fırkateyninde bir görüşme yaptı. Görüşmede "İki ülke deniz kuvvetlerini ilgilendiren konular ve bölgedeki son gelişmeler üzerinde görüş teatisinde bulunulduğu" açıklaması yapıldı.

2 Eylül 2008: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Türkiye'ye geldi. Babacan'la bir araya gelen Lavrov, "Sadece siyasi, ekonomik ve ticari değil, kültürel anlamda da sıkı iş birliği istiyoruz" dedi.

22 Ekim 2008: Aleksandr Dugin Doğu Perinçek ve Kemal Alemdaroğlu gibi isimlerle görüştüğünü doğruladı ama Ergenekon'la ilişkilendirilmeyi kabul etmedi ve "Ben Neo-Avrasyacılığı destekliyorum, Ergenekon'u değil" dedi.

Ergenekon davasının tamamen siyasi bir sipariş olduğunu ve tutuklanan kişilerin hiçbir suçu bulunmadığını vurgulayan Dugin, "Ergenekon davası, tek kutuplu dünya sistemini savunan, Büyük Ortadoğu Projesi'ni ortaya atan okyanus ötesindeki Atlantik Hareketine hizmet eden batılı istihbarat servislerinin Türk vatanseverlere karşı açtığı bir davadır" dedi.

Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan Türk vatanseverlerin cezaevinden ideolojik olarak daha da güçlenerek çıkacaklarına inandığını da ifade eden Dugin, "Daha önce
Avrasyacılar tarafından AK partiye karşı açılan kapatma davasına karşılık olarak Atlantikçiler tarafından Ergenekon davası ortaya atıldı. Sıradaki hamle ise artık bizim olacak" şeklinde konuştu.

7 Ocak 2009: Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz gözaltına alındı.

12 Şubat 2009: Abdullah Gül 4 günlük Rusya ziyaretine çıktı.

7 Mart 2009: Obama’nın Nisan ayında Türkiye’ye geleceği bildirildi.

Hiç yorum yok: