25 Mayıs 2009 Pazartesi

J.D. Rockefeller Üzerine

John Davison Rockefeller. 1870'de Standard Oil şirketini kurdu. Gazyağı vs. satarak zenginleşti. Ortadoğu'yu o dönem Royal-Dutch Shell (bildiğimiz Shell) ile paylaşan adamdır.

1. Dünya Savaşından en karlı çıkan adam da kendisidir.

Standard Oil de 1911 yılında anti-tekel yasaları yüzünden bölünmüş, Bölünmeden Continental (sonradan Conoco, şimdilerde Conoco-Philips), Amoco (şimdilerde BP'nin bir parçası), Chevron, Esso (Exxon, şimdilerde Exxon-Mobil), Mobil (şimdilerde Exxon-Mobil), Sohio (şimdilerde BP'nin bir parçası) çıkmıştır.

Bir dönem Ortadoğuyu paylaşan ve 7 kızkardeş (7 sisters) diye de anılan 7 firmanın 4'ü Standard Oil'in bölünmesiyle ortaya çıkmıştır (Exxon, Mobil, Chevron, Amoco). (Diğer 3'ü de Shell, Gulf ve Texaco).

Bunların en büyükleri olan Exxon'un şu anki cirosu 400 milyar$, karı ise 40 milyar$'dır... Özetle, Türkiye bütçesi kadar bir cirosu var. Tabi o derece de gücü var...

Misal Rockefeller'ların 1923'te ABD Devlet Başkanı Warren Harding'i tekel yasaları ve petrol sahaları ile alakalı anlaşmazlıklardan dolayı öldürttükleri söylenir... (Anthony Sampson - Seven Sisters, Raif Karadağ - Petrol Savaşları)

Bu adamlar kendi menfaatlerine dünyayı yakacak adamlar... Bugüne kadar dünyanın rantını paylaşmışlar, bugünden sonra da bu rantı kimseye bırakmak istemezler...

Hiç yorum yok: